Brez blata - pa čeprav v manjših količinah kot preteklo leto - tudi letos ni šlo. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Brez blata - pa čeprav v manjših količinah kot preteklo leto - tudi letos ni šlo. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Bajaga i instruktori
Prvo ime - sodeč po obisku ljudi pod odrom - je bilo v soboto Bajaga. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Vlado Kreslin in mali bogovi
Manjkal ni niti stari znanec festivala Vlado Kreslin. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
dr. Žiga Turk  Danilo Kocjančič in Franci Kek
Posebno priznanje za zasluge je letos iz rok ministra Žige Turka šlo v roke primorskemu avtorju in glasbeniku Danilu Kocjančiču. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Kiril Džajkovski
Za najprijetnejše presenečenje festivala je po mnenju številnih poskrbel makedonski mojster za mešalno mizo Kiril Džajkovski z njegovo skupino. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Rock Otočec 2012
Roke so bile v soboto množično visoko v zraku predvsem med nastopi Kreslina, Bajage in v manjšini tudi Kirila. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Rock Otočec
Obiskovalci so se v popoldanskih urah hladili v reki Krki. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Rock Otočec 2012
Posebnost letošnjega izbora mis mokre majice pa je bila moška različica izbora. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Rock Otočec 2012
A zmaga je kljub vsemu šla v Izrael. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Udarec svetov ali na Rock Otočcu so za zabavo potrebne le dobra družba in znane melodije. To je ena izmed skupnih ugotovitev festivala Rock Otočec, ki danes zapira svoja vrata. Letošnji gostje iz tujine, ki so jim organizatorji predali štafetno palico v novem konceptu, ki poganja festival - tj. privabljanje obiskovalcev s svetovno znanimi skupinami ob reko Krko -, so v primerjavi z domačimi in sosednjimi gosti doživeli le odsev energije, ki jo je premoglo občinstvo na festivalu.

Gogol Bordello, New Young Pony Club, Movits! in deloma tudi Kiril Džajkovski so po številu obiskovalcev, ki so si vzeli čas in prilezli ven iz svojih šotorov, v primerjavi s številčnostjo obiskovalcev na Mi2, Orlekih, Vladu Kreslinu in Malih bogovih ter Bajagi i Instruktorjih (ki tudi niso napolnili festivalskega parterja v tolikšni meri kot skupine nekoč), izpadli kot podporne skupine.

- Sprehod po "raju" s Francijem Kekom: Vabljeni k ogledu videov.
- Četrtkovo dogajanje: Rock Otočec - izgubljen(o) s prevodom

- Petkovo dogajanje: Za veselico v "raju" sta potrebna le dva in Mi2

Če pustimo številčnost obiska ob posameznih nastopajočih ob strani, je festival postregel s kulturno ekshibicijo, kot ji še nikoli do zdaj ni bil priča v tolikšni meri. Trije festivalski dnevi in spektakularna uvertura (v dveh ponovitvah) s Siddharto v nosilni vlogi predstave režiserja Matjaža Bergerja ČlovekA z bombami so že vse od februarja vabili ljubitelje festivalov na jaso ob reki Krki (kjer festival po selitvi v Prečno znova nepretrgano poteka od leta 2004). In največ se jih je zbralo prav na zadnji festivalski dan - v pravem pomenu -, saj je nedelja oddana blatnim in vodnim igram ter okrevanju po napornem tempu festivala.

Vroče, vroče, Krka!
Sobotno dogajanje se je začelo že v vročih dopoldanskih urah in se nadaljevalo v še bolj vročem ozračju, ko se je živo srebro v senci (ki je ena izmed svetlih strani festivala ob Krki) povzpelo na 36 stopinj Celzija. Temperaturo pa so še bolj dvignili organizatorji z izborom mis mokre majice, kjer je slavil par iz Izraela, ki je za festival izvedel med brskanjem po spletu. Številni so osvežitev našli v Krki, drugi so ostali v zavetju gozdov in v šotorih. Glavnina dnevnega dogajanja se je preselila pod mali oder, kjer so s svojimi stand up nastopi zbrane zabavali Jonas Žnidaršič, Jure Godler, Janez Trontelj in Dušan Tomič - Dule. Zaživela je tudi Improleptika. Najbolj neutrudni so svojo zabavo iskali na manjšem blatnem terenu sredi travnika.

Mešanica Balkana in italijanski pridih
Z večerom so se pogledi vedno bolj začeli obračati proti glavnemu odru. "Če pogledamo, imamo iz vsake države nekdanje Jugoslavije po enega predstavnika - razen Črne gore. Pač Rambo je šel na Evrovizijo in se ne moremo kosati s to velecenjeno prireditvijo. V soboto imamo Kirila Džajkovskega iz Makedonije, Bajago iz Srbije in Kreslina, ki je bil leta 1976 prvič tu s Horizonti. Po 36 letih se bo spet vrnil in se je že velikokrat vmes," je pred začetkom festivala za MMC pojasnjeval Kek.

In prav ta mešanica južnih sosedov in domačih preverjenih mačkov je poskrbela za največji odziv med obiskovalci. Italijanski neutrudni swing/hip-hop šaljivci PassoGigante v nekakšni potencirani različici Jovanottijevega Penso Positivo s svojo energijo preprosto pritegnejo pozornost na oder. Če ne drugače, jim je to uspelo že zaradi "Borata" v njihovih vrstah. Podobno kot sosedje Italijani so z mero domače različice keltskega panka, harmoniko, violino in neutrudnim besnenjem pevca za začetno ogrevanje poskrbeli domači Happy Ol'McWeasel.

Stara mačka naredila "žur"
A bolj množično selitev obiskovalcev iz šotorov je znova povzročil stari znanec festivala Vlado Kreslin. Z Malimi bogovi je prišel in odšel v slogu svojega "ku-ku" vložka. Vmes pa se je občinstvo lahko razpelo na stare uspešnice, kot so Iz Goričkega v Piran, Nekega jutra, ko se zdani, Abel in Kajn, Dekle moje, pojdi z menoj, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti in novejše - Ena pesem, Krasni novi svet. Po legendi festivala in domače glasbe na splošno so se s pomočjo Keka zbrani spomnili razgretih grl še na eno legendo, ki se je ustavila tudi na Rock Otočcu - umrlega Lojzeta Slaka.

Sobotno in lahko rečemo tudi festivalsko dogajanje je doseglo svoj vrhunec s prihodom skupine Bajage i Instruktori. Po treh skladbah z njihovega novega albuma, ki te dni išče svojo pot na svetlobo, se je začelo to, kar so sanje vsakega organizatorja: roke v zraku, gnečo pred zaščitno ograjo, vrsta (pa čeprav vedno ožja) do šotora in prepevanje na ves glas - le da je to potekalo ob nostalgičnih pesmih iz Bajagove kariere.

Elektroposlastica za piko na i
Povsem razgreto občinstvo, ki se je po Bajagi (tako kot v petek po Mi2) znova kar malce porazgubilo, pa je okoli enih zjutraj pričakalo za številne ljubitelje elektronske glasbe, pomešane z etnoprizvoki, poslastico festivala. Mojster mešalne mize Kiril Džajkovski je s sabo znova pripeljal svojo pihalno sekcijo, čustveno violino in tri MC-je, kjer je sapo jemala predvsem predstavnica nežnejšega spola: s svojimi agresivnimi izbruhi besed, ki so se v trenutku prelevili v čutno gibanje po odru. "Prek leta ni odmora. To tukaj na Otočcu je zame kot neke vrste dopust, ko lahko odkrivam nove kraje. Na nastop tu gledam kot na delovni dopust," je v pogovoru za MMC dejal didžej, ki ga zdaj čaka turneja po Franciji.

Poseben poklon Danilu Kocjančiču
Sicer pa so v soboto občinstvo znova ogrevali predstavniki svežega vala: Deafness By Noise, Pištolj na gumene metke, El Kachon in D8 Dimension. Kot posebni gost pa je svoje minute preigravanja prvič v svoji bogati karieri na odru Rock Otočca doživel tudi Danilo Kocjančič, ki je prejel priznanje za zasluge.

"Zame je bil že velik poklon, da so me sploh povabili na takšno prireditev, kot je Rock Otočec. Ampak jaz sem med drugim napisal tudi nekaj rockerskih komadov, s tem da jih nikoli nisem pel ali izvajal, ampak so to počeli razni pevci. Zdaj pa sem odločil, da bi ta opus zaigrala še jaz in moj bobnar, ki je bil z mano pri Prizmi - vsak polovico pesmi," je za MMC dejal Kocjančič, ki je bil glavni krivec, da so v soboto po Otočcu med drugim odmevale skladbe Tina, Anita ni nikoli, Poišči me ...

Kocjančič je priznanje, poklon za zasluge, sinoči prejel od ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka. "Veliko je artistov v Sloveniji - in on je eden izmed teh -, ko poznaš pesem, ampak ne veš, kdo jo je napisal. Ko sem dobil povabilo na ta dogodek, sem videl, koliko slovenskih hitov je on napisal, pa niti ne vemo. Tako da je šla nagrada v zelo prave roke in sem vesel, da sem bil lahko tukaj," je za MMC po podelitvi dejal minister, ki je Rock Otočec obiskal prvič.

"Rock Otočec je odlično obiskan in ogromno je mladine. Tu se dobro zabavajo. Tudi nenevarno se zabavajo. Ni videti droge. Ni videti ničesar nevarnega. Lahko smo samo veseli, da imamo organizatorje, kakršen je gospod Kek, da takšne stvari organizira. Prav zagotovo to ne dela samo zaradi denarja," je še sklenil Turk.

Dogajanje se je po vseh nastopih na glavnem odru v zgodnjih jutranjih urah - kot veleva tradicija - preselilo v glavni šotor, ki so ga zbrani ob starih rockerskih uspešnicah napolnili do zadnjega kotička in dočakali nedeljo v prešernem vzdušju.

Več fotoutrinkov petkovega dogajanja si lahko ogledate spodaj. V videih pa si lahko ogledate izseka z nastopov Bajage in Kirila.