Med 234 harmonikarji so izstopali predvsem najmlajši. Foto: MMC RTV SLO
Med 234 harmonikarji so izstopali predvsem najmlajši. Foto: MMC RTV SLO
Panonika harmonika
Osnovni namen festivala Panonika harmonika je poudariti pomen harmonike v različnih kulturah Panonske nižine in pri tem spodbujati druženje ter povezovanje njenih prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO
Harmonikarji za knjigo rekordov

Steza letališča Cerklje ob Krki, ki je ta konec tedna postala prizorišče festivala Panonika Harmonika, je zadnji dan privabila številne mojstre in mojstrice meha. K temu je pripomogel tudi nekdanji metalec kladiva Primož Kozmus. "Naj bi bil eden izmed promotorjev današnje povorke, vendar je moje znanje na harmoniki zelo nizko, tako da bomo videli," se je v dopoldanskih urah za MMC šalil Primož (več v videu spodaj).

Številni radovedneži in harmonikarji so prišli na pobudo organizatorja, ki je želel, da se že prvo leto mednarodnega festivala harmonike, etnoglasbe, vina, kulinarike in smeha postavi svetovni mejnik. Od desete ure naprej so v šotoru, ki je bil postavljen na vzletni stezi, in v njegovi okolici začeli odmevati zvoki harmonike, ki so v določenih trenutkih (prav zaradi tako velike številčnosti) zveneli vse prej kot melodija.

Podiranje rekorda za vpis v knjigo rekordov se je tako začelo z enourno zamudo, ki je bil po besedah voditeljice programa – gledalcem TV Slovenija dobro znane - Jasne Kuljaj rezultat dveh napornih festivalskih noči. "Vreme imamo, za vse drugo bomo poskrbeli sami," je bila na začetku optimistična Jasna. Nekaj minut čez dvanajsto pa se je le začelo številčenje navzočih harmonikarjev in številka se je ustavila pri 234. Vedoč, da rekorda ne bo, so kljub temu za vse zbrane na drugi strani ograje s harmoniko na prsih stopajoč ob njenih zvokih zaigrali najprej Avsenikovo Golico (ogledate si jo lahko spodaj), nato pa še Slakovo V dolini tihi.

Prvi festival Panonika harmonika tako ni šel v svetovno zgodovino. Guinnessov rekord tako ostaja v rokah Kanadčanov, ki so ga dosegli s pomočjo 989 ljubiteljev in ljubiteljic meha. So pa trije dnevi obiskovalcem ponudili zabavo ob glasbi 24 izvajalcev iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Makedonije in Srbije.

Harmonikarji za knjigo rekordov