Darko Rundek je svojo kariero v glasbi začel v začetku osemdesetih let preteklega stoletja kot pevec v legendarni rockzasebi Haustor. Leta 1991 se je preselil v Francijo, kjer je posnel številne albume z različnim glasbeniki z vsega sveta. Znan pa je tudi po njegovem delovanju v Cargo Orkestru. Foto: Kino Šiška/Anastazija Vrzina
Darko Rundek je svojo kariero v glasbi začel v začetku osemdesetih let preteklega stoletja kot pevec v legendarni rockzasebi Haustor. Leta 1991 se je preselil v Francijo, kjer je posnel številne albume z različnim glasbeniki z vsega sveta. Znan pa je tudi po njegovem delovanju v Cargo Orkestru. Foto: Kino Šiška/Anastazija Vrzina
Rundek Cargo Trio
Prvi album tria Rundek Cargo, Blue Airplane (Modro letalo) je izšel novembra 2010. Pesmi na njem se izmikajo običajnim strukturam in raziskujejo bolj odprte, improvizirane, pripovedovalske regije. Ohlapni aranžmaji puščajo prostor, v katerega vsak od treh glasbenikov lahko usmerja svoj izraz. Foto: Kino Šiška/Anastazija Vrzina
Rundek Cargo Trio
Promocijski koncerti tria so se začeli v Skandinaviji ob koncu oktobra 2010, ob koncu novembra pristali v državah nekdanje Jugoslavije in se nadaljevali v december. Foto: Kino Šiška/Anastazija Vrzina
Rundek Cargo Trio
Njihov zadnji album je izjemno uspešen tako pri kritikih kot poslušalcih, zagotovo pa je privabil tudi novo občinstvo. Foto: Kino Šiška/Anastazija Vrzina

Eden izmed najbolj priljubljenih glasbenikov z območja nekdanje Jugoslavije v svoji karieri ni nikoli deloval v skupinah z manj kot šestimi člani – vse do trenutka, ko se je odločil uresničiti svojo dolgotrajno željo, da bi ustanovil trio. "Trio je magična formulacija. Tri sile so, ki ustvarjajo vesolje. S tremi obrazi in več je mogoča drama. Trio lahko naredi vse," je pojasnil Rundek. Pevec, pisec besedil in skladatelj bo nocoj z violinistko Isabel in multiinštrumentalistom Ducom Vranićem nastopil v katedrali Kina Šiška. Pred nastopom pa si je glasbenik vzel nekaj minut za MMC. Cel pogovor si lahko preberete skupaj.


Veljate za enega najuspešnejših umetnikov na Balkanu, kako vam je uspelo, da niste postali žrtev lastne karikature?
Mislite, da uspešnost vodi h karikaturi? Ali da je regija sama po sebi karikaturna?

Prvo.
Jaz sem od začetka delal po svojih lastnih merilih in se morda tako izognil praznemu ponavljanju forme, ki bi v nekem trenutku doživela uspeh. Nisem iz sebe ustvaril nekega medijskega profila, s katerim bi moral služiti, in ne trudim se, da bi bil večno mlad in lep, kar največkrat izpade komično.

Vaša kot tudi balkanska glasba je zelo posebna. Mnogi trdijo, da jo razumejo samo tisti, ki živijo na tem območju. Kako ste vi približali vašo zvrst glasbe poslušalcem po svetu?
Jaz sebe nimam za predstavnika balkanske glasbe. Hrvaško Zagorje, od kje izviram, in Balkan sta najmočneje povezana preko mojega starega očeta. Ta je služil vojsko v času stare Jugoslavije v Nišu. Tam je kdaj pa kdaj popil kozarček viskija in zapel kakšno srbsko narodno pesem, ki se jo je naučil tam in zapomnil za vedno, seveda zaradi norih zabav, v katerih je sodeloval. Sam vidim vpliv Balkana v mojih pesmih predvsem v svobodi, ki jo izkoriščamo in ko prilagajamo zelo raznovrstne slogovne vplive. Tako se vedejo tudi balkanski Cigani. Nekoč so nam v neki obcestni gostilni zunaj vasi ob brenkanju na "žico" zaigrali svojo adaptacijo Pink Floydov. In če je ta svoboda definicija balkanske glasbe, kdo je ne bi ljubil "all around the world" (povsod po svetu)?

Kaj vas je vodilo, da ste ustanovili Rundek Cargo Trio po Haustorju in Cargo Orkestru?
Preveč ljudi na turneji. Preveč inštrumentov. Začela se je delati gneča, jaz pa sem si želel preglednost, mir in koncentracijo. Trio je magična formulacija. Tri sile so, ki ustvarjajo vesolje. S tremi obrazi in več je mogoča drama. Trio lahko naredi vse. Tovrstna formulacija zahteva veliko več energije, a je veliko več in več koncertiramo. Meni je ta trio pomembno osvežil odnos, ki ga imam do glasbe.

Osvežil odnos? Kako bi potemtakem opisali vašo zdajšnjo glasbo, tistim, ki jo ne poznajo?
Rečem jim, da so to v glavnem pesmi z besedami, ki dopuščajo dovolj prostora za igranje. Slog je svoboden. Ponekod prosta tehnika, drugje hrbtna z elementi prsne tehnike, vmes pa se še potapljamo.

Kaj pripravljate nocoj za Kino Šiška?
Predvsem promocijo prvega albuma Rundek Cargo Tria, ki se imenuje Plavi avion. To je material, ki je nastal v tej formaciji. V drugem delu pa bomo prelistali in reinterpretirali pesmarico Rundekovih pesmi od pamtiveka pa do včeraj.

Kakšno občinstvo je tu v Sloveniji?
Na zadnjem koncertu, ki sem ga imel tu, v Cankarjevem domu, pred nekaj leti je bilo občinstvo zelo prijetno. Bili so pozorni, prijateljsko nastrojeni in veselo so sodelovali med koncertom. Brez pretiravanja.