Organizatorji festivala letos pričakujejo še večji obisk kot lani. Foto: Organizator Ultra Europe
Organizatorji festivala letos pričakujejo še večji obisk kot lani. Foto: Organizator Ultra Europe
Spektakel na splitskem Poljudu. Foto: Organizator Ultra Europe
Zabava je potekala dan in noč. Foto: Organizator Ultra Europe

Razgreta telesa, velikani svetovne elektronske glasbe in množična zabava je razlog, zakaj so splitski mestni veljaki napovedovali rekorden zaslužek že pred samim začetkom festivala Ultra Europe.

Priprave na veliko zabavo so se letos začele že dan prej, ko je v četrtek nastopil nemški didžej Sven Väth (lani ste ga lahko ujeli na domačem festivalu ECO). Središče Splita je bilo blokirano, gneča v prometu je bila velika, ulice pa poplavljene z žurerji vseh generacij. Uradno dogajanje na festivalu se je začelo v petek z nastopi ikoničnih The Chemical Brothers, vzhajajočega zvezdnika Alessa, veterana Tiësta, dvojcem z uspešnico #Selfie The Chainsmokers. Na odru Resistance pa je svoj set odvrtel tudi Umek.

Jutri bomo vzeli pod drobnogled dogajanje na 15. izvedbi festivala Exit, ki je - tudi s slovensko udeležbo - letos rekordno obiskan.

V soboto so glavne vloge prevzeli Martin Garrix in stari znanec festivala Armin van Buuren, ki je nastopil kot zadnji na glavnem odru (od treh do petih zjutraj). Po poročanju hrvaškega T-portala je bil prav nizozemski didžej prva zvezda večera, ko se je pojavil na Poljudu v dresu z rdeče-belimi kockami.

Poleg njiju sta nastopila tudi dva izmed treh članov nekdanje "svete trojice", zbrane v Swedish House Mafia, Axwell in Ingrosso. Manjkali pa niso niti Carl Cox (ta je po poročanju hrvaških medijev zbral okoli 10.000 obiskovalcev na svojem triurnem setu), Zedd, Blasterjaxx, Yousef in drugi.

Festivala se je udeležil tudi hrvaški minister za turizem Darko Lorencin. Po poročanju hrvaške spletne strani Index.hr je potrdil, da so prve informacije o obiskanosti festivala "zelo dobre" in da je več obiskovalcev kot lani. Organizator festivala Joe Bašić je ocenil, da je prvi dan obiskalo festival okoli 30.000 obiskovalcev.

Toda za končne ocene je še prezgodaj. Organizatorji so prepričani, da bo letos potrošnja na festivalu višja za vsaj deset odstotkov v primerjavi z lansko. Pred Ultro so si obetali izkupiček v znesku 39,6 milijona evrov.

Po podatkih organizatorjev so lani v času festivala obiskovalci za splitske hotele ustvarili okoli 300.000 prenočitev. Povprečno pa so tam ostali 5,5 dneva, kjer so za svoje bivanje odšteli povprečno 41,7 evra. Skupaj so v mesto prinesli okoli 12,5 milijona evra.

Neljuba statistika
In še k manj priljubljenim številkam: v zadnjih dveh dneh je 55 udeležencev festivala poiskalo zdravniško pomoč (največ zaradi čezmernega popivanja, medtem ko je bil slovaški državljan lažje poškodovan - kot pišejo hrvaški mediji, si je zlomil zob). Drugih izgredov pa po besedah splitske policije ni bilo. 101 človeka so pridržali zaradi kaljenja javnega reda in miru. Kar nekaj pa je bilo tudi letos poskusov, da obiskovalci brez vstopnic preskočijo ograje okoli stadiona. Po poročanju spletne strani Poslovni.hr je splitska policija v času festivala zaradi posedovanja prepovedanih snovi prejela prek 300 in napolnila blagajno za več kot 65.000 evrov.

Festival se bo sklenil nocoj z nastopi Nickyja Romera, Afrojacka, Davida Guette, Steva Angella, Hardwella in drugih.

Nekaj utrinkov z Ultre Europe si lahko pogledate spodaj.