Po irskih dvojčkih Jedward prihajata na Evrovizijo sestri dvojčici Tolmačev. Foto: Eurovision.tv
Po irskih dvojčkih Jedward prihajata na Evrovizijo sestri dvojčici Tolmačev. Foto: Eurovision.tv
The Common Linnets
Med bolj izstopajočimi pesmimi prvega polfinalnega večera so se znašli predstavniki Nizozemske (na fotografiji The Common Linnets), Švedske, Belgije, Islandije in Estonije. Foto: EPA
Emmelie de Forest
Evrovizija se po zaslugi zmage Emmelie de Forest s pesmijo Only Teardrops od 6. do 10. maja seli v Köbenhavn. Foto: EPA
Suzy
Za enega izmed večjih "odklonov" od evrovizijskega povprečja so letos poskrbeli Portugalci. Foto: EPA
Voditelji
Pesem Evrovizije v Köbenhavnu bodo vodili Lise Rønne, Nikolaj Koppel in Pilou Asbæk, zvezdnik tudi v Sloveniji priljubljene nadaljevanke Oblast. Foto: EPA

Med polfinalisti prvega večera, ki bodo na evrovizijski oder stopili 6. maja, izstopajo Islandci, ki na Dansko pošiljajo indiepopovsko popevko No Prejudice v izvedbi skupine Pollapönk, ki bi jo lahko popredalčkali nekje blizu Here It Goes Again skupine OK Go. Pollapönk je skladbo najprej izdala v islandščini, toda na koncu so se odločili za (malce slabšo) angleško različico. Nizozemci po Anouk nadaljujejo pošiljanje kakovostnih izdelkov na evrovizijski oder. Tokrat jih bo zastopal duet The Common Linnets, pod katerim se skrivata vokala Ilse DeLange in Waylona, s kantripesmijo Calm After The Storm.

Preverite konkurenco Tinkare Kovač v drugem polfinalu, izvajalce, ki so uvrščeni neposredno v finale, pa v ponedeljek.


Vabljeni tudi k ogledu interaktivnega evrovizijskega zemljevida, na katerem so zbrani vsi podatki o letošnjih predstavnikih na Evroviziji.

Rusi po babicah, Jevgeniju Plušenku, ki je drsal ob Dimi Bilanu, in po petih letih znova pošiljajo duet, tokrat namesto dueta t.A.T.u. pošiljajo sestri dvojčici Tolmačev, ki sta zasloveli z nastopanjem v ruskih resničnostnih šovih že kot najstnici. Leta 2006 sta že zmagali na mladinski pesmi Evrovizije. Na Danskem pa bosta sestri, klasično za Evrovizijo, širili ljubezen v popevki, ki podobno kot lanska (ko je na oder za Ruse stopila Dina Garipova z balado What If) cilja bolj na glasove zahodnjaških držav.

Cela vrsta pesmi z dubstepom in balad
Armenski predstavnik - "človek presenečenj" - Aram MP3 s pesmijo Not Alone stavi na kombinacijo dubstepa in vokala, ki rahlo spominja na britanske novince, kakršen je John Newman (glas uspešnic Rudimentala). Na dubstep stavita tudi Moldavija, natančneje Cristina Scarlat s pesmijo Wild Soul, in Madžarska, ki jo bo predstavljal proizvod resničnostnih glasbenih šovov András Kállay-Saunders s pesmijo Running.

Estonci z izkušeno Tanjo stavijo na močen vokal in moderno plesno balado. Podobno se z moderno popprodukcijo tudi letos predstavljajo Švedi, le da so za mikrofon v primerjavi z lani, ko se je za spremljevalnimi vokali lovil na odru Robin Stjernberg (v skladbi You) postavili suvereno in izkušenejšo Sanno Nielsen.

Z vokalom, podobnim mešanici Amy Lee (iz Evanescence) in Shakire, ter balado One Night's Anger, ki se na nekaterih delih spogleduje s folkelementi, prihaja iz Albanijo Hersi. V konkurenci močnih balad se je tudi letos znašel Azerbajdžan, ki po domnevnem lanskem prekupčevanju z glasovi pošilja Dilaro Kazimovo s pesmijo Start a Fire. Baladni šopek na Evroviziji ne bi bil popoln brez predstavnice San Marina - to bo že tretje leto zapored Valentina Monetta - s pesmijo Maybe (Forse).

Evrovizijska "odstopanja od pravila"
Med "klasičnimi" evrovizijskimi plesnimi pesmimi letos najdemo ukrajinsko predstavnico Marijo Jaremčuk (skladba Tick-Tock). Izstopajo Latvijci z Aarzemnieki in pesmijo Bake a Cake, senzacijo na YouTubu, katere prednost (lahko tudi slabost) je prav besedilo, ki hitro ostane v spominu in tam nekaj časa tudi ostane.

Tudi letos ne bo šlo brez opernih vložkov. Po lanskem nastopu Cezarja iz Romunije letos te vrste (v milejši obliki) zastopa belgijski predstavnik Axel Hirsoux s pesmijo Mother. Med večje "odklone od pravila" letos spadajo še Portugalci, ki s Suzy in pesmijo Quero Ser Tua spominjajo na hitrejše latinopopevke (omenimo, da je svojo pesem Pimba, Pimba prodala v 500.000 izvodih in s tem poskrbela za pravi fenomen na Portugalskem).

Predvsem bo prvi polfinale zaznamovalo petje v angleščini. Edini, ki bo poleg portugalske predstavnice izstopal v tem smislu, je predstavnik Črne gore Sergej Ćetković, ki prihaja na Evrovizijo z balado, podkrepljeno z etnoritmi, Moj Svijet.

V nekaj minutah lahko prisluhnete vsem skladbam prvega polfinala spodaj.