Foto:
Foto:
Angela Merkel
Nemci menijo, da niso prejeli točk zaradi "osovražene" Angele Merkel. Foto: EPA
Sergej Lavrov in Elmar Mamadjarov
Spor med Rusi in Azerbajdžanci je izbruhnil, potem ko na sobotnem tekmovanju za najboljšo evropsko pesem Azerbajdžan sosednji Rusiji ni podelil nobene točke. To je bilo glede na dozdajšnja glasovanja in odnose med državama izjemno nenavadno. Foto: EPA

Za to Nemci ne krivijo priljubljene plesne skupine Cascada, temveč so krivca za poraz na 58. izboru za pesem Evrovizije našli v svoji kanclerki Angeli Merkel.

Cascada je končala na 21. mestu od 26 držav, ki so tekmovale. Le pet od 39 držav so Nemcem podelili glasove - skupina je tako od Avstrije, Izraela, Španije, Albanije in Švice prejela skupaj le 18 točk. Za primerjavo, zmagovalka Evrovizije 2013 Emmelie de Forest je za skladbo Only Teardrops prejela 281 točk.

"Ne želim reči, da je bilo teh 18 točk za Angelo Merkel, toda v mislih moramo imeti politično situacijo," je opisal vzroke za slabo uvrstitev nemških predstavnikov Thomas Schreiber, vodja zabavnega programa na NRD-ju. "Vsi se moramo zavedati, da na odru niso ocenjevali le Cascade, temveč celotno Nemčijo," je še dodal.

Medtem ko je Merklova v svoji domovini deležna velike podpore, v drugih delih Evrope ni najbolj priljubljena, predvsem zaradi tega, ker vztraja pri strogih merilih varčevanja.

"Niso želeli, da zmagamo še na Evroviziji"
"To je nerazložljivo. Ali nas ljudje resnično nimajo radi? Nekaj mora biti na tem," je po razglasitvi rezultatov dejal nemški poznavalec Evrovizije Peter Urban, ki je tako kot preostala Nemčija pričakoval precej boljšo uvrstitev, nemški mediji so Cascado celo uvrščali v sam krog favoritov.

Urban razlog za slabo udeležbo vidi nekje drugje: "V finalu Lige prvakov se za naslov potegujeta dve nemški moštvi, morda pa ljudje niso želeli, da zaradi tega zmaga še na Evroviziji."

O Evroviziji ruski in azerbajdžanski minister
Pisali smo že, da sta se Rusija in Azerbajdžan zapletla v spor zaradi tekmovanja za pesem Evrovizije. Azerbajdžan ruski pesmi namreč na tekmovanju ni podelil nobene točke, čeprav si je po glasovih azerbajdžanskih poslušalcev melodija velike sosede prislužila deset točk. Rusi se čutijo oropane, o incidentu pa sta razpravljala celo zunanja ministra.

Škandal je bil tako prevladujoča tema pogovorov azerbajdžanskega zunanjega ministra Elmarja Mamadjarova in ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki so potekali danes v Moskvi.

V ponedeljek je direktor azerbajdžanske državne televizije Kamil Gulijev priznal, da je ruska pesem What if, ki jo je zapela Dina Garipova, dejansko prejela visoko število točk azerbajdžanske strokovne komisije in drugo najvišje število glasov javnosti.

"Ko je naš tekmovalec oropan desetih točk, nas to ne osrečuje," je poudaril Lavrov. Po navedbah ruskega ministra sta se z azerbajdžanskim kolegom strinjala, da mora detajle razjasniti azerbajdžanska državna televizija. Ko bodo okoliščine znane, pa bosta državi skupaj razmislili, kaj storiti, da "to nezaslišano dejanje ne bo ostalo brez odziva", je še dejal Lavrov.

Zakaj je torej ob sporočanju rezultatov Azerbajdžan veliki sosedi namenil nič točk namesto desetih, ni znano. "Kam so ti glasovi šli, kako so izginili - to je vprašanje za našo državno televizijo," je danes poudaril Mamadjarov. Primer je sicer označil za "detektivsko skrivnost".

Za Azerbajdžan je incident še posebej neprijeten zato, ker je Rusija svojih 12 točk namenila azerbajdžanski pesmi. Ta je končala na drugem mestu, medtem ko se je Rusija morala zadovoljiti s petim, kar je bilo za državo veliko razočaranje. Sicer pa tudi azerbajdžanskih deset točk ne bi spremenilo vrstnega reda, saj je Rusija za Norveško, ki je zasedla četrto mesto, zaostala 17 točk.