Tako Eva Boto kot Nika Zorjan sta s svojimi skladbami dosegli vidne rezultate po številu predvajanj na radijskih postajah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tako Eva Boto kot Nika Zorjan sta s svojimi skladbami dosegli vidne rezultate po številu predvajanj na radijskih postajah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Plestenjak in Eva Boto
To leto je moje je sicer plod sodelovanja Eve Boto z Janom Plestenjakom in didžejem Maxom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Boto
Pesem, ki je odmevala na Evroviziji, ni ostala nepreslišana na radijskih postajah. Foto: EPA
Nika Zorjan
Zorjanova sicer pogreša dni iz Misije Evrovizije, a kot pravi nadaljuje s polnim tempom svojo začrtano glasbeno pot. Foto: Žiga Culiberg
Tina Marinšek
Tabuji so se na lestvici Zavoda IPF znašli zunaj prve dvajseterice, a še vedno precej visoko med slovenskimi izvajalci. Foto: MMC RTV SLO

Vsaj tako je pokazala lestvica Zavoda IPF, ki je pretekli teden razkrila najbolj priljubljene skladbe letošnje pomladi in poletja na radijskih postajah. Med slovenskimi izvajalci najvišje najdemo skladbo To leto je moje, v kateri je svoje vokalne sposobnosti posodila letošnja slovenska predstavnica na Evroviziji. Skupaj z didžejem Maxom in Janom Plestenjakom so se uvrstili na skupno sedmo mesto. "To leto je zagotovo moje! Glede na to, da je duet z Janom Plestenjakom, nekako nisem dvomila v uspeh pesmi. Vesela pa sem tudi, da se je tako prijela med ljudmi," je bila vesela Eva.
Sanjski duet polletja je sicer zakrivil producent in vsestranski glasbenik Martin Štibernik, ki je Plestenjaku predlagal, da si ogleda posnetek petja Eve na portalu YouTube. Plestenjak je bil očaran. Pevka pa priznava, da je bila presenečena, ko je prejela povabilo k sodelovanju. "Izmed vseh pevk je izbral prav mene. To mi je bilo v veliko čast in sem zato tudi z največjim veseljem to sodelovanje sprejela. Vse pa je potekalo, kot je moralo, in na koncu smo bili vsi zadovoljni," je dejala za MMC.
A ne samo njen duet s Plestenjakom, visoko se je uvrstila tudi pesem Verjamem, ki je v Evropi ostala manj slišana (uvrstila se je na predzadnje mesto v drugem polfinalu v Bakuju). Vladimir Graić, Hari Mata Hari in Igor Pirković so tako ustvarili skladbo, ki je svoje mesto po podatkih Zavoda IPF našla med prvo dvajseterico, in sicer na 13. mestu. "Pesem me je na tako visoki lestvici malce presenetila, ker res nisem mislila, da bo tako visoko. Mislim pa, da je k poslušanosti te pesmi pripomogla sama Evrovizija," je priznala Eva.
To leto bo moje, Verjamem in Čas za nas
Tik za skladbo Verjamem se je uvrstila še ena skladba tekmovalke Misije Evrovizije - skladba Nike Zorjan. Nika je skladbo Čas za nas sprejela kot "tolažilno" nagrado, potem ko je obstala tik pred vrati letošnje Eme, kamor sta se z Evo uvrstili dvojčici Prusnik.

"To je moj prvi "uradni" singel na slovenski glasbeni sceni, na kateri sem komaj dobre pol leta, in že je moj komad zasedel tretje mesto med najbolj predvajanimi slovenskimi skladbami. Seveda mi to pomeni neverjetno potrditev ... Samo upam lahko, da bom tudi v prihodnje redno gostja na tej lestvici ... Se spomnite, ko sem govorila, kako mi ni žal za tistih nekaj glasov, ki so zmanjkali do Eme? No, zdaj vidim, da na koncu resnično šteje tisto, kar pride iz 'zvočnikov'," je pojasnila v smehu Nika. Pevki je lestvico posredoval njen producent Raay in ji ob tem zapisal: "No, pa sta obe z Evo našišali vse sodnike."

Sodnika v ozadju
Izmed sodniških članov Misije Evrovizije tako najdemo skupino, v kateri prepeva Tina Marinšek, Tabu na 27. mestu s priredbo Andreja Šifrerja Romanje. Poljubljena - najbolj predvajana skladba preteklega leta po podatkih Zavoda IPF - pa je zdrsnila na 32. mesto. Na lestvici pa so tudi tri skladbe, ki jih izvaja skupina oz. člani skupine Tangels.

Pevka, ki je po koncu svojega nastopanja v oddaji Misija Evrovizija pristala pod okriljem producenta Raaya, je dejala, da si je že na začetku mislila, da skladba lahko postane takšna radijska uspešnica. "Nisem sicer pričakovala, da bo tako visoko, sem pa slutila, da bo uspešna skladba, saj mi je Čas za nas že od začetka bil fenomenalen in vedela sem, da bo ljudem všeč, saj gre hitro v uho. In tako se je tudi zgodilo. Taka glasba mi je všeč, nisem ena tistih, ki se na silo sklicuje na neko 'filozofiranje' pri glasbi ... To je umetnost šovbiznisa in to umetnost lahko nagradijo samo ljudje, ki povejo, ali jim je nekaj všeč ali ne ... Pri popglasbi štejejo na dolgi rok uspehi. Seveda pa je na prvem mestu to, da je pesem všeč izvajalcu," je pojasnila Zorjanova.
Ostal je le spomin na Misijo Evrovizijo
Tako Eva kot Nika pa skupaj z njunimi sotekmovalci v Misiji Evroviziji pogrešajo dni snemanj in tekmovanja. "Joj, sploh si ne morem predstavljati, da mineva že eno leto od začetka ... Zdi se mi, kot da se je vse dogajalo še včeraj ... Pogrešam to vzdušje. Ja ... naporni vikendi, vsak teden druge skladbe, nova pričakovanja, novi komentarji," je dejala Evao, ki se te dni največ posveča šoli. "Namesto vikendov v Ljubljani na oddaji zdaj preživljam svoj čas na nastopih po vsej Sloveniji, tako da ... aktivna sem še ... Pripravljam pa se tudi na nove skladbe in na pripravo albuma, tako da bom še presenečala in me boste slišali, le vse ob svojem času," je dodala v smehu.
Podobnega mnenja pa je bila tudi Nika: "Pogrešam, to so bili res posebni trenutki. Ravno pred tednom dni smo si dopisovali bivši tekmovalci Misije Evrovizije prek Facebooka, da vsi zelo pogrešamo to "misijsko" vzdušje in da se zelo pogrešamo! Tako da smo se zdaj dogovorili, da si priredimo en dober žur, kjer se zberemo vsi, ki smo tekmovali, da proslavimo našo obletnico," je dejala v smehu Nika. Pevkina pot se leto dni za tem, ko se je začela Misija Evrovizija, nadaljuje. "Pred menoj je izid novega videospota - morda pa bo ravno na dan naše obletnice! (smeh) -, ki sem ga posnela za nov komad Problemom sredinec. Upam, da je tudi ta pesem na poti, da se dobro usidra v ušesa," upa Nika.