Nasprotniki Lady Gaga naj bi kupili okoli 150 vstopnic za koncert, da bi tako povzročili kaos na stadionu. Foto: EPA
Nasprotniki Lady Gaga naj bi kupili okoli 150 vstopnic za koncert, da bi tako povzročili kaos na stadionu. Foto: EPA
Oboževalci so izjemno razočarani. Foto: EPA

Incident je hud udarec za ugled te pretežno muslimanske države, ki slovi po svobodi govora in demokraciji, do vere pa večinoma nima tako gorečih nazorov kot nekatere njene sosede.
Oboževalce Lady Gaga je novica povsem potrla, čeprav jim bodo denar za vstopnice povrnili. Nekateri so obtožili policijo, ki ni hotela izdati dovoljenja zaradi varnostnih strahov, da se uklanja volji majhne skupine nasilnežev. Koncert s turneje Lady Gaga Born This Way Ball, napovedan za 3. junij, je bil pod vprašajem že od samega začetka, a v nedeljo je bila sprejeta dokončna odločitev, da se ga odpove.
"Žal," je dejal Minola Sebajang, odvetnik organizatorjev. "A zaradi groženj, če se koncert izpelje, se je tabor Lady Gaga odločil, da ga odpove. Tu ne gre le za varnost Lady Gaga, ampak tudi za varnost gledalcev."

Vzgled demokratičnosti
Indonezijo, sekularno državo z 240 milijoni prebivalcev, ZDA in drugi zahodni narodi pogosto izpostavljajo kot vzgled sobivanja demokratičnosti in islama. In po večini imajo prav. Odkar se je država pred desetletjem izvila iz diktature, so obsežne reforme prinesle neposredne volitve, področje človekovih pravic se je močno izboljšalo, mediji so se osvobodili.

A v zadnjih letih je majhen družbeni rob skrajnežev postal vse glasnejši in vse nasilnejši - napadajo kristjane in člane drugih verskih manjšin, transvestite, ateiste in vse druge, ki se jim zdijo nemoralni. Najzloglasnejša skupina, Islamska fronta branilcev, je Lady Gaga označila za "hudičevega sla" in zagrozila, da jo bo več tisoč njenih pripadnikov pričakalo na letališču. Spet drugi pravijo, da so kupili vstopnice za koncert, da bi lahko povzročili kaos znotraj stadiona z 52.000 sedeži v prestolnici Džakarti.

Odpoved namesto omilitve
Policija je na vse to odgovorila z zavrnitvijo izdaje potrebnih dovoljenj, na kar je javnost ogorčeno protestirala. Policija je nato sporočila, da bodo premislili, a le, če Lady Gaga privoli v omilitev svojega šova. Namesto tega pa je ameriška popdiva svoj največji koncert na azijski turneji gladko odpovedala.
Novica je oboževalce močno razžalostila. "To samo kaže svetu, kako šibke so varnostne sile v tej državi, kako se policija boji nekaj skrajnežev," je povedal 25-letni Johnny Purba. "Dveurni koncert Lady Gaga ne bo škodil indonezijskim muslimanom. Za božjo voljo, saj ni terorist!"

Konservativci so bili po drugi strani navdušeni. "To je zmaga za indonezijske muslimane," je dejal Salim Alatas, eden izmed voditeljev Islamske fronte branilcev. "Hvala Bogu, ker nas varuje pred hudičem."