AC/DC še danes sodijo med največje glasbene zaslužkarje. Foto: EPA
AC/DC še danes sodijo med največje glasbene zaslužkarje. Foto: EPA
Angus in Malcolm Young
Brata Young (v družbi župana enega izmed madridskih okrožij) sta ustanovna člana skupine. Foto: Reuters

Legendarna zasedba bo nekaj časa ostala brez kitarista, ki je pred 40 leti tudi ustanovil skupino. "Malcolm bi se rad zahvalil legiji zvestih navijačev po vsem svetu za njihovo brezčasno ljubezen in podporo. AC/DC si želimo, da v tem času spoštujete zasebnost Malcolma in njegove družine," je zasedba zapisala na svoji Facebookovi strani in v isti sapi zatrdila: "Bend bo še naprej ustvarjal."

Youngova odsotnost se bo brez dvoma poznala tako na odru kot v snemalnem studiu. 61-letni kitarist in njegov mlajši brat Angus sta namreč gonilni sili skupine in njihova glavna pisca skladb, skupina pa se mora prav Malcolmovim rifom zahvaliti za prepoznavnost.

Bodo še našli navdih?
A avstralski rokerji gredo tudi brez njega naprej. Pevec Brian Johnson je tako napovedal, da se bodo preostali člani zasedbe prihodnji mesec zaprli v studio v Vancouvru, kjer bodo ustvarjali nove pesmi. "V roke bomo vzeli kitare in videli, ali ima kdo v rokavu kakšne nove ideje ali melodije. Če nam bo kar koli všeč, bomo to tudi posneli," je dejal.

V pogovoru za časopis The Telegraph sicer ni hotel veliko govoriti o Youngovih težavah, dejal je le, "da ima eden izmed članov težave z izčrpanostjo". "Je zelo pogumen, a hkrati zadržan. Čudovit človek je. Prijatelja sva že 35 let in vedno sem ga imel za vzor," mu je pel slavo Johnson.

V začetku leta je pevec sicer napovedal, da skupina ob 40. obletnici delovanja načrtuje veliko koncertno turnejo s 40 postanki in kljub Youngovi bolezni teh načrtov niso opustili. "To bi bil čudovit način za dokončno slovo. Res si želimo to narediti, a trenutno še vse visi v zraku."

Spomnimo se nekaterih največjih uspešnic skupine AC/DC.

Back in Black

Whole Lotta Rosie

Let There Be Rock

For Those About to Rock (We Salute You)

Dirty Deeds Done Dirt Cheap