Prvi bodo nastopili Nula Kelvina. Foto: arhiv Marka Boha Foto:
Prvi bodo nastopili Nula Kelvina. Foto: arhiv Marka Boha Foto:
SMAAL TOKK - foto Miran Bratus
Smaal Tokk se bo s prvencem Unotisto predstavil v četrtek, 4. junija. Foto: Miran Bratuš
JANI KOVACIC in ANA PPEDAN - foto Simon Avsec
Jani Kovačič in Ana Pupedan predstavljajo Besne pesmi v sredo, 10. junija. Foto: Simon Avsec
DEMOLITION GROUP-foto Primož Korošec
Novi studijski album Zlagano sonce bodo Demolition group predstavili na Aritmičnem koncertu v četrtek, 11. junija. Foto: Primož Korošec
HAMO & TRIBUTE 2 LOVE - foto arhiv zasedbe
Hamo & Tribute 2 Love bodo na Aritmičnem koncertu predstavljali nov album Pol - v petek, 12. junija. Foto: arhiv zasedbe
RED FIVE POINT STAR  - foto Tina Rus
Glasbene večere bodo sklenili - Red five point star in Big band Vrhnika - v soboto, 13. junija. Foto: Tina Rus

Vstop na koncerte je prost, udeležite se jih lahko vsi. Na snemanja koncertov izbranih, žanrsko raznolikih domačih glasbenih zasedb ste vabljeni 3. in 4. junija ter vsak večer med 10. in 13. junijem v televizijskem studiu 1 na Kolodvorski 2 v Ljubljani. Koncerti se začnejo ob 20.00, sprejem pa bo na glavnem vhodu Televizije Slovenija ob 19.50.

Namen aritmičnih koncertov je javnosti ponuditi in predstaviti kakovost znotraj domače žanrske raznolikosti z izborom zasedb in glasbenih ustvarjalcev, ki s samosvojo glasbeno kreativnostjo krojijo oziroma dvigajo raven domačega glasbenega prostora.

Aritmični koncerti:
- 3. 6. Nula Kelvina
- 4. 6. Smaal Tokk
- 10. 6. Janai Kopupevadančič
- 11. 6. Demolition Group
- 12. 6. Hamo & Tribute 2 Love
- 13. 6. Red Five Point Star & Big Band Vrhnika

Koncertne večere 3. junija ob 20. uri odpira skupina Nula Kelvina. Kakovostna besedila, igriva ritmika in spevne melodije odličnih glasbenikov, ki na oder stopajo sproščeno in z veliko takšnih in drugačnih zgodb ter humornih domislic, so recept za uspeh, ki ga potrjujejo Nula Kelvina. Po dveh albumih in številnih koncertih skupina Nula Kelvina stopa v gledališke vode. Predstavljajo album Levak na luni, ki ponuja glasbo iz gledališko-glasbene predstave. K sodelovanju so povabili pevko Aleksandro Ilijevski. Zasedbo tvorijo še Marko Boh (vokal, klaviature), Gašper Kržmanc (kitara, spremljevalni vokal), Klemen Kotar (baskitara, saksofon, spremljevalni vokal) in Miha Kržmanc (bobni, tolkala).

V četrtek, 4. junija, bo nastopil Smaal Tokk, ki smo ga pred leti spoznali kot kolumnista v oddaji Tranzistor z Miho Šaleharjem in Sinišo Gačićem na čelu. Potem se je preselil na splet in nas, kot se za "gangstaraperja" spodobi, razsvetljeval in navduševal s svojimi gverilskimi videoposlanicami, začinjenimi s kritičnim pogledom na družbene in politične teme. Končno nam Smaal Tokk v razširjeni postavi predstavlja prvenec Unotisto. Zasedba: Smaal Tokk (glas), Gašper Kržmanc (kitara), Marko Boh (klaviature), Klemen Kotar (baskitara), Enos Kugler (bobni), Ana Šimenc (saksofon, spremljevalni vokal) in Blažka Oberstar (flavta, spremljevalni vokal).

V sredo, 10. junija, prihajata v studio Janai Kopupevadančič alias kantavtor in družbeni seizmograf Jani Kovačič ter nabrita pivška Ana Pupedan. Jani z Ano poje Besne pesmi – odlična uglasbena poezija, ki jo je, kot sam pravi, spisal po meri časa. Besne pesmi so angažirane, hkrati polne humorja in ironije – razumljive vsakomur, podane v preprostih melodijah, ki gredo v uho za takojšnjo rabo. Zasedba: Jani Kovačič (kitara, vokal), Simon Avsec (violina, vokal), Boštjan Požar (kitara, vokal), Peter Žnidaršič (baskitara, vokal) in Marko Doles (boben, vokal).

Že 33 let aktualni in angažirani Demolition group bodo v četrtek, 11. junija, predstavili novi studijski album Zlagano sonce, s katerim opozarjajo, da se na planetu starcev v zadnjih letih ni nič bistveno spremenilo. Kot sami pravijo, zgolj to, da se tiranija, nedotakljivost, plenjenje in druge orgije kapitalskih elit dogajajo brez sramu in prikrivanja, vsem na očeh. Namesto upora rastejo občutek nemoči, strah in ponižno upogibanje. Zasedba: Goran Šalamon (vokal), Jože Pegam (saksofon), Matjaž Pegam (zvok), Ivica Gregel (bobni), Tomi Gregel (bas) in Matija Lapuh (kitara).

Zapriseženi bluz-rockovski romantik Matevž Šalehar – Hamo v družbi Tribute 2 Love to pomlad koncertira po domačih odrih in predstavlja novo ploščo Pol, predstavili pa se bodo tudi na Aritmičnem koncertu, in to v petek, 12, junija. Z novim albumom potrjuje, da lahko tudi slovenska besedila prepričljivo zvenijo v bluzu. Zrelejši in pristnejši Hamo prisega na retro in neposrednost v izraznosti, recept pa je očitno pravi. Z njegovo številčno in zvesto bazo oboževalcev so njegovi koncerti vedno polni. Zasedba: Matevž Šalehar – Hamo (kitara, vokal), Denis Horvat – Duki (klaviature), Uroš Škerl – Hipi (baskitara), Martin Janežič – Buco (bobni), Uroš Primožič – Spretan (kitara).

Aritmične koncerte pa bosta v soboto, 13. junija, sklenila trboveljska rock-ska zasedba Red Five Point Star & Big Band Vrhnika. Rock-ska zasedba, ki se je med drugim s številnimi uspešnimi turnejami po tujini in mednarodnimi sodelovanji s priznanimi zasedbami (npr. The Toasters, Manu Chao …) že uveljavila v svetu (Evropa, Afrika, ZDA), predstavlja projekt z Big bandom Vrhnika. Od leta 1998 so se Red Five Point Star uveljavili kot odličen koncertni band, ki pod vplivom pank-rocka v avtorski glasbi združuje ska, sving, rockabilly, moderen džez, kubanske ritme in brazilsko glasbo. Zasedba: Uroš Grahek (kitara, vokal), Janez Vratanar - Roso (klaviature), Janez Levec (bobni), Gašper Gantar (baskitara), Matic Titovšek (saksofon), Boštjan Kerš (trobenta) in Big band Vrhnika.