Evrovizijski izbor je na Švedsko vrnil Mans Zelmerlöw. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Evrovizijski izbor je na Švedsko vrnil Mans Zelmerlöw. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Arena Globe, Stockholm
Arena Globe v Stockholmu. Foto: Reuters

Postopek iskanja prizorišča za naslednji izbor najboljše evrovizijske popevke se je začel takoj po tem, ko je Måns Zelmerlöw pred dobrim mesecem dni na Dunaju Švedski pripel zmago s pesmijo Heroes.

Nazadnje je padla odločitev, da bo Pesem Evrovizije 2016 gostila stockholmska Globe Arena, kar pa ne bo prvič. Arena, zgrajena leta 1989, je evrovizijski spektakel namreč gostila že leta 2000. Lahko sprejme med 14.000 in 16.000 gledalci, vendar pa organizatorji dodajajo, da bo sama razporeditev prireditvenega prostora in postavitev kamer določila, koliko ljudi si bo v živo lahko ogledalo tri evrovizijske večere.

Prvi in drugi pofinalni večer bosta na sporedu 10. in 12. maja, odločitev o zmagovalcu pa bo padla 14. maja na finalnem večeru. Za potrebe Evrovizije bodo uporabili tudi objekte v okolici arene Globe, v enem od njih bodo tako uredilo novinarsko središče za 1.500 predstavnikov sedme sile.

Švedi dihajo z Evrovizijo
"Naše mesto prekipeva od dejavnosti, povezanih z glasbo. Ustvarjalnost nam je v krvi, in to je nekaj, kar želimo še posebej poudariti in narediti v mestu še bolj opazno," je povedala ponosna županja Stockholma Karin Wanngård.

Tako ona kot predstavniki švedske nacionalne televizije (SVT) zagotavljajo, da bodo evrovizijski spektakel prihodnje leto dvignili na "novo raven".

Evrovizijsko tekmovanje ima za Švede velik pomen, saj so v zadnjih letih najuspešnejša država na svetu. Po številu skupnih zmag sicer vodi Irska, ima jih sedem, vendar pa je zadnjo vknjižila leta 1996. Švedski pa je po tem uspelo zmagati še leta 1999, 2012 in 2015, s skupno šestimi zmagami pa je na drugem mestu lestvice najuspešnejših evrovizijskih udeleženk.