DMP praznuje 25. obletnico delovanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
DMP praznuje 25. obletnico delovanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
false
Praznovali bodo z dvema koncertoma v domačem Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zgodba skupine se je sicer začela razvijati že leta 1988, ko je poznejše jedro DMP-ja stopilo skupaj na oder pod imenom Proteus. Prvi samostojni koncert so priredili junija 1988 v mestnem gozdu Ragov log v Novem mestu. "Približno štirikrat smo ponovili vseh dvanajst priredb, ki smo jih naštudirali do takrat," se je spominjal začetkov baskitarist Tomaž Koncilija. Takrat so po Novem mestu odmevale priredbe Let It Be, Nowhere Man, Ostani z nami, Have You Ever Seen The Rain, Sava šumi, You Drive Me Crazy, Satisfaction ... Fantje so takrat v povprečju šteli 14 let.

Leta 1989 so posneli prvo skladbo z naslovom Sabina, ki se je vrtela na regionalni radijski postaji Studio D. Prve resnejše skladbe so uvrstili na kaseto Iskanje, ki je izšla 1993 pri ZKP-ju RTV Slovenija. Avtor vseh je bil Borut Tiran. Kot zanimivost: Vitezič se je v vlogi glavnega vokalista predstavil šele pri skladbi Ti in jaz leta 1995.

Skupina je v vseh teh letih doživljala številne kadrovske spremembe, a ostala prisotna na glasbenem prizorišču. "Še vedno obstaja močna volja, da vztrajamo. Večina izvajalcev oz. skupin se osredotoči na kratkoročne cilje, potem se začnejo razna razhajanja. Umetnost v glasbi je, da vztrajaš," je prepričan Vitezič in dodaja: "Z eno uspešnico ne preživiš."

Po večjem koncertu ob 20. obletnici delovanja v Prostoru urbane kulture Kino Šiška, bo zdaj skupina priredila dva koncerta (drugega za drugim) z godalnim orkestrom v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

Ob tej priložnosti smo delovanje skupine pogledali skozi številke.