Kdo bo nocoj izgubil stik z evrovizijskim odrom? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kdo bo nocoj izgubil stik z evrovizijskim odrom? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannah bo nastopila kot tretja po vrsti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žiga Sotlar
Slovenske barve pa bodo prisotne tudi v beloruski ekipi, za to bo poskrbel plesalec Žiga Sotlar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Avstrija, Belorusija, Belgija, Hrvaška, Ciper, Danska, Estonija, Irska, Litva, Moldavija, Črna gora, Rusija, Srbija, Nizozemska in Ukrajina se bodo nocoj pomerile s Slovenijo za "podaljšano bivanje" na evrovizijskem odru. Med omenjenimi državami se že nekaj časa za favoritinje izpostavljata predstavnici Danske in Ukrajine.

Prenos prvega predizbora, ki se bo začel ob 21.00, si boste lahko ogledali na 2. programu Televizije Slovenije. Dogajanje na Švedskem spremlja tudi MMC-jeva ekipa: novinarka Klavdija Kopina, spremljate jo lahko tudi prek Twitterja, in fotograf Sandi Fišer. Komentator večera bo Andrej Hofer.

"Poskušam čim manj misliti na to. V veselje mi je, da je ljudem moja pesem všeč," je o bremenu prve favoritinje spregovorila za MMC danska predstavnica Emmelie De Forest. A konkurenca je huda. Med drugim tudi visoka. Ukrajinsko predstavico Zlato Ognevič bo na oder prinesel 2,45 m visok velikan (ki so ga v nedeljo na slovesnost ob začetku izbora pripeljali v posebnem kombiju).

Sosedi Avstrija in Hrvaška največ pričakujeta predvsem od vokalne interpretacije. "Zelo uživam v nastopih in stati na odru je prav neverjeten občutek," je svoje dozdajšnje nastope strnila 18-letna avstrijska predstavnica Natália Kelly.

Balade v prevladujočem položaju
Prvi predizbor pa bodo predvsem zaznamovale mirnejše skladbe. Od pesmi Birds, s katero bo "nizozemska Alanis Morisette" Anouk zastopala svojo državo, do pesmi o novih priložnostih, ki jo bo v melodijo 'ukleščila' Estonka Birgit. "Vidim se v finalu in to močno pričakujem, ker mi pesem veliko pomeni. Upam pa, da tudi drugim, saj govori o novih začetkih. Vsi rabimo nove začetke in tako gre za zelo pozitivno pesem," je dejala estonska predstavnica.

Predstavitve pesmi si lahko ogledate s pomočjo MMC-jevega interaktivnega evrovizijskega zemljevida, ki ga najdete na podstrani Evrovizija 2013.

V večini znova prevladuje angleški jezik, med izjemami najdemo poleg Birgitine pesmi še hrvaško, črnogorsko, srbsko, moldavsko in ciprsko pesem. "Najprej sem pesem zapela v grščini in tako mi je najbolj ostala pri srcu, zato je nisem prepesnila v angleščino le za Evrovizijo," je o odločitvi, zakaj ne bo pela v angleščini, pojasnila predstavnica Cipra Despina Olympiou, ki je svoje glasbeno znanje nabirala po najbolj prestižnih britanskih akademijah.

Hannah na Evroviziji lahko spremljate na njenem uradnem profilu na Facebooku ali pa na uradnem profilu na Twitterju.

Med najbolj dinamičnimi pesmimi med drugim izstopata še slovenska in beloruska predstavnica. Za vse romantike pa bodo apetite zadovoljevali predstavniki Litve, Irske in Belgije.

Pred večerno odločitvijo pa je večina omenjenih izvajalcev imela posebna sporočila za svoje slovenske oboževalce, ki si jih lahko ogledate v videu spodaj.