Vedno čutna Macy je pričarala res lep večer. Foto: MMC RTV SLO
Vedno čutna Macy je pričarala res lep večer. Foto: MMC RTV SLO
Diva, ki je dolgo čakala na svoj veliki trenutek. Foto: MMC RTV SLO
Koncert Macy Gray
Piko na i koncertu sta zagotovo dali vokalistki, ki sta migali z boki in razvneli marsikatero domišljijo. Foto: MMC RTV SLO
Macy z vokalistkama, ki sta z miganjem poželi navdušene aplavze. Foto: MMC RTV SLO
Macy je dejala, da se bo še vrnila med "te seksi ljudi". Foto: MMC RTV SLO

"Ko sem fante iz benda vprašala, kam bi šli, so rekli, da tja, kjer so najbolj seksi ženske na
svetu - in smo prišli v Lubliano!"
Putimo to, da je 41-letna ameriška soul senzacija enako frazo uporabila že za Hrvatice na koncertu v Zagrebu večer poprej, "seksi" je bila nedvomno beseda večera. Pa naj je šlo za njen hit Sexual Revolution, njen prepoznaven, čutno hrapav glas, "sexy people" v občinstvu ali pa za njene hudo vroče, meter 50 visoke in kake 150 kil težke back vokalistke, ki so kot cmočki na speedu v miniaturnih (no, vsaj v dolžino) oblekicah poskakovale po odru.

Parada razkošja
V dobri uri in pol se je Macy kot prava diva trikrat preoblekla, njene belo-modre, črne in rdeče večerne toalete pa so dopolnjevali diamantni nakit, visoka afrofrizura in mikrofon, posut z diamantki.
Svoj bend je najprej predstavila kot "Igralec na kitaro na desni. Igralec na bobne na levi", nato pa se že med prvim komadom udobno usedla na rob odra in zgolj migala z glavo, ko sta njeni "petardici" v oblekicah barve fuksije stresali s svojo "booty", valovali z bujnim oprsjem, zadevali visoke tone Macyjine pesmi in se nemudoma izkazali med občinstvom za glavni hit večera.
V čakanju na I Try
A Grayeva je kljub navidezni nonšalanci, ponekod hreščečem ozvočenju in ne do zadnjega kotička napolnjenim Križankam koncert izpeljala kot prava profesionalka in prepričala tudi tiste, ki se niso šteli za njene oboževalce.
V Still in Do Something se je pokazala kot nežna, čuteča in izjemna vokalistka, Oblivion je bila veličastna, "over the top" točka, ki je v sebi združevala vse od elementov ruske narodne do performansa backvokalistk in statista s plakati z besedilom, s Sexual Revolution je pregovorno hladne Ljubljančane dejansko spravila v sinhrono zibanje bokov, z rahlo spremenjeno verzijo I Try pa jih je še pripravila do petja (potem, ko nam je razložila, da je pesem posvečena kretenom od moških, ki pa jih kljub temu ljubimo).
Macy kot Thom Yorke? Zakaj pa ne ...
Med nizom svojih večjih in malo manjših uspešnic s štirih albumov je posrečeno umeščala
tudi nekatere sposojene komade. Tu je bila naslovna pesem iz Sopranovih Woke up This Morning (izvirno v izvedbi Alabama 3), Do Ya Think I'm Sexy Roda Stewarta , bizaren mash klasik iz 80. let You Spin Me Round (Dead or Alive) in It's like that (and that's the way it is) (Run DMC) ter, ja, celo Radioheadov Creep.
In kakor se zdi po vseh pravilih napačna ideja, da bi črnska soul/funk diva, ki se grabi za oprsje in za seboj vleče diamantno stojalo za mikrofon, posegala po grenko-sladki himni čudakov v izvedbi trpečega Thoma Yorka, je bil končni rezultat - eden od vrhuncev nasploh presenetljivega večera.
20-urni postanek v Sloveniji
"Večkrat bi morali priti sem,"
je, potem ko je poslušalce pripravila do kričanja, vzklikanja,
zibanja z boki in petja, jim še popihala na dušo. Kdo ve, morda pa je bilo le nekaj na tem.

"Občinstvo se je danes neverjetno odlično odzivalo,"
je tako za MMC po koncertu dejal Macyjin
klaviaturist, ki nam je še povedal, da raje igrajo na takih manjših prizoriščih, kakršne so Križanke, in da si žal Ljubljane ne bodo ogledali, saj ob 4. zjutraj že potujejo naprej. In priznal, da ni vedel, kje točno imajo danes koncert. "Ampak sem Slovenijo pogooglal," pristavi
ponosno.
besedilo: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si
foto: Ksenja Tratnik

Macy Gray - I Try

Macy Gray - Sweet Baby

Macy Gray v Križankah, 1. del

Macy Gray v Križankah, 2. del

Intervju s članom skupine Macy Gray