Glasba
Damjana Golavšek
Damjana se je z zmago vrnila v 'prvi plan' slovenske glasbene scene. Foto: RTV SLO
Eva Černe
Eva Černe je slavila tudi na Bitki talentov, na letošnji Emi pa je zasedla drugo mesto. Foto: RTV SLO
Bernarda Žarn in Janez Škof
Bernarda Žarn in Janez Škof sta bila posrečen voditeljski dvojec. Foto: RTV SLO
Edvin Flisar
Edvin Fliser sodi v zrelo generacijo slovenskih pevcev. Foto: RTV SLO
Lado Leskovar
Lado Leskovar - nepogrešljiv član slovenskega zimzelenega zborčka. Foto: RTV SLO
VIDEO
Eva Černe: Pomlad v mestu
VIDEO
Damjana Golavšek: Naravne sile

Dodaj v

Damjana in Eva na vrhu Slovenske popevke

Podeljenih skupno šest nagrad
9. september 2007 ob 08:18,
zadnji poseg: 9. september 2007 ob 23:08
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na 45. Slovenski popevki je gledalce najbolj prepričala mlada Eva Černe, strokovno komisijo pa izkušena Damjana Golavšek.

Eva, ki je prejela 2.415 klicev, je zapela balado Pomlad v mestu avtorjev Boštjana Grabnarja in Damjane Kenda Hussu, očarala pa je tudi s smaragdno večerno toaleto. Eva si je prislužila kipec dečka s piščalko, na tekmovanjih pa visoke uvrstitve dosega kot po tekočem traku, saj je tudi na letošnji Emi premoč morala priznati le Alenki Gotar.

V nasprotju z lani, ko so organizatorji želeli, da o zmagovalcih odloča izključno kakovost glasbe, ne pa priljubljenost izvajalcev, so tokrat svoje mnenje prek telefonskega glasovanja lahko povedali tudi gledalci.

Žirija je odločila ...
Preostalih pet nagrad je podelila petčlanska strokovna komisija. Za najboljšo skladbo v celoti je razglasila povratnico na glasbene festivale Damjano Golavšek, ki se je predstavila s skladbo Naravne sile, pod katero sta se podpisala Karel Novak - Čarli in še enkrat Damjana Kenda Hussu.

Prav Kenda Hussujeva je odnesla tudi nagrado za najboljše besedilo, a tokrat za verze popevke Ne računaj name, ki jih je zapela Ylenia. Nagrado 600 evrov ji je podelila legendarna Elza Budau.

Z nagrado v žepu tudi Alenka in Iva
Po mnenju strokovne komisije je najboljša izvajalka postala stara znanka tekmovanj Alenka Godec, ki je zapela počasno skladbo Boljša kot prej. Najboljša mlada, še neuveljavljena izvajalka, je med nekaj debitanti postala Iva Stanič s popevko Kako živiš?. Prvega pa so na oder poklicali Janeza Gregorca, ki je prejel nagrado za najboljši aranžma, še enkrat za skladbo Naravne sile Damjane Golavšek, ki se tako lahko pohvali kar s tremi nagradami.

Vrnitev v Cankarjev dom
Med 14 popevkami, ki jim je strokovna komisija podarila vozovnico za nastop na prireditvi, sta krmarila voditelja, znanka s TV-ekranov Bernarda Žarn in televizijski in gledališki igralec Janez Škof, ki je za vsako odpeto skladbo skušal podati tudi žanrsko oznako. Prireditev je po nekaj letih - lani so se glasbeniki zbrali v Križankah - spet gostila Gallusova dvorana Cankarjevega doma.

Spomin na zlate čase
Slovenska popevka je zdaj že dama v zrelih letih, saj je upihnila 45. rojstni dan, zato so gledalci in poslušalci prvega programa Televizije Slovenija, Radia Koper in Radia Maribor lahko med glasovanjem prisluhnili nekaterim preteklim, zdaj že zimzelenim zmagovalkam Slovenske popevke, ki so jih izvedli izvirni izvajalci, a v novi preobleki Lojzeta Krajnčana. Na oder so prišli Nino Robič, Ivanka Krašovec, Braco Koren, Alenka Pinterič, Rafko Irgolič, Lidija Kodrič, Alfi Nipič, Lado Leskovar, Elda Viler in Pepel in kri, ki so prejeli bučen aplavz. Na začetku pa sta prvo zmagovalko festivala, zimzeleno Mandolino, zapela Stane Mancini in Beti Jurkovič.

Mladi, starejši, solisti in skupine
Od 55 skladb, kolikor jih je prispelo na razpis za nastop na Slovenski popevki, je petčlanska strokovna komisija že aprila izbrala 14 skladb. Slavko Ivančič, ki je na festivalu sodeloval prvič po letu 2001, je zapel balado Kdo si, za njim je oder zavzela zasedba Kalamari, ki se je predstavila z bolj poskočno Nič več, nič manj. Tretja nastopajoča po vrsti - in tudi najštevilčnejša - je bila deseterica: devet članov Ansambla Rdeči dečki, pred njimi pa je stal legendarni Edvin Fliser.

Zamejka Ylenia, spet temnolasa in skodrana, ki jo je festival nagradil že kar trikrat - leta 2003 za najboljšo debitantko, naslednji dve leti pa za zmagovalko strokovne komisije -, je svarila s pesmijo Ne računaj name. Zasedba Folkrola je zapela umirjeno skladbo Stara kitara, Nataša Mihelič, ki je iz Slovenske popevke - saj ni res, pa je - celo diplomirala, pa je pela o Oblekici. Zapeljiva Iva Stanič v oranžni obleki se je predstavila z balado - te so na festivalu prevladovale - Kako živiš?.

Plavolasa zmagovalka letošnjih Melodij morja in sonca Manca Špik je brez dvoma med vsemi ženskami pokazala največ kože, njene dolge noge so migale ob hitri skladbi Vse to je moj svet, ki pa je tokrat ostala brez nagrad. Alenka Godec je ostala pri preverjenem receptu počasnih pesmi, pri katerih pride do izraza njen glas; tokrat je zapela pesem Boljša kot prej. Alenka je "štafetno palico" predala Evi Černe, ki morda postaja njena več kot dostojna naslednica.

Zadnji štirje izvajalci so bili še ena debitanka na festivalu, Andreja Zupančič, ki je skušala zbrane prepričati, da Videz vara, trio Katrinas pa je v zlati opravi vabil s skladbo Pridi!. Za nesporno zmagovalko večera Damjano Golavšek so na oder stopili še štirje člani zasedbe Dežur, ki so optimistično prepevali, da Verjamejo v srečo.

Popevke, ki jih je vredno poslušati znova ... in znova
Založba kaset in plošč RTV Slovenija se je ob jubileju festivala odločila izdati štiri zgoščenke. Na prvi bodo obnovljeni posnetki skladb Vladimirja Stiasnyja, avtorja prve zmagovalne pesmi festivala, Mandolina, ki je že ponarodela. Na drugi zgoščenki bodo zbrane skladbe pevke Berte Ambrož, tretjo zgoščenko pa so namenili skladbam, katerih avtor besedil je priznani tekstopisec Leon Oblak.

Se še spomnite leta 2006?
Lani, na 44. izvedbi Slovenske popevke, je najbolj očarala Primorka Anika Horvat, ki je z zimsko balado avtorjev Damjane Kenda Hussu in Patrika Grebla Belo nebo prejela tako glavno nagrado kot nagrado za najboljši aranžma. Za najboljšo izvajalko je bila izbrana Kristina Oberžan, ki je zapela Vsak dan je drugačen, za najboljšo debitantko pa je strokovna žirija izbrala Nežo Drobnič s Čudežem življenja. Nagrada za najboljše besedilo je romala v roke Leonu Oblaku za skladbo Pantha Rei, zapela jo je Tadeja Fatur.

Anja Pavlič

Prijavi napako
Komentarji
jenny89
# 14.09.2007 ob 22:49
zmagovalna pesem je katastrofa.S:S kar se tiče pa eve...četudi je podukt televizije, si zasluži da je na sceni, ker obvlada petje........fenomenalen glas ma!!!!!!!!!! res, da je tu pa tam zafušala, ampak še vseen njen glas vse prekosi!!! pa tut pesem je mela lepo.
aferci
# 12.09.2007 ob 18:46
Ne komentiram popevke kot takšne. Komentiral bi samo naše glasbene mojstre na nacionalki. KATASTROFA z eno samo besedo. Zvok je bil katastrofalen. Danes mi ni dalo miru in sem streaming v visoki kvaliteti še enkrat priključil na referenčni sistem (BBC sound monitori). Svojo prvo ugotovitev lahko samo podkrepim. Še enkrat KATASTROFA. Tonski tehniki na si gredo malo ušesa očistit ...
Upam, da bere to tudi kdo od urednikov.
super trouper
# 12.09.2007 ob 14:54
Škoda, ker se javi nihče od organizatorjev, da bi odgovoril na ta plaz očitkov.
Včasih si kaj malega pokritiziral, pa so te že zaprli. Danes lahko kritiziraš v nedogled, pa
nimaš več sogovornika.
fashonable
# 10.09.2007 ob 19:44
Meni pa ni jasno kako da je Iva Stanic prejela leta 2005 nagrado za najboljso debitantko letos pa tudi!
Halo?
nicky007
# 10.09.2007 ob 16:00
Letošnja Slovenska popevka je bila najslabša od kar se jih spomnim. Prvič: žirija je imela zelo "pametne" odločitve. Tukaj velja izpostaviti predvsem nagrado za naj debitantko, ki jo je dobila izvajalka, ki je na tej prireditvi nastopila drugič in že takrat dobila nagrado za naj debitantko in pa seveda krona vsega: glavna zmagovalka. Ne vem, kako so lahko izbrali to pesem, ker tema totalno ne spada na Slovensko popevko. Na njej smo smo opazili še veliko boljših pesmi in izvajalcev( Alenka Godec in Katrinas). Tako, da povzamem. Letošnja Slovenska popevka je dobila od mene oceno nezadostno, če se pa da dobiti še nižjo, potem pa dobi najnižjo.
super trouper
# 10.09.2007 ob 11:43
Tako slabe SP pa še ne. Je to sploh še čemu podobno? Vse skladbe so bile opremljene s povsem enakimi, starinskimi aranžmaji. Kot bi bila to kakšna albanska popevka ! Itak da je Eva zmagala izključno zaradi Maria, njenom petje iritira, večkrat navmes kar zacvili. Damjana je pa čist ok pevka, ampak komad je bil pa totalno u k...... A so sploh povedali, kdo je sedel v žiriji? In potem njihovi nagradi rečejo prestižna. Kristus bog.
In kakšna je bera? Od teh pesmi po moje niti ena sama ne ustreza kriterijem glasbenega uredništva Vala 202. Beda in obup. Človeku je prav nerodno, da imamo takšno estrado. Še razni narečni in etno in kvazi etno festivali so pri nas miljonkrat boljši.
*Miha*
# 10.09.2007 ob 11:34
Eva Černe je res osvojila 2.mesto na Emi in sedaj prvo mesto,vendar iz enega razloga,ker se je odeležila Bitke talentov na RTV,pač je produkt te televizije!No pa tudi da je zmagovalna skladba dobila borih 2.415 glasov dosti pove kako gledan je festival!Je pa dobra stvar takšnega festivala,da smo pesem slišali le na festivalu,takšnih pesmi zagotovo ne bomo slišali na radijskih postajah:)
Mike
# 10.09.2007 ob 11:14
Popevke še nisem uspel pogledati, bom danes pogledal ponovitev, mi pa v oči bodet dve stvari:
1. nagrada debitantki, Iva Stanič je isto nagrado prejela že leta 2005
2. obleka Damjane Golavšek, isto obleko je imela že na Emi 2001
:)
Tad3j
# 10.09.2007 ob 10:32
Tudi jaz sem bil na popevki in moram reči, da mi je bilo prav lepo, kaj lepo...super je bilo! Vzdušje in vse. Pa saj ni važno kdo zmaga in kdo ne. Konec koncev, če že bo katera skladba postala evergeen, to nikakor ne bo vplivalo na to, kdo je bil na vrhu.
Meni pa so bile najbolj pri srcu, seveda Alenka Godec, ki nas takorekoč še nikoli ni pustila na cedilu. Dobila je nagrado za najboljšo izvajalko, katero si je po mojem mnenju res zasužila. Dobre sta bile tudi Ylenia ter Eva Černe, pri kateri je po mojem mnenju bilo že očitno kako bo po televotingu. In ravno zato se mi zdi, da bi bilo edino pravilno, če bi telefonsko glasovanje ukinili vsaj za popevko. Tako ali tako vsepovsod drugje glasuje širša javnost. Popevka pa bi lahko ostala čisto zase...ne glede na letošnjo zmagovalno pesem žirije.
pipi101
# 10.09.2007 ob 10:15
Vse pesmi so bile dolgočasne. Kot da bi gledali oddajo iz 60-ih. Pa še zmagovalna pesem Golavškove je brezveze. Non stop ena in ista melodija, nekaj so se trudili iz kitice v kitico da bi jo bolj zanimivo naredili pa jim glih ni uspelo, besedilo pa je molitev za boljše pridelke. Sej fajn in super, vandar je tečna. Morda je zmagala zato. ker je eko, je žirija hotela biti v trendu.
mir1
# 10.09.2007 ob 09:37
Prav ne da se mi poslušat teh amaterskih pripomb o kuhinji in o tem, kako strokovnjaki nimajo pojma ... Naj v parih točkah povzamem včerajšnje dogajanje:
1. 80 odstotkov pevk oz pevcev je fušalo.
2. Med njimi je bila z naskokom tudi Eva Černe.
3. Za moje pojme (pa sem izobražen glasbenik) je bila Černetova glede na izvedbo pravzaprav med zadnjimi petimi.
4. Černetova nima nikakršne pevske tehnike, ampak otročji glasek, ki ji ga zmanjka ob vsaki malo višji liniji.
5. Pevsko se je najbolj izkazala Golavškova, ker ni udarila mimo.
6. Sporočilo Golavškinega komada je bilo jasno, res pa je, da je bila pesem malo dolgočasna.
7. Med bolj izstopajočimi izvajalci so bili kvečjemu še Faraoni, Kalamari, Alenka Godec in Andreja Zupančič.
8. Večina ostalega je bil glasbeni poden, ki slovenski popevki dela sramoto, še posebej glede na to, kakšna je bila pred 30 ali 40 leti.
9. In zadnja: Eva Černe je po glasovih gledalcev zmagala samo zato (podobno kot na Evrosongu), ker je nastopala v bitki talentov, to pa je pač ena najbolj gledanih oddaj (joj, kam smo prišli).
DREADLORD
# 10.09.2007 ob 08:45
res je da nisem gledal celotne oddaje, samo vseeno če sodim glede na cvetober komadov (kar naj bi zmagovalni komadi bili), se mi je zdita pesmi čist ok. je pa res začetek komada od černetove malce previsok za njo. lahko bi ga prilagodili za njen vokal. ne rečem da slabo poje, samo imam občutek da komad le ni bil pisan za njo. ali pa meni manjka neka umetniška žila, ki bi lahko to razumela. tudi to je možno. drugače pa jožeine imam eno pripombo. v večjem delu se strinjam z univerzumom, ampak vseeno golavškove le ni treba tako kritizirati, ker je čisto solidno odpela svoje. so bile že hujše katastrofe na teh festivalih ali tekmovanjih pa so ljudje le ostali v dvorani. tudi sam ko sem šel na kakšen koncert klasike in sem dobesedno crkoval od tuge, sem lepo ostal do konca v dvorani pač iz manire. ne moremo vedeti vsega ali razumeti vsega kar je umetniškega, da bi lahko sodili o tem. umetnost je pa itak ena "čudna" reč, ki sproducira kaj neposlušnega ali negledljivega za posameznika.
glede na celotno sceno zabavne glasbe mi je kar malo žal da so naši najboljši pisci že šli bodisi v penzijo ali pa so pač pokojni. ali pa je ta generacija piscev le tako otožna. pomlad v mestu pa taka balada. malo več življenja v njo bi se lahko dalo. madona, še čez šuštarski most (pa so samo čez most šli) ima ogromno več življenja, ne pa pomlad ki je simbol nečesa novega. no ja, moje mnenje pač. A dežan je natopal?
xskip
# 10.09.2007 ob 06:32
Najhujša fora je ta, da so dali nagrado za debitantko Ivi Stanič, ki je to isto nagrado dobila že leta 2005....WTF

2005 - NAGRADE STROKOVNE ŽIRIJE: Najboljša debitantka: Iva Stanič (pesem Kam)
http://www.klub-ogae.si/pop2005.htm

Itaq pa so bili komadi in izvedba OBUP...razen ene 3,4...pa kdo znova in znova povabi na vse možne festivale imena kot so: Kalamari, Folkrola...
Alex8
# 09.09.2007 ob 23:15
Se strinjam.Žal je bil izbor skladb zelo slab. REs ne vem, a ne znamo Slovenci več pisati pesmi?
No, sem pa tudi včeraj slišal na neki poroki pred hišo 'v dolini tihi'. Haha! Cela pozitiva za poroko!
UNIVERZUM
# 09.09.2007 ob 23:09
POPRAVLJAM:

Neglede na nastop in fušanje se izvajalca nagradi z aplavzom
UNIVERZUM
# 09.09.2007 ob 23:05
Aplavz ne pove nič drugega kot tvoj kulturni nivo.Če ga nisi namenil izvajalcu, je to tvoj problem, da si pa izvajalca privoščič izžvižgati pa veliko pove o tebi. Neglede na nastop in fušanje se izvajalca nagradi s nastopom. Konec koncev nisi v baru na karaokah, kjer lahko spljuvaš prijatelja in mu okajen poveš da nima posluha.
Bivši uporabnik
# 09.09.2007 ob 23:01
A je kdo sploh uspel izbrati favorita na tej popevki? Meni so bili vsi obupni in mi je čisto vseeno kdo je zmagal. Če samo pomislim,da bi skoraj kupila karto...Bi bilo boljše,če bi cel večer poslušali lansko zmagovalko.
Jožeine
# 09.09.2007 ob 22:57
No, če ste pozorno poslušali aplavz vam to pove vse...
PET
# 09.09.2007 ob 22:54
UNIVERZUM ima prav. Sem pa vseeno bolj na strani komisije kot pa na strani televotinga čeprav mi nocojšnja odločitev ni jasna.
UNIVERZUM
# 09.09.2007 ob 22:51
Ja seveda je. Dej najprej poslušaj bsedilo, potem poglej performans in poslušaj glas. Ja "strokovnjaki" so že večkrat brcnili v temo, pa moram reči, da odkar imamo telefonsko glasovanje, so glasovi ljudstva brcnili v temo še večkrat. Eva si je izbrala (so ji dali), vokalno pretežko pesem (kar se opazi predvsem na začetku skladbe). Pa naslednjič vsaj pravilno napiši Golavšek.

Zaradi načina na kakršnega pridobiva Eva glasove, se pa sploh ne čudim da je zmagala.
Jožeine
# 09.09.2007 ob 22:51
To je sramota, to je dekadenca, to je RTV kuhinja...!!! Bil sem v Cankarjevem Domu in smo Damjano golavšek izžvižgali... Kamere pa niso pokazale kako je publika zgrožena saj nas je dober del iz protesta zapustil dvorano. Vrsta v kateri sem sedel na balkonu v CELOTI!!!
Alex8
# 09.09.2007 ob 22:50
Rožica nedeljskih večerov mogoče. Haha! Saj ista publika gleda Unga čeljustnika Mario brothers pa to ...
Je bil pa lep primer, ko so nastopili pretekli zmagovalci. POJEDLI so danes to žalost od popevk wannabe.
Eva ima super glas samo danes je blo to bolj žalostno. Je bila kar lepo fouš ... Sory! Tko je!
cimbalca
# 09.09.2007 ob 22:32
Eva je rožica brez konkurence na tejle popevki. Damjana Golavšček je pač ime preteklosti in zaradi tega je pač dobila zmago izza mize alias strokovnjakov
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
17
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo