Stingov koncert je bil eden izmed vrhuncev zaznamovanja obletnice krvavih napadov v francoski prestolnici pred letom dni. Tragedije so se spomnili tudi v petek na nogometni tekmi med Francijo in Švedsko na stadionu Stade de France, enem izmed prizorišč lanskih napadov. Foto: Reuters
Stingov koncert je bil eden izmed vrhuncev zaznamovanja obletnice krvavih napadov v francoski prestolnici pred letom dni. Tragedije so se spomnili tudi v petek na nogometni tekmi med Francijo in Švedsko na stadionu Stade de France, enem izmed prizorišč lanskih napadov. Foto: Reuters
Sting, Bataclan
V napadu na omenjeno koncertno dvorano, v kateri je imela koncert ameriška skupina Eagles of Death Metal, je bilo ubitih 90 ljudi. Foto: Reuters
false
"Ljudje so ležali in se pretvarjali, da so mrtvi, in bili so tako zelo prestrašeni," je pevec skupine Jesse Hughes opisal, kaj se je dogajalo v dvorani Bataclan novembra lani. Foto: Reuters

Izjemno čustven koncert, udeležili so se ga tudi nekateri preživeli, se je začel z minuto molka v spomin na vse žrtve. "Nikoli jih ne bomo pozabili," je Sting dejal zbranim, ki jih je ves čas med koncertom nagovarjal v francoščini.

Dodal je, da naj vsi zbrani počastijo spomin na mrtve in praznujejo življenje in glasbo, ki ju predstavlja to zgodovinsko prizorišče.

Številne so prevzele solze že ob njegovi prvi skladbi Fragile, še posebej ko je pel, da "nasilje ne prinese ničesar dobrega in nikoli ne bo". Vseeno je potem dvorano spravil na noge s svojim "sporočilom v steklenici" (Message in a Bottle) in nato številnimi drugimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


So iz Bataclana vrgli Jesseja Hughesa?

Odprtje Bataclana je zaznamoval tudi incident. Po besedah direktorja Bataclana Julesa Frutosa varnostniki v dvorano niso spustili članov ameriške skupine Eagles of Death Metal (v dvorani je skupina koncertirala, ko so 13. novembra lani udarili teroristi), med njimi naj bi bil tudi frontman skupine Jesse Hughes.
Skupina je v Bataclanu postala nezaželena zaradi izjav Hughesa, ki je nekoč namignil, da naj bi bili za napad odgovorni tudi muslimanski varnostniki, ki naj bi sodelovali z napadalci. "Prišla sta, jaz sem ju vrgel ven. So stvari, ki jih ni mogoče oprostiti," je dejal Frutos. "Vsakih nekaj mesecev daje te neverjetne in napačne izjave. To je norost, da se naše varnostnike obtožuje, da so sodelovali s teroristi. Dovolj. Temu je treba narediti konec."

Hughes obtožb, da naj bi bili med sodelavci napadalcev v Bataclanu tudi varnostniki, ni podprl z nobenimi dokazi. Podobno je tudi izjavil, da se je pred dvorano, ko je tam potekal napad, zbrala skupina muslimanov in proslavljala.

"Namesto da bi delili mir in ljubezen, spet širimo sovraštvo"
Menedžer Eagles of Death Metala Marc Pollack je za Billboard zanikal, da naj bi Jesse Hughes skušal vstopiti na koncert Stinga in da gre za napačne informacije oziroma Frutosovo širjenje laži v medijih. Dodal je, da bi morali namesto sovraštva in lažnih zgodb deliti mir in ljubezen.

Hughes je po besedah Pollacka trenutno res v Parizu, tja je pripotoval, da bi se znova poklonil vsem žrtvam tragičnega dogodka.

Izredne razmere še vedno v veljavi
Natanko pred letom dni je Francija doživela najhujši teroristični napad na svojih tleh po drugi svetovni vojni. Tri celice t. i. Islamske države so napade izvedle po več krajih po francoski prestolnici, pri čemer je bilo ubitih 130 ljudi, 493 pa ranjenih. Umrlo je tudi sedem napadalcev. Napadi so globoko zarezali v francosko politiko in družbo, oblasti so med drugim uvedle izredne razmere, ki še vedno veljajo.