Neisha je začela uradno predstavljati svoj tretji studijski album Krila. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Neisha je začela uradno predstavljati svoj tretji studijski album Krila. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Neisha v Cvetličarni
Na odru se ji je pridružil pevec skupine Dan D, Tokac, ki tudi drugače gostuje na njenem najnovejšem albumu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Neisha v Cvetličarni
Neisha je skupaj s člani skupine na odru preživela dobri dve uri. Cena karte pa je na dan koncerta stala 18 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maš še kje čas
Bolje mi je zdaj
Tiste lepe dni
Veter
Mesto
Igra čustev
Nekaj nujnega
Show must go
Sanje na dražbi
Najin ples
Don't give up
I'm on Fire
Wonderful world
Krila
Vzemi me
Pridejo časi
Alarm srca
Pod enim dežnikom
Le kaj se skriva
Nedaj da gledam
Planet za zadet

"Z Neisho smo v nekaj letih dosegli vse, kar se da doseči. Triglav smo osvojil vsaj šestkrat. Ne vemo, katera gora je naslednja," te uvodne besede Neishinega producenta Dejana Radičevića so napovedale glasbeničino selitev iz kulturnih hramov pod žaromete klubskih odrov in začetek predstavitve njenega tretjega studijskega izdelka. "Edino, kar pogrešam, je 'grand' piano, ki ga nimamo, ker ga nimamo nikamor za dati. Jaz se pa tudi kar domače počutim v srajci in v petah," je o spremembi ambienta priznala Neža Buh - Neisha.

Glasbenica je dva dni pred nastopom za MMC, ki jo je obiskal na njeni vaji, razkrila, da želi predvsem ljudem odvezati kravate. In res, migajočo sedečo publiko je nadomestila stoječe migajoča klubska scena, ki se je na trenutke pozibavala ob njenih skladbah, spet druge trenutke izrabljala za pogovor, a na koncu vsake odigrane celote ni suhoparila z aplavzi.

Glasba za širše in ožje množice
Pred do malo več kot polovice napolnjeno Cvetličarno je tako glasbenica svojim glasbenim kolegom (med njimi pevcu Big Foot Mame, Gregu Skočirju, Omarju Naberju, Goranu Breščanskemu iz Sausages in Tokacu iz Dan D), članom družine, prijateljem, oboževalcem in sedmi sili predstavila repertoar, ki jo je na trenutke oddaljil od zasidrane podobe nje za klavirjem.

Hudomušnost, radoživost, svobodo in živahnost z novega albuma je preslikala v sam nastop. Dolge obleke in visoke pete je zamenjala za ležerne kavbojke in kratko majico z natisnjenim upornikom Che Guevaro ter na trenutke umaknila obe roki od klavirskih tipk in energijo usmerila v poskakovanje po odru.

"To je bilo iz Aljaževega doma. Ješ filane paprike v Aljaževem domu in lahko gledaš na Triglav na severno steno. To je bilo to. Pa s čivavo na straži in s koktejlom," je po koncu dvournega koncerta na svojevrsten šaljiv način za MMC pojasnila Neisha, katera "gora" je bila osvojena.

Godala kot uvod v Neishin večer
Martinov večer je tako postregel z mešanico Neishinega preteklega in novejšega ustvarjanja ter s poklonom izvajalcem, ki jih sama ceni in spoštuje. Začetno ledino so še pred njo začeli otrati s svojimi godali člani zasedbe InQuartet, ki so med drugim iz svojih strun izvabili približke melodij We Will Rock You (Queen) in Smooth Criminal (Michael Jackson).

Nove skladbe zapakirane med starimi uspešnicami
Pol ure po napovedanem začetku koncerta so iz njenega klavirja prišli prvi toni Maš še kje čas. Poznavalce njene glasbe ni pustila na cedilu, preostale je držala v šahu s svojimi glasovnimi prehodi iz ene višine v drugo (Tiste lepe dni), prehodi s pripovedovalnega izpovedovanja v pevske višave (Nekaj nujnega), z melodičnim hreščanjem (Show must go) in z vokalnim poigravanjem s spremljevalnima pevcema – Matejem Brodarjem - Dagijem in Aleksandro Čermelj.

Neishin večer je popestril njen stanovski kolega Tokac s skupine Dan D, s katerim sta poslušalcem ponudila vokalno igro (Najin ples) in jih s svojima visokima trgajočima glasovoma popeljala v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko sta glasbene lestvice s skladbo Don't Give Up osvajala v duetu Peter Gabriel in Kate Bush.

Ne priredbe, pokloni avtorjem
"Samo še dva imam," je dvakrat naznanila konet "tribute" dela koncerta Neisha, preden so se zaslišali prva nestrinjanja s samim koncem nastopa. A s skladbama I'm on Fire (Bruce Springsteen) in Wonderful World (Zucchero) se je končal le drugi del nastopa. "To je vedno poklon izvajalce, in ne sredstvo za dviganje razpoloženje. Ampak poklon avtorice avtorjem," je utemeljila Neisha za MMC umestitev priredb v svoj repertoar.

Avtorski del koncerta je peljala vedno k bolj znanimi uspešnicami in jih skupaj z Rokom Lopatičem na klavirju, Alešem Marjetičem in s Tadejem Koširjem na kitarah, z Anžetom Langusom na basu, Boštjanom Gradiškom na bobnih in Martinom Janežičem - Bucotom na tolkalih predramila do te mere, da je niso spustili takoj z odra, zato jih je v slovo zadela s Planetom za zadet. A od zbranih se ni poslovila takoj: kot da bi nastopala v domači dnevni sobi, se je vrnila takoj po nastopu mednje.

Več pa si lahko ogledate spodaj.

Maš še kje čas
Bolje mi je zdaj
Tiste lepe dni
Veter
Mesto
Igra čustev
Nekaj nujnega
Show must go
Sanje na dražbi
Najin ples
Don't give up
I'm on Fire
Wonderful world
Krila
Vzemi me
Pridejo časi
Alarm srca
Pod enim dežnikom
Le kaj se skriva
Nedaj da gledam
Planet za zadet