Damjana se je z zmago vrnila v 'prvi plan' slovenske glasbene scene. Foto: RTV SLO
Damjana se je z zmago vrnila v 'prvi plan' slovenske glasbene scene. Foto: RTV SLO
Eva Černe
Eva Černe je slavila tudi na Bitki talentov, na letošnji Emi pa je zasedla drugo mesto. Foto: RTV SLO
Bernarda Žarn in Janez Škof
Bernarda Žarn in Janez Škof sta bila posrečen voditeljski dvojec. Foto: RTV SLO
Edvin Flisar
Edvin Fliser sodi v zrelo generacijo slovenskih pevcev. Foto: RTV SLO
Lado Leskovar
Lado Leskovar - nepogrešljiv član slovenskega zimzelenega zborčka. Foto: RTV SLO
Eva Černe: Pomlad v mestu
Damjana Golavšek: Naravne sile

Eva, ki je prejela 2.415 klicev, je zapela balado Pomlad v mestu avtorjev Boštjana Grabnarja in Damjane Kenda Hussu, očarala pa je tudi s smaragdno večerno toaleto. Eva si je prislužila kipec dečka s piščalko, na tekmovanjih pa visoke uvrstitve dosega kot po tekočem traku, saj je tudi na letošnji Emi premoč morala priznati le Alenki Gotar.

V nasprotju z lani, ko so organizatorji želeli, da o zmagovalcih odloča izključno kakovost glasbe, ne pa priljubljenost izvajalcev, so tokrat svoje mnenje prek telefonskega glasovanja lahko povedali tudi gledalci.

Žirija je odločila ...
Preostalih pet nagrad je podelila petčlanska strokovna komisija. Za najboljšo skladbo v celoti je razglasila povratnico na glasbene festivale Damjano Golavšek, ki se je predstavila s skladbo Naravne sile, pod katero sta se podpisala Karel Novak - Čarli in še enkrat Damjana Kenda Hussu.

Prav Kenda Hussujeva je odnesla tudi nagrado za najboljše besedilo, a tokrat za verze popevke Ne računaj name, ki jih je zapela Ylenia. Nagrado 600 evrov ji je podelila legendarna Elza Budau.

Z nagrado v žepu tudi Alenka in Iva
Po mnenju strokovne komisije je najboljša izvajalka postala stara znanka tekmovanj Alenka Godec, ki je zapela počasno skladbo Boljša kot prej. Najboljša mlada, še neuveljavljena izvajalka, je med nekaj debitanti postala Iva Stanič s popevko Kako živiš?. Prvega pa so na oder poklicali Janeza Gregorca, ki je prejel nagrado za najboljši aranžma, še enkrat za skladbo Naravne sile Damjane Golavšek, ki se tako lahko pohvali kar s tremi nagradami.

Vrnitev v Cankarjev dom
Med 14 popevkami, ki jim je strokovna komisija podarila vozovnico za nastop na prireditvi, sta krmarila voditelja, znanka s TV-ekranov Bernarda Žarn in televizijski in gledališki igralec Janez Škof, ki je za vsako odpeto skladbo skušal podati tudi žanrsko oznako. Prireditev je po nekaj letih - lani so se glasbeniki zbrali v Križankah - spet gostila Gallusova dvorana Cankarjevega doma.

Spomin na zlate čase
Slovenska popevka je zdaj že dama v zrelih letih, saj je upihnila 45. rojstni dan, zato so gledalci in poslušalci prvega programa Televizije Slovenija, Radia Koper in Radia Maribor lahko med glasovanjem prisluhnili nekaterim preteklim, zdaj že zimzelenim zmagovalkam Slovenske popevke, ki so jih izvedli izvirni izvajalci, a v novi preobleki Lojzeta Krajnčana. Na oder so prišli Nino Robič, Ivanka Krašovec, Braco Koren, Alenka Pinterič, Rafko Irgolič, Lidija Kodrič, Alfi Nipič, Lado Leskovar, Elda Viler in Pepel in kri, ki so prejeli bučen aplavz. Na začetku pa sta prvo zmagovalko festivala, zimzeleno Mandolino, zapela Stane Mancini in Beti Jurkovič.

Mladi, starejši, solisti in skupine
Od 55 skladb, kolikor jih je prispelo na razpis za nastop na Slovenski popevki, je petčlanska strokovna komisija že aprila izbrala 14 skladb. Slavko Ivančič, ki je na festivalu sodeloval prvič po letu 2001, je zapel balado Kdo si, za njim je oder zavzela zasedba Kalamari, ki se je predstavila z bolj poskočno Nič več, nič manj. Tretja nastopajoča po vrsti - in tudi najštevilčnejša - je bila deseterica: devet članov Ansambla Rdeči dečki, pred njimi pa je stal legendarni Edvin Fliser.

Zamejka Ylenia, spet temnolasa in skodrana, ki jo je festival nagradil že kar trikrat - leta 2003 za najboljšo debitantko, naslednji dve leti pa za zmagovalko strokovne komisije -, je svarila s pesmijo Ne računaj name. Zasedba Folkrola je zapela umirjeno skladbo Stara kitara, Nataša Mihelič, ki je iz Slovenske popevke - saj ni res, pa je - celo diplomirala, pa je pela o Oblekici. Zapeljiva Iva Stanič v oranžni obleki se je predstavila z balado - te so na festivalu prevladovale - Kako živiš?.

Plavolasa zmagovalka letošnjih Melodij morja in sonca Manca Špik je brez dvoma med vsemi ženskami pokazala največ kože, njene dolge noge so migale ob hitri skladbi Vse to je moj svet, ki pa je tokrat ostala brez nagrad. Alenka Godec je ostala pri preverjenem receptu počasnih pesmi, pri katerih pride do izraza njen glas; tokrat je zapela pesem Boljša kot prej. Alenka je "štafetno palico" predala Evi Černe, ki morda postaja njena več kot dostojna naslednica.

Zadnji štirje izvajalci so bili še ena debitanka na festivalu, Andreja Zupančič, ki je skušala zbrane prepričati, da Videz vara, trio Katrinas pa je v zlati opravi vabil s skladbo Pridi!. Za nesporno zmagovalko večera Damjano Golavšek so na oder stopili še štirje člani zasedbe Dežur, ki so optimistično prepevali, da Verjamejo v srečo.

Popevke, ki jih je vredno poslušati znova ... in znova
Založba kaset in plošč RTV Slovenija se je ob jubileju festivala odločila izdati štiri zgoščenke. Na prvi bodo obnovljeni posnetki skladb Vladimirja Stiasnyja, avtorja prve zmagovalne pesmi festivala, Mandolina, ki je že ponarodela. Na drugi zgoščenki bodo zbrane skladbe pevke Berte Ambrož, tretjo zgoščenko pa so namenili skladbam, katerih avtor besedil je priznani tekstopisec Leon Oblak.

Se še spomnite leta 2006?
Lani, na 44. izvedbi Slovenske popevke, je najbolj očarala Primorka Anika Horvat, ki je z zimsko balado avtorjev Damjane Kenda Hussu in Patrika Grebla Belo nebo prejela tako glavno nagrado kot nagrado za najboljši aranžma. Za najboljšo izvajalko je bila izbrana Kristina Oberžan, ki je zapela Vsak dan je drugačen, za najboljšo debitantko pa je strokovna žirija izbrala Nežo Drobnič s Čudežem življenja. Nagrada za najboljše besedilo je romala v roke Leonu Oblaku za skladbo Pantha Rei, zapela jo je Tadeja Fatur.

Anja Pavlič

Eva Černe: Pomlad v mestu
Damjana Golavšek: Naravne sile