Evrovizija
Indigo, Proper, KiNG FOO, Gregor Ravnik
Le osem izvajalcev iz predizbora se bo urvstilo v finale 24. februarja. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Vid Valič
Emo bo vodil Vid Valič. Foto: Jernej Kokol
Ema
Na Emi se bo februarja predstavilo osem novincev in osem starih znancev izbora. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Omar Naber bo kmalu dobil naslednika. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Emine razglednice: Indigo, Proper, KiNG FOO, Gregor Ravnik

Polfinale bo 17. februarja, finale 24. februarja
5. februar 2018 ob 07:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Indigo, Proper in KiNG FOO na letošnji Emi zapolnjujejo kvote skupin, med njimi imajo člani skupine KiNG FOO že izkušnje na Emi, kjer so se lani prebili do finala. Novinec na Emi je tudi Gregor Ravnik.

Začetki skupine Indigo segajo v leto 2011, ko se je skupina oblikovala. S takratno petčlansko zasedbo so v studiu pri basistu Anžetu Čučku posneli prvo, akustično skladbo Se še spomniš, za katero so posneli tudi video. Nastajale so avtorske skladbe, ki so jih pri producentu Petru Penku začeli snemati konec leta 2012. Naslednje leto (novembra 2013) sta izšla njihov debitantski album in istoimenski singel z naslovom Drugačna.

S pesmijo Vesna, s katero se bodo predstavili na Emi, se na neki način vračajo na domače glasbeno prizorišče. "Vesna govori o prebujenju. Ampak ne samo narave. Govori o razsvetljenju pri posamezniku. Mogoče pa ne bi radi preveč izdali, ker bi radi prepustili interpretacijo skladbe poslušalcem," je povedala pevka ter avtorica glasbe in besedila Anja Pavlin. Poleg Pavlinove se kot avtorja glasbe podpisujeta še Čuček in Maj Valerij, za aranžma pa je poskrbel Penko.

Precej krajšo zgodovino delovanja ima skupina Proper, ki v osveženi postavi deluje in ustvarja dobro leto. Svoj glasbeni izraz so nakazali s skladbami Ne pozabi, da si lepa, Rad bi jo videl in Kaplje upanja. Na Emo prihajajo s pesmijo Ukraden cvet, pod katero se kot avtor glasbe in besedila podpisuje Nejc Podobnik, pod aranžma pa poleg njega še Tine Lustek. "Naša pesem je umirjena epska balada, ki poskuša pri poslušalcu in gledalcu pričarati ta 'oh' učinek," je dejal pevec Luka Sešek. Skupino dopolnjujeta še Jan Gerl in Primož Podobnik.

Tekmovalne pesmi predstavljene četverice lahko premierno poslušate danes ob 14.40 na Valu 202.

Po letu dni se na Emo vračajo člani skupine KiNG FOO, ki so lani v finalu osvojili sedmo mesto. Po nastopu so se Aleksandra Josić, Peter Hudnik, Matej Sušnik in Rok Golob zaprli v studio in ob koncu leta izdali svoj prvenec GalaXie. Tokrat pošiljajo v ogenj pesem Žive sanje, pod katero se podpisuje Golob. "Pesem Žive sanje je nadzemeljska, transcendentalna in galaktična. Namen pesmi je, da ob poslušanju gledalca prestavi malo višje - tja, kamor lahko posegamo mogoče v sanjah in z našo zavestjo ne. To bomo poskušali doseči v tistih treh minutah," je pojasnil Sušnik.

Dogajanje, povezano z izborom Ema 2018, lahko spremljate na uradni spletni strani in družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in Snapchat (emaevrovizija).


Po predstavitvi skladbe Med nama na lanskih Melodijah morja in sonca pa se bo prvič na oder Eme podal Gregor Ravnik. Glasbo za njegovo pesem Zdaj je čas je ustvaril Marko Hrvatin, pod besedilo se podpisuje Ravnik skupaj s Steffy (prav tako dobro znanko festivala Melodije morja in sonca), pod aranžma pa se podpisujeta Miha Gorše in Mitja Bobič. "Zdaj je čas je ljubezenska pesem, pozitivna. Napisal sem jo skupaj s svojo primorsko-ljubljansko ekipo. Ponosen sem, da sem bil tudi sam del ustvarjanja besedila, in se že veselim, da jo predstavim na letošnji Emi," je o pesmi povedal Ravnik.

Spodaj si lahko pogledate intervjuje pred Emo z omenjenimi izvajalci.

Klavdija Kopina, Polona Brajkovec, snemalec in montažer: David Lotrič
Prijavi napako
Komentarji
sosman
# 05.02.2018 ob 09:25
Kvazi estradna elita bo spet izbrala najbolj skuhano pesem, potem pa na reality check v tujino?
SLOBloodPatriot
# 05.02.2018 ob 10:32
Jao, kje ste spet tega Valiča našli? Tip ni niti malo duhovit, kaj šele smešen. Je vodil že lanske viktorje, pa je bilo porazno. Ima pa velikansko srečo, da pride po vezah povsod zraven, ker se pač piše Valič.
jakosol
# 05.02.2018 ob 14:48
Maj Valerij je zaposlen na val 202, torej uradno na RTV. A ni to malo nehigienično, da zaposleni na RTV tudi tekmujejo na EMI?
Janx
# 05.02.2018 ob 10:39
King Foo spet. A res? Golob je očitno aboniran na vse kar se naredi na Rtv.
Rockos
# 05.02.2018 ob 09:25
Morda bi objavili tudi kdaj bosta predizbora?
Barrotes
# 05.02.2018 ob 19:33
Jutri se začne Sanremo 2018, novinarji, pričakujem da boste napisali kaj o dogajanju v naslednjih dneh, namesto da nas posiljujete s Kardašijankami in niplom od Janet Jackson!
sssitrap
# 05.02.2018 ob 15:29
a ni maj valerij glavni pevec pri torulih? a jih je pustil al ima to kakšen stranski projekt?
tim sein
# 05.02.2018 ob 11:59
Hehe.. razglednice kot bi bili pri maši. Ampak uni sveti, ne pri Maši...
aplikacij
# 05.02.2018 ob 11:04
Khm, vidim da sem dreznil v sveto kravo, pa bom še malo nadaljeval.

Posebno smešno mi je tudi to, da se ljubitelji sponzoriranih iger imenovanih šport (ne vsi, da ne bo pomote) zgražajo nad vtikanjem LGBT?? lobija v vse pore družbe, ni pa nič zgražanja ko si odbojkarji za vsako točko podajajo rokce, zmaga pa orgazmični nogometni zadetek in pa skorajda gangbang samih moških ob tem dogodku - sicer lepo, da se ljudje veselijo.

Da ne govorim o športni terminologiji: nogometni ekipi se bosta "udarili". Pogojno to velja za rokomet s svojimi neumnimi pravili, kjer je smisel obrambe to, da čimprej narediš prekršek.

Enkrat smo igrali košarkarji na igrišču z nekimi rokometaši, pa te je začudeno gledal, ko si prijavil prekršek, ko se ti je ob met na koš obesil na komolec.

Vsako toliko se pojavi nek športni funkcionar, ki začne poudarjati pomen rekreativnega športa za vse ljudi (zdi se mi, da je bil pred leti pri nas to gospod Brvar), ampak brez učinka, ker so žal osamljeni.
Ni pa to zanimivo za "kšeft". Rekreiraš se lahko za majhen denar.

Pa kaj so naredili iz nekega navadnega teka. Zaprejo celo mesto, dva tedna pred maratonom pa na sprehodu opažam tekaške skupine v fluorescentno zelenih majicah, tako da me bolijo oči.
babyboom1990
# 06.02.2018 ob 22:00
Še vedno je najbolj slabše, da je tako zastarelo
Rockos
# 06.02.2018 ob 08:53
samy joe: Prijavi neprimerno vsebino Joj, sam ne spet šinfat. Kar mamo mamo, jaz jih tud ne bom gledal, pa mirna Bosna.

Lahko tebi, ampak tu je kup ljudi, ki bi radi gledali in vseeno uživali. :)
Mety
# 05.02.2018 ob 18:32
Vse pesmi, ki sem jih do zdaj slišala, so slabe. Upam na kak preblisk koga še neslišanega, ker kdo je to izbral, da se je uvrstilo na Emo, nima prav veliko pojma o glasbi. Pesmi brez globine, emocij... Roku Golobu pa bi lahko nekdo povedal, da pesmi na tralali tralala varianto v Evropi nimajo uspeha. Pesem od King Foo je že skoraj amaterska. Tako je slaba.
zmajmun
# 05.02.2018 ob 12:28
upam na dober izbor in na mnoga leta eme!
samy joe
# 05.02.2018 ob 09:53
Joj, sam ne spet šinfat. Kar mamo mamo, jaz jih tud ne bom gledal, pa mirna Bosna.
aplikacij
# 05.02.2018 ob 09:54
Ah, končno malo osvežitve, čeprav klavrne.

Da ne bo poslušali samo patosne hvalospeve precenjenega področja našega življenja, podprtega predvsem s kemijo in pozornostjo politike, medijev ter posledično tudi gospodarstva, ki rabi "junake", da imajo ljudje vsaj igre, če kruha že ni.

Sicer bodo komentarji, kako je evrovizija potratna in brezveze, nekaj bo malega o gejevskem lobiju ...

Športa sploh ne spremljam, a mi vseeno marsikatero jutro, ko se zbudim, odzvanjata v glavi imeni "Sara Takanaši" in "Frančesko Nibali". Tudi sem na tekočem, kako si naš rezervni rokometni igralec zavezuje vezalke...
Kazalo