Deep Purple so Ian Gillan (vokal), Steve Morse (kitara), Don Airey (klaviature), Roger Glover (bas kitara) in Ian Paice (bobni). Foto: Organizator koncerta
Deep Purple so Ian Gillan (vokal), Steve Morse (kitara), Don Airey (klaviature), Roger Glover (bas kitara) in Ian Paice (bobni). Foto: Organizator koncerta
Deep Purple
Za njimi je 42 let, 18 studijskih albumov in več kot 1.000 skladb. Foto: EPA
Deep Purple
Kiatrski vložki so se vpisali v zgodovino. Foto: EPA
Deep Purple
Pevec Ian Gillam je nastoplil tudi v vlogi Jezusa Kristusa v rockoperi Jesus Christ Superstar Andrewa Lloyda Webbra. Foto: EPA

Skupina je dobila ime po (sprva le) klavirski skladbi newyorškega pianista Petra DeRosa iz leta 1933. Čeprav ne marajo predalčkanja njihove glasbe po zvrsteh, angleški rockerji ob boku Led Zeppelinov in Black Sabbathov veljajo za pionirje hard rocka in heavy metala (s primesmi klasične glasbe, bluza, progresivnega rocka in celo popa).

Stalnica le bobnar Ian Paice
Skupina z 42-letno zgodovino je šla skozi različna bolj ali manj turbulentna obdobja, kar dokazuje tudi osem različnih postav, med letoma 1976 in 1984 pa so celo prekinili delovanje. Člani so prihajali in odhajali, edina stalnica je le bobnar Ian Paice. Za kultne veljajo albumi In rock (1970), Fireball (1971) in Machine Head (1972), ki so nastali v času 2. postave oz. Mk II (zaradi menjavanja postav se te označujejo z izrazom mark od I-VIII). Postava, ki so jo sestavljali Ian Gillan (vokal), Ritchie Blackmore (kitara), Jon Lord (klaviature), Roger Glover (bas kitara) in Ian Paice (bobni), velja za najbolj legendarno. Trije člani (razen Blackmora in Lorda) delujejo tudi v aktualni zasedbi.

Kmalu 65-letni pevec Ian Gillan je zasedbo (predvsem zaradi sporov z Blackmorom) zapustil dvakrat. Pred ponovno združitvijo skupine po osemletnem premoru leta 1984 je posnel ne preveč uspešen album z Black Sabbathi, Born Again (1983). K Deep Purplom se je vrnil leta 1992 in z njimi ostal do danes.

Pogosta razhajanja z Blackmorom
Današnja zasedba s Stevom Morsom na kitari velja za veliko trdnejšo, saj so različni pogledi na razvoj skupine pogosto povzročili napetosti med člani in kitarskim virtuozom iz prvotne zasedbe, Ritchiejem Blackmorom. Ta je skupino drugič zapustil leta 1993 in pet let pozneje ustanovil svojo zasedbo Blackmore's Night. Z upokojitvijo Lorda, ki ga je za klaviaturami leta 2002 nadomestil Don Airey, je tako edini član iz prvotne zasedbe že omenjeni Paice, ki za bobni skupine sedi že od samega začeka leta 1968.

Večkrat dobili mesto v Guinnessovi knjigi rekordov
Deep Purple so vse prej kot običajna rockskupina. Drugi rockerji iz 60. let so prakticirali vse tri besede iz krilatice seks, droge in rock'n'roll, Deep Purple pa veljajo za bolj "pivski bend". Med drugim so se Purpli zapisali tudi v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov, in sicer enkrat kot najglasnejši bend na svetu, večkrat pa po zaslugi legendarne skladbe Smoke on the water z albuma Machine Head. Znameniti kitarski rif je leta 2009 skupaj (podrli so rekorda iz let 1994 in 2007) na Poljskem zaigralo 6.346 kitaristov, ki se jim je pridružil tudi sam Steve Morse.

V studio gredo nepripravljeni
Neobičajen je tudi njihov način snemanja albumov. V studio se namreč odpravijo nepripravljeni. O tem, kako nastajajo njihove pesmi, govori tudi zgodba o nastanku uspešnice Highway Star. Ta je namreč nastala kar na njihovem avtobusu za turneje, ko so novinarjem želeli odgovoriti na vprašanje, kako nastane skladba. Tako so začeli nekaj preigravati in zraven peti. Nastala je Highway Star, ki so jo še isti večer tudi odigrali na koncertu.

Poleg tega je zanimiva tudi zgodba ene njihovih največjih uspešnic in priljubljene skladbe vseh kitaristov, Smoke on the water. Besedilo pripoveduje zgodbo o tem, kako so odšli na snemanje plošče v Montreux v Švico. Tam so šli v kazino na koncert Franka Zappe, kjer je nekdo s pištolo za svetlobne signale ustrelil v strop in povzročil požar. Zgodbo natančno opisuje besedilo skladbe. Refren Smoke on the water (dim na vodi) pa govori o tem, kako je dim po požaru lebdel nad gladino Ženevskega jezera.

Koncert za tiste "prave stare" rockerje
Čeprav je od njihovega zadnjega albuma Rapture of the deep minilo že pet let in Purpli v Slovenijo ne prihajajo prvič, pa lahko na njihovem ponedeljkovem koncertu v Križankah pričakujemo veliko ljubiteljev tistega pravega, pristnega rocka. Članom, ki so posneli okoli 1.000 skladb, se ni treba bati, da bi jim zmanjkalo repertoarja. Obetamo si lahko nekatere njihove največje uspešnice, kot so Black Night, Child In Time, Highway Star, Woman from Tokyo, Strange Kind Of Woman, Burn, Stormbringer in Hush. Saj veste, nikoli nisi prestar (ali premlad) za pravi rock!

Spodaj lahko poslušate nekaj najbolj znanih skladb skupine Deep Purple.