Jamalina zmaga sproža mešane odzive. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jamalina zmaga sproža mešane odzive. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Porošenko
Porošenko je bil med prvimi, ki je Džamali čestital za zmago. Foto: Reuters
Ruslana
Ruslana, ki je na Evroviziji zmagala leta 2004, je nad Džamalino pesmijo navdušena: "Pesem opisuje to, kar danes doživljamo Ukrajinci." Foto: Reuters
"Neverjetna izvedba in zmaga! Vsi Ukrajinci se ti iz srca zahvaljujemo."
Petro Porošenko
"To tekmovanje nikoli ne bi smelo postati prizorišče političnih bojev, a se je to vseeno zgodilo."
John Kennedy O'Connor, strokovnjak za Evrovizijo
Evrovizijski spektakel razburja
Na Švedskem slavila Ukrajina

Džamala, s pravim imenom Susana Džamaladinova, je na 61. tekmovanju za pesem Evrovizije v Stockholmu Ukrajini s pesmijo, ki govori o deportaciji Tatarov s Krima v času Stalina, prinesla zmago in hkrati sprožila burne odzive.

Pesem je že takoj na začetku dvignila precej prahu, saj so Rusi Džamalino pesem označili za politično. Džamala se je v pesmi namreč posvetila usodi svoje prababice, ki jo je tako kot preostalih 250.000 Tatarov doletela usoda izgona s Krima, ki je potekal v okviru kolektivnega kaznovanja zaradi domnevnega sodelovanja z nacisti. Rusija je Ukrajini očitala, da pesem, čeprav govori o dogodkih v letu 1944, posredno kritizira rusko priključitev Krima, zato so zahtevali diskvalifikacijo pesmi, vendar jim komisija ni ugodila.

Porošenko nad zmago navdušen
Med prvimi, ki je Džamali čestital za zmago, je bil ukrajinski predsednik Petro Porošenko. "Neverjetna izvedba in zmaga! Vsi Ukrajinci se ti iz srca zahvaljujemo," je svoje zadovoljstvo delil kar prek Twitterja.

Za zmago so Džamali, prvi krimski Tatarki, ki je nastopila na Evroviziji, čestitali tudi komentatorji ruske javne televizije Rossiya 1. Krimskih Tatarov niso omenili, povedali so le, da pesem govori o Džamalinih članih družine. Pozneje pa je televizija njeno zmago označila za politično. "Gledalci so za zmagovalko izbrali Rusijo, strokovnjaki Avstralijo, a je zmagala Ukrajina," je dejala voditeljica ob začetku vesti na prvem programu ruske televizije.

Rusi bi naslednje leto Kijev preskočili
Precej ostreje so se na zmago Ukrajine odzvali nekateri ruski poslanci, ki so prepričani, da na Evroviziji ni zmagala glasba, ampak politične igrice. Poslanec zgornjega doma ruskega parlamenta Franc Klincevič je tako ocenil, da na Evroviziji ni zmagal Džamala s svojo pesmijo, temveč je "politika premagala umetnost". Hkrati se je zavzel, da Rusija prihodnje leto tekmovanje za evropsko popevko preskoči, saj bo to potekalo v Kijevu.

Vodja odbora zgornjega doma za zunanje zadeve Konstantin Kosašev je dejal, da je zmagala geopolitika in da bi zmaga na Evroviziji lahko opogumila prozahodno vodstvo Ukrajine ter še dodatno ogrozila mirovni proces za končanje konflikta na vzhodu Ukrajine. "Zato je Ukrajina izgubila," saj tako kot zrak potrebuje mir, je še zapisal na Facebooku.

Zmaga Džamale je posledica spremenjenega glasovanja
Ukrajine se je lotil tudi priljubljeni ruski tabloid Komsomolska Pravda s člankom "Kako je evropska žirija ukradla zmago Lazarevu". Sergej Lazarev je namreč vse od začetka veljal za enega glavnih favoritov, vendar je na koncu pristal na tretjem mestu. Gledalci so mu sicer namenili največ točk, kar je za tabloid še en dokaz več, da gre za politično zgodbo. Tabloid je evrovizijsko komisijo pozval, naj zaradi politične vsebine zmagovalne pesmi znova prešteje glasove. V članku so na obisk Ukrajine opozorili tudi homoseksualne gledalce, saj jih po njihovem mnenju tam časa slab sprejem.

Svoje nezadovoljstvo z zmago Ukrajine je izrazil tudi Filipp Kirkorov, ki je Rusijo na Evroviziji zastopal leta 1995. Po poročanju Telegrapha je Kirkorov zmago Džamale označil kot posledico spremenjenega načina točkovanja.

"Dogaja se splošna demonizacija Rusije"
Nekdanja igralka, zdaj pa članica dume Jelena Drapeko je poudarila, da krivdo za poraz Rusije na Evroviziji nosi tudi "informacijska vojna", ki poteka proti Rusiji. "Del krivde nosi propaganda in informacijska vojna proti Rusiji. Govorimo o splošni demonizaciji Rusije," je povedala ruski tiskovni agenciji Tass.

Aleksej Puškov, vodja odbora za zunanje zadeve dume, je na Twitterju zapisal, da se je Evrovizija "spremenila v polje političnih obračunavanj". Prav tako pa je kritiziral organizatorje, da so Jamali v prvi vrsti sploh dovolili nastopiti s pesmijo s politično vsebino.

Nad izbiro zmagovalke po poročanju BBC-ja ni navdušen niti John Kennedy O'Connor, strokovnjak za Evrovizijo: "Razočaran sem, da je klofuta Rusiji prinesla zmago Ukrajini. To tekmovanje nikoli ne bi smelo postati prizorišče političnih bojev, a se je to vseeno zgodilo, kljub zelo jasnim pravilom."

Politična trenja ne ganejo Rusov in Ukrajincev
Simon Bennett
, vodja kluba oboževalcev International OGAE Eurovision, je za britanski BBC dejal, da so države z območja nekdanje Sovjetske zveze, ki so običajno glasovale za Rusijo, tokrat svoje glasove dale Ukrajini.

Čeprav so trenja med Rusijo in Ukrajino očitna, pa to gledalcev v obeh državah ne gane. Nacionalni žiriji držav skladbama sicer nista podelili nobene točke, so pa ruski gledalci Džamali namenili drugo največje število točk, ukrajinski pa so Lazarevu podelili največ točk.

Evrovizijska zmagovalka je v mednarodni prostor vnesla kar nekaj nemira, a tako strokovnjaki kot poslušalci so si enotni vsaj glede ene stvari - izvedbe Evrovizije. Ta je bila soglasno razglašena za eno najbolj impresivnih in vznemirljivih do zdaj.

Ukrajina bo tako naslednje leto že drugič gostila pesem Evrovizije, prvič se je to zgodilo leta 2005 po zaslugi Ruslanine pesmi Wild Dances. Predstavnik Evropske radiodifuzne zveze (EBU) Jon Ola Sand se razmer v Ukrajini zaveda, zato je kot ključno izpostavil, da bodo vse delegacije, novinarji ter oboževalci varno potovali in prebivali v Ukrajini.

"Neverjetna izvedba in zmaga! Vsi Ukrajinci se ti iz srca zahvaljujemo."
Petro Porošenko
"To tekmovanje nikoli ne bi smelo postati prizorišče političnih bojev, a se je to vseeno zgodilo."
John Kennedy O'Connor, strokovnjak za Evrovizijo
Evrovizijski spektakel razburja
Na Švedskem slavila Ukrajina