Še vedno se glavnina nastopa vrti okoli glasu Ghetta Priesta. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Še vedno se glavnina nastopa vrti okoli glasu Ghetta Priesta. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Asian Dub Foundation
Dodatno vrednost nastopom Asian Dub Foundationa v novem koncertnem krogu daje flavta Nathana Leeja. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Asian Dub Foundation
ADF so inovativni združevalci panka, reggaeja, dancehalla in rapa v zmes, ki je plesna, predvsem pa glasna. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Asian Dub Foundation (ADF) so stari znanci slovenskega občinstva. "Še posebej imam v lepem spominu koncert v ljubljanskih Križankah. Tam nas je občinstvo zelo toplo sprejelo," je dejal v nedavnem pogovoru na festivalu Schengenfest za MMC 52-letni kitarist Steve Chandra Savale alias Chandrasonic. Čeprav so v vseh letih ostali ustvarjalno zelo dejavni, so se predvsem zadnje desetletje umaknili iz mainstreamovskih tokov.

Po številnih menjavah članov in založb niso nikoli rekli zadnje besede. "Če bi obstajal recept po korakih od ena do deset, bi bilo uspešnih veliko skupin. Ko pomislim na skupine, ki so obstale tako dolgo kot mi, nam je skupno, da smo si izoblikovali svoj prostor in svoj žanr, svoja pravila. In vsi, ki vstopijo v njihov svet, se jim prilagodijo. Kdor stopi v svet ADF-ov, se ADF-tira, torej prilagodi," je pojasnil Savale.

Pogosto se zgodi, da skupine, ki v svoji glasbi združujejo politična sporočila, med koncerti izkoristijo prehode med skladbami za svoje pridige, a ADF največ prostora posvečajo glasbi. "Nismo kot poročevalci novic, z glasbo ne sporočamo, kaj se dogaja v tem trenutku," je dejal Savale.

Predvsem si prizadevajo vzdrževati skupnost oboževalcev. "Želim, da ljudje nekaj odnesejo z naših nastopov in potem uporabijo to, kakor znajo," je pojasnil Savale. Ob tem je pritrdil, da so nenavadna skupina. "Nenavadno smo videti na odru, naš zvok je drugačen od drugih in takšen je tudi naš svet - drugačen," je o filozofiji ADF-ja še spregovoril kitarist.

Z leti vse postane dražje
Skupina ima za sabo številne nastope po festivalih. "Opažamo, da je veliko več festivalov različnih velikosti. To lahko včasih povzroči kar nekaj preglavic, ker se njihove pisarne odprejo šele teden pred festivalom in niti ne veš, kdaj nastopaš," je opozoril kitarist. "Z leti je postalo vse dražje - potovanja, letala. Drugače pa se izkušnja na odru ni nikoli spremenila."

Kar zadeva glasbo, pogreša predvsem izvirne skupine. "Pogrešam skupine, kjer bi lahko rekel: Vau, tega še nisem slišal!" je dejal Savale. ADF so z zadnjim studijskim izdelkom postregli julija - in ga naslovili More Signal More Noise. A o njihovem roku trajanja ostajajo skromni z besedami. "Leta 1994 smo imeli sestanek, ko je Dr. Das rekel, da bo skupina obstajala samo še šest mesecev. To je bilo pred 21 leti. In še danes mislimo samo šest mesecev vnaprej," je sklenil Savale.