Letalo s Tinkaro Kovač je odletelo ob 6.45. Foto: MMC RTV SLO
Letalo s Tinkaro Kovač je odletelo ob 6.45. Foto: MMC RTV SLO
Tinkara Kovač
Tinkara Kovač je v Köbenhavn odnesla tudi svojo flavto, ki jo je imela v nahrbtniku. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Za čim boljšo predstavitev sebe in Slovenije na Evroviziji se je povezala z Vseslovenskim združenjem malih delničarjev (VZMD), ki ji je priskočilo v sklopu mednarodnega poslovno-investitorskega programa Invest to Slovenia – Investo.si. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

"Cilj je čim višja uvrstitev," je tik pred odhodom še enkrat zatrdila za MMC Tinkara.

Nekaj minut čez peto uro so se na Letališču Jožeta Pučnika zbrali člani slovenske evrovizijske ekipe. Poleg nastopajočih so v Köbenhavn odpotovali še vodja delegacije Aleksander Radič, komentator vseh prenosov Andrej Hofer in vodja celotnega projekta Pesem Evrovizije Miša Molk. "Zadnje čase zaradi otrok nimam večjih težav z zgodnjo uro," je o svojem odnosu do jutranjih ur že sinoči v smehu dejala Tinkara.

To je njen prvi odhod v neko skandinavsko državo. Z njo proti Köbenhavnu leti tudi najmlajša hčerka Alma, starejša Gala pa bo prišla z avtodomom s Tinkarino mamo. "Privoščili si bodo obiskovanje vseh zanimivih točk in upam, da mi uspe ukrasti kakšno urico, da grem v Legoland," je dejala glasbenica.

Z avtodomom pa se bodo glasbenici pridružili še člani njene skupine. Njihov avtodom so opremili z opremo za snemanje, saj bodo skušali privabiti k sodelovanju še druge glasbenike. Tretji avtodom pa bo na Dansko pripeljal slovenske dobrote, s katerimi bo Kovačeva skupaj s predstavniki svojih sponzorjev skrbela za pogostitve na raznih druženjih.

Nastop ostaja presenečenje
O samem nastopu ni želela veliko razkriti. "Mislim, da je to, kar se zgodi na odru, tudi dejavnik presenečenja. Lahko razpredamo o barvah in oblekah, ampak jaz stavim predvsem na svojo ekipo, ki bo poleg mene. Lahko bi imeli tudi instrumentaliste na odru, ampak ker vsi vemo, da evrovizijska formula pomeni živo petje na vnaprej posneto matrico, ne bomo potvarjali instrumentalnega nastopa," je dejala glasbenica, ki najbolj obžaluje to, da svojega zaščitnega znaka - flavte - zaradi evrovizijskih pravil - ne bo smela odigrati v živo, ampak se bo pretvarjala, da ga igra.

Prav zato pogreša element orkestra in izvajanja glasbe v živo. Tako bo v Köbenhavnu želela potrditi svojo teorijo, da je raven glasbenih izvajalcev na Evroviziji tako različen, da pride v naboru vseh nastopajočih do prevelikih razlik v kakovosti aranžmajev in v sami živi izvedbi. "Precejkrat se govori o oblekah, ampak jaz sem glasbenica. Mi smo poslali na Evrovizijo posnetek vsakega instrumenta posebej, ki jih bodo nato tam združili, in jaz imam lahko v svojih slušalkah kogar koli - tudi svojega moža, ki me spremlja na električno kitaro. Imamo maksimalno podporo, kar se tiče tega vidika," je pojasnila Tinkara, ki bo prvič stala na evrovizijskem odru v sredo popoldne.

Želja je uvrstitev v finale
Pričakovanj za Evrovizijo nima, saj pravi, da je sama beseda pričakovanje precej pasivna, češ da samo gledaš in čakaš, kaj se bo zgodilo. Zato bo šla aktivno v evrovizijsko zgodbo od prvega dne. Želi pa si podreti obstoječi slovenski rekord na Evroviziji, ki si ga delita Darja Švajger in Nuša Derenda, tj. sedmo mesto.

Tinkaro Kovač jutri čaka snemanje spremljevalnih vokalov za skupni nastop vseh izvajalcev v finalu z lansko zmagovalko Emmelie de Forest. Popoldne pa sledi prva vaja. Do polfinalnega nastopa bo z ekipo na oder stopila še štirikrat. Do 11. maja, ko se vrača v Slovenijo, jo čakajo še nastop v Euro Fan Cafeju, sprehod po rdeči preprogi na uradnem odprtju Evrovizije, nastop v evrovizijski vasi, sprejem v organizaciji slovenskega veleposlaništva in sprejem v Euroclubu.

Več utrinkov z letališča zjutraj si lahko pogledate spodaj.