Lorde je o odpovedi izraelskega koncerta začela razmišljati že nekaj dni po napovedi. Foto: Reuters
Lorde je o odpovedi izraelskega koncerta začela razmišljati že nekaj dni po napovedi. Foto: Reuters
Lorde
Lorde pravi, da je po vseh odzivih, ki jih je bila deležna, spremenila mnenje in koncert odpovedala. Foto: Reuters

Sodnik Mirit Rohrer je naložil Justini Sachs in Nadii Abu-Shanab (prva judovskega, druga palestinskega rodu) kazen v vrednosti 10.108 evrov, ker sta napisali odprto pismo, v katerem sta pozvali pevko Lorde, naj odpove svoj koncert v Tel Avivu.

To pa tudi pomeni, da so najstnice Ayelet Wertzel, Ahuvi Frogel in Shoshani Steinbach dosegle zmago na podlagi zakona, ki od leta 2011 dovoljuje, da lahko civilisti tožijo kogar koli, ki spodbuja k bojkotu Izraela. Kar je prvi tovrstni primer.

Najstnice so v tožbi trdile, da je bila ogrožena njihova "kulturna blaginja" in da so aktivistke "škodovale dobremu imenu Izraelcev in Judov", je še poročal britanski Guardian. Vseeno pa je majhna možnost, da bodo dobile na koncu izplačilo denarja. Tožba ni pravnomočna pod novozelandskimi zakoni. Zato obstaja majhna možnost, da bosta morali aktivistki nakazati denar najstnicam.

Lorde je pod pritiskom propalestinskih aktivističnih skupin, ki pozivajo glasbenike k bojkotu koncertov v Izraelu, decembra lani odpovedala svoj nastop v Tel Avivu. Potem ko je 21-letna novozelandska pop zvezdnica hrvaških korenin prejšnji teden napovedala koncerte v Moskvi, Sankt Peterburgu in Tel Avivu, se je namreč nanjo vsul plaz kritik, češ da z nastopanjem v Izraelu podpira njegovo politiko.

V pismu sta avtorici Nadia Abu-Shanab in Justine Sachs zapisali, da "nastop v Izraelu pošilja napačno sporočilo. Koncert v Tel Avivu bi bil razumljen kot znak podpore politiki izraelske vlade, četudi političnega položaja sploh ne bi komentirala."

Pevka je s tvitom odgovorila njuno na odprto pismo z naslovom "Draga Lorde, zakaj te pozivamo, da bojkotiraš Izrael": "Zabeleženo! Glede tega sem se pogovarjala z mnogimi ljudmi in razmišljam o vseh opcijah. Hvala, ker ste me poučili – tudi jaz se še stalno učim." Na družbenih omrežjih so Lordino odločitev številni pozdravili, nekateri so imeli pripombe, da bi bilo vse v redu, če bi Lorde koncert odpovedala zaradi svoje načelnosti in političnih stališč, da pa se glede na potek dogodkov bolj zdi, da je bila v to prisiljena.