Siddharta se je za nastop v prenovljeni Cvetličarni obrnila k zvoku akustike. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Siddharta se je za nastop v prenovljeni Cvetličarni obrnila k zvoku akustike. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Siddharta
Kakor bi poslušali Siddharto v njihovi dnevni sobi, so se po koncertu strinjali naši sogovorniki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Ring
- Mr. Q
- Klinik
- Homo Carnula
- Napalm 3
- Neon
- Baroko
- Male roke
- Samo edini
- Autmn Sun
- Siddharta
- Naiven ples
- Bonsai
- Napoj
- ...
- Eboran
- Rave
- Spet otrok
- Le mavrica
---------------------
- Na soncu
Koncert je pospremila nabito polna Cvetličarna. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Akustika ni nekaj, kar stoji v kotu in vzameš vsake toliko časa, kadar so takšni koncerti," je zatrdil po koncertu za MMC pevec in kitarist Tomi Meglič.

Ob odsotnosti električnih sunkov, katerih so obiskovalci Siddhartinih koncertov skozi leta postali že vajeni, je bila pozornost še bolj usmerjena v samo surovo bit glasbe. Vsem dobro znane skladbe se niso izgubile pod težo prearanžiranja, ampak so le dobile prvenstveno obliko.

"Ko se zgodi takšna sprememba, je pred bendom izziv, ki je čudovit. V katerem uživaš. Zelo pogosto se zgodi, da če ene in iste komade ponavljaš v isti verziji, se jih mogoče 'prenaješ', ali pa bi jih že kar po svoje drugače prearanžiral, čeprav želja ljudi ni takšna. Ko pa imaš pravi izgovor, da to slečeš in narediš najbolj osnovno različico tega, je fajn. Ponovno imaš odprte roke. Veš približno, kaj bi rad slišal. Na koncu ostane od tega 50 odstotkov in 50 odstotkov je novih, ki te navdušuje. Vedno je zabavno že ustvarjati - poustvarjati takšno stvar. Nato pa igrati v teh parih priložnostih pred ljudmi," je za MMC dejal Meglič.

Brez kakršnih koli odvečnih efektov (z vizualno podkrepitvijo v obliki predvajanja videov na platnu za njimi) - ki so v preteklosti predvsem na nastopih na prostem zaznamovali 'šove' skupine - so se Meglič in druščina usedli sredi improvizirane dnevne sobe na oder Cvetličarne in udarili - malce bolj umirjeno. Klaviature Tomaža O. R. niso bile zaradi tega nič tišje, Boštjan Meglič je skupaj z Martinom Janežičem - Bucem na tolkalih tvoril dvojno udarno moč, ki jo je povezoval bas Janija Haceta. V ospredju pa je bila pozornost usmerjena na prvo kitaro skupine - tokrat brez ojačevalne moči - Primoža Benka. A lahkotne dotike s trzalico po strunah je nadomestila toliko močnejša in hitrejša udarniška moč po akustični kitari, ki jo je nadgrajeval na svoji kitari občasno še Tomi.

Eden izmed redkejših "izštekanih" koncertov
Čeprav je bila to ena izmed redkejših priložnosti, da se je Siddharta slišala v "izštekani" različici, za člane skupine to ni bila nobena novost. "Veliko stvari se lahko naredi že v akustični verziji in jih nato opremiš z elektriko in jim dodaš 'žmoht'. Večino časa smo med ustvarjalnim procesom bili pozorni, da so nas skladbe 'udarile' v srce. Da so bile močne. Tudi vaje, ki jih imaš, so po navadi akustične. Ampak predvsem za preskok so koncerti v 'izštekani' različici tudi v redu," je pojasnil Meglič.

Ne kot Tiho, ostalo je prepoznavno glasno
V primerjavi z Dan D, ki so se pred tedni podali na turnejo Tiho v čisto konceptualno prvenstveni obliki - od glasbil, ki smo jih drugače vajeni na njihovih koncertih, je v nespremenjeni obliki ostala le baskitara – Siddharta za ta nastop (in njegovo ponovitev, ki bo kmalu v Mariboru) ni spremenila prav vsega. "Enostavno: električno kitaro zamenjaš za akustično in rečeš, da je to nekaj novega. To ni res. To je zelo enostaven ukrep, kjer na koncu delaš isto. Mi smo želeli nove inštrumente obravnavati kot nov medij," je ob začetku turneje Tiho za MMC dejal basist Dan D Nikola Sekulović.

Siddharta pa je namesto iskanja novih zvokov v novih inštrumentih ponudila surovost, ki jo že ves čas gradi do končnega izdelka. "To je najbolj organsko, kar je. Ni električne pomoči. Treba je igrati na inštrutrumente, ki imajo svoj zvok, in jih med sabo razporediti na drugačen način, kot jih je treba za elektriko. Skladbe je treba prearanžirati. Kakšne stvari so si podobne, ker so komadi isti, ampak je vse slišno. Ni ropota. Glasba drugače objema tudi nas. Veliko bolj je intimno. Doživeto," je pojasnil Meglič.

Občinstvo je prearanžirane skladbe že od samega začetka pospremilo s prepevanjem in ploski. A po zadnjem priklonu članov na oder ni priklicalo tudi nekajminutno skandiranje: "We want more!"

Pogledi, usmerjeni na Poljsko
Člane skupine zdaj čaka vrnitev na stara pota in spomladi vrnitev na poljske odre. "Ko smo igrali zdaj na Poljskem, smo videli, da če te pustijo, da se v tem jeziku razgališ in jim pokazeš točno to, kar znaš, pride do takšnega efekta, kot so nam ga tam vračali nazaj. In je neverjetno. Ob vrnitvi tja bomo absolutno igrali v slovenščini. Razen tisti skladb, ki so v originalu že angleški," je poudaril Meglič.

Več utrinkov s koncerta pa si lahko ogledate spodaj.

- Ring
- Mr. Q
- Klinik
- Homo Carnula
- Napalm 3
- Neon
- Baroko
- Male roke
- Samo edini
- Autmn Sun
- Siddharta
- Naiven ples
- Bonsai
- Napoj
- ...
- Eboran
- Rave
- Spet otrok
- Le mavrica
---------------------
- Na soncu