Člani finskega Turisasa so se po nastopu pomešali med svoje oboževalce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Člani finskega Turisasa so se po nastopu pomešali med svoje oboževalce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Finntroll
Visokokričeči Finntrol so končali gostovanje Heidenfesta v prestolnici. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Heidenfest
Mala Cvetličarna je bila sinoči dovolj velika tudi za uprizoritev 'mosh pita'. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Folkmetal s primesmi poganskega metala so v Ljubljano pripeljale skandinavske skupine Finntroll (Finska), Turisas (Finska), Alestorm (Škotska), Arkona (Rusija), Trollfest (Norveška) in Skálmöld (Islandija). Metalski večer v Cvetličarni se je začel že nekaj minut čez šesto uro zvečer. MMC pa se je pridružil dogajanju ob nastopu škotskih piratov Alestorm. Skupina je še enkrat pokazala, zakaj je odigrala tako pomemben del pri popularizaciji gusarskega metala po svetu. Rajanje ob visokopoteznih udarcih po bobnih in udarnih kitarskih rifih je ponudilo popoln uvod v sklepni del metalskega odmerka "strupa".

Po piratih so prišli njihovi lovci. Natančneje finski Turisas, ki so se "lovu na pirate" približali z njihovo skladbo Hunting Pirats. Sicer pa so Finci prišli na oder po govorjenem uvodu okoli desete ure zvečer. S poslikanimi obrazi v rdečih in črnih bojnih barvah so svoje oboževalce takoj "napadli".

Roke polne Cvetličarne so bile v zraku. In že pri drugi skladbi večera One More so prve vrste že vneto skakale. Pevec Mathias Nygård je z značilnimi prehodi iz pripovednega petja v melodične refrene držal občinstvo v šahu.

To je bil sicer že njihov drugi nastop v Sloveniji. Nazadnje so gostovali v Ljubljani leta 2009. "Užitek se je vrniti po nekaj letih in videti iste obraze, ki te že ves čas podpirajo. Slovensko občinstvo nikoli ne razočara," je zbrane nagovoril pred skladbo Great Escape.

Z izjemno energijo in neprestano komunikacijo z občinstvom je skupina zapustila oder ob ritmih Battle Met in popolnoma razpeto Cvetličarno. Nato pa so se le nekaj minut po nastopu pomešali mednje in delili avtograme. Med samim nastopom je pevec delil z občinstvom izkušnjo iz leta 1993, ko se je popolnoma opil s slovenskim pivom po nastopu v Mariboru.

Finntrol končal Heidenfest
Turisas so na odru zamenjali pevec in kitarist Björgvin Sigurðsson, kitarista Baldur Ragnarsson in Þráinn Árni Baldvinsson, basist Snæbjörn Ragnarsson, klaviaturist Gunnar Ben in bobnar Jón Geir Jóhannsson. Njihovi dolgi lasje so vihrali po že tako vročem odru Cvetličarne, medtem ko se je vokal podrejal inštrumentalu.

Finski Finntrol, ki poje v švedščini, velja za vodilni bend folk-/black metalske scene. Svoj malo manj kot enourni nastop je izkoristil za predstavitev najnovejšega albuma Nifelwind. Člani skupine pa niso pozabili vključiti niti nekatere izmed njihovih največjih uspešnic, ki so dodobra popestrile udarno-melodični večer.