Najtežji del je usklajevati obveznosti vseh članov skupine, med katerimi najdemo tudi profesroja baritona, trobente, tenorja ... Foto: Matic Strozak
Najtežji del je usklajevati obveznosti vseh članov skupine, med katerimi najdemo tudi profesroja baritona, trobente, tenorja ... Foto: Matic Strozak
Feštaband na Guči
Feštaband na glavnem odru znamenitega festivala. Foto: Matic Strozak

Čeprav so zmago na zboru trobentačev odnesli Srbi, sledili pa so Makedonci in Avstrijci, je po občinstvu sodeč največji žur naredila slovenska skupina Feštaband, ki je zasedla 4. mesto. "Težko je zmagati v Srbiji, če nisi Srb," je za MMC pokomentiral letošnji festival, ki ga je po ocenah organizatorja obiskalo približno 800.000 ljudi z vsega sveta, član skupine Fešta band Mitja Kamenik. 11-članska skupina, ki je v štirih letih imela že več kot 300 nastopov, si je nastop na glavnem odru Guče prislužila z zmago na slovenskem tekmovanju za predizbor trubaških skupin, s čimer so si prislužili žlahten naziv Zlata trobenta Slovenije.

Guča - nepozabna izkušnja
Feštabandovci so na znamenitem srbskem festivalu nastopili že drugo leto zapored, lani so bili predskupina orkestru Bobana Markovića. Na letošnji Guči pa so oder zasedli dan za Goranom Bregovićem, ki je v enem intervjuju poimenoval Gučo kot edino čudo Srbije, ali se tudi Mitja (Mičo) iz Fešta band strinja s tem: "Res je, ima posebno energijo. Je nepozabna izkušnja, ki ti da elan za naprej, da še naprej delaš dobro."

Na glavnem odru so se Fešta band predstavili s tremi pesmimi: po uvodni so zaigrali znano pesem Lipe Cvatu, nastop pa so sklenili s slovensko Golico (ena izmed pesmi mora biti iz države, od koder je skupina).

Z lanskim in letošnjim nastopom na Guči, so Fešta band izpolnili željo iz leta 2006, ko so ustanovili skupino, kakšne pa so želje skupine za naprej? Skupina, ki je izdala že en CD s priredbami skladb in ki je posnela skupaj s Čuki skladbo Mal' naprej pa mal' nazaj, načrtuje, da bo aprila 2011 izdala nov album, na katerem bi se znašli dve avtorski pesmi, k sodelovanju pa želijo povabiti tudi kakšnega pevca.

Fešta band na Guči 2011
Prihodnje leto bo Guča potekala od 10. do 14. avgusta, kjer bodo skoraj stoodstotno spet nastopili tudi člani skupine Feštaband. Mitja je namreč dejal, da so jih na festival povabili, tako da jim tako rekoč ni treba zmagati na slovenskem izboru. Kljub temu bodo tudi drugo leto skušali osvojiti naslov Zlata trobenta Slovenije.