V Stožice prihaja 12. januarja 2016, karte pa so že v prodaji. Foto: BoBo
V Stožice prihaja 12. januarja 2016, karte pa so že v prodaji. Foto: BoBo
Jovanotti je svojo glasbeno pot začel v 80. letih minulega stoletja kot didžej. Večji mednarodni uspeh sta mu prinesla pop albuma Lorenzo 1992 in Lorenzo 1994, na katerih so izšle pesmi, kot so Serenata Rap, Penso Positivo, Piove. Odtlej je italijanski zvezdnik požel uspeh tudi s pesmimi L'Ombelico Del Mondo, Bella, Per te in mnogimi drugimi. Foto: BoBo
Na albumu Lorenzo 2015 CC je 30 novih pesmi, saj svetu, kjer je že tako veliko stvari, sam vedno rad doda še več - pošali se, da je baročen. Takšen je tudi njegov moto, da v življenju vedno dodaja več. Album je po njegovih besedah deklaracija svobode, hkrati 30 pesmi zaokroži format takšnega albuma. Foto: BoBo

Umetnik, ki je v Slovenijo priletel iz Perugie, da bi povedal kaj več o koncertnem spektaklu - ta bo 12. januarja naslednje leto v Stožicah -, bo v Sloveniji nastopil drugič.

V 90. letih je prepričal občinstvo z nastopom v Hali Tivoli, koncerta pa se spomnijo kot enega z najboljšim zvokom, kar ga je "slišala" dvorana. Tudi v Stožicah se obeta nepozaben spektakel, obljublja Jovanotti.

Poleg uspešnic z zadnjega albuma Lorenzo 2015 CC - plošča je najbolje prodajana plošča v Italiji, v Sloveniji pa je doživela platinasto naklado - bo predstavil tudi stare uspešnice, med katerimi je tudi Penso positivo. Pozitivna energija je vela iz glasbenika že na novinarski konferenci, na samem koncertu pa je bo ob podpori njegove ekipe še veliko več.

"Moji koncerti so vedno polni energije, strasti, moja skupina je najboljša, tako da nisem prestrašen iti nekam, kjer me poznajo le po uspešnicah iz 90. let. Prepričal bom vsakega na koncertu, ker je zvok super, glasba je super, občutki bodo super. Ko pridejo ljudje na moj koncert, pozabijo na vse, se počutijo dobro, se počutijo živo, uživajo." In po čem bi rad, da se ga spominjajo? "Po tem, da sem ljudi nagovarjal k plesu."

Prvega nastopa v Ljubljani (prestolnico je obiskal v okviru svoje prve internacionalne turneje) se spominja po odličnem vzdušju. Kot je povedal, ni vedel, da ga poslušajo tudi v Sloveniji. Bolj kot spomin pa so žive želje: "Ko so mi povedali, da imam priložnost igrati v Ljubljani, sem bil vesel. Vem, da je prostor, kjer bomo nastopili, velik, nov in pomemben." Obljublja neverjeten večer, ki ga bo režiral sam. Scenarij, ki ga ustvarja ob pomoči sodelavcev, je očitno več kot uspešen, saj je bila v Italiji njegova stadionska turneja zelo dobro obiskana, med drugim je kar trikrat razprodal San Siro, nastopil je tudi na rimskem Stadiu Olimpicu, neapeljskem San Paolu ...

Samozavesti glasbeniku ne manjka, saj verjame v to, kar dela. "Mislim, da je moj šov najboljši dokumentiran šov v Italiji v zadnjih 300 letih," se je pošalil in dodal: "Sem oboževalec Jovanottija, rad imam svoje albume." Svojemu delu je popolnoma predan, v studio pride prvi, zadnji pa ga zapusti. Rad pa je tudi na odru - celoten proces je opisal kot dihanje: "Ko sem v studiu, vdihnem, kar počnem na odru, pa je kot nekakšen izdih." Že v studiu tudi razmišlja, kako bo pesem zvenela na odru in kako jo bo sprejelo občinstvo.

In kaj počne, ko ne ustvarja? Je družinski človek, rad potuje, se druži s prijatelji ... Naslednje leto bo glasbenik praznoval 50. rojstni dan, kot je povedal, pa ustvarjalnost ni vprašanje časa: "Dan po koncertu sem sicer mrtev, včasih sem potem še žural. Ampak kmalu pridem k sebi, se ukvarjam s športom in pogledam - Micka Jaggerja."

Dolores Subotić