Genij ali norec? Tam nekje vmes. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Genij ali norec? Tam nekje vmes. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Arena je imela namreč v četrtek zvečer svoja vrata odprta samo za obiskovalce koncerta kontroverznega srbskega pevca Bora Đorđevića, ki že vse od ustanovitve leta 1978 vodi skupino Riblja Čorba.

Riblja Čorba ima v Sloveniji zvest krog oboževalcev, ki spremljajo gostovanja te skupine po vsej Sloveniji (na njihovo srečo teh nastopov sploh ni malo) in tudi tokrat so nazorno pokazali, koliko jim ta skupina pomeni. Vse od začetnih taktov prve pesmi Ravnodušan prema plaču so navdušeno poskakovali, peli, ploskali, žvižgali, tulili in še kaj, ko so uživali v največjih uspešnicah skupine, kot so Nemoj da ideš mojom ulicom, Avionu slomiču ti krila, Amsterdam, Ostani đubre do kraja, Kad hodaš, Jedino moje, Rekla je, Ljubav ovde više ne stanuje.

"Takih emocij ne doživiš niti na lastni poroki," je za MMC vzdušje na koncertu Riblje Čorbe opisala goreča oboževalka skupine, ki si je takoj zagreto izborila mesto v prvi vrsti, kjer je ostala vse do konca, vmes pa skupaj s svojimi "somišljeniki" evforično vpijala vsak zvok, ki je prišel iz ust sivolasega pevca. Okoli Bore Đorđevića se je vedno dvigovalo veliko prahu, nekateri so ga označevali za genija, druga za norca, z opredelitvijo, da je tu nekje vmes, pa se strinja tudi sam.

Najpogosteje mu očitajo nacionalistično držo, ki jo Bora rad še podkrepi s potezami, kot sta vihanje rokavov med pesmijo Pogledaj dom svoj Anđele, ko razgali vtetoviran grb Srbije, in zavračanje nastopov na sosednjem Hrvaškem. A ker noče priti Bora na Hrvaško, pride Hrvaška k njemu in tako so mu tudi včeraj v slovenski prestolnici ploskali hrvaški člani "fan klubov" Riblje Čorbe iz Zagreba, Varaždina, Kvarnerja.

Nekateri Slovenci mu še vedno zamerijo njegovo opazko o "bećkih konjušarih" (dunajskih kočijažih), drugi pa so stvar pustili v preteklosti, oblekli majico skupine in skupaj z Boro dočakali petek.