Madonna je pri 58 ena redkih preživelih popikon svoje generacije, ki pa s svojim že pregovorno zdravim življenjskim slogom ostaja v izjemni formi. Foto: Reuters
Madonna je pri 58 ena redkih preživelih popikon svoje generacije, ki pa s svojim že pregovorno zdravim življenjskim slogom ostaja v izjemni formi. Foto: Reuters

Mislim, da je najbolj kontroverzna stvar, kar sem jih kdaj storila, ta, da sem še vedno tukaj.

V svoji dolgi karieri se je poleg vzponov soočila tudi s padci, pogosto se je nanjo usul plaz kritik. Foto: Reuters

Priznanje je 58-letnica sprejela na dogodku v čast ženskam v glasbeni industriji, kjer je s svojim neposrednim govorom dvorano spravila na noge. Ob prihodu na oder je zajahala stojalo za mikrofon: "Vedno se počutim bolje z nečim trdim med nogami." A kmalu se je zresnila in povedala: "Pred vami stojim kot predpražnik, no, kot ženska v zabavni industriji. Hvala, da ste prepoznali mojo sposobnost, da že 34 let vztrajam pri karieri sredi odkritega seksizma, šovinizma, nenehnega nadlegovanja in zlorabe."

Ključ je v tem, da verjameš vase
V govoru se je spomnila svoje mladosti, ko se je priselila v New York, ki je bil takrat še zelo drugačen kraj, kjer ni bilo varno biti gej in ni bilo zaželeno, da se družiš z geji. "Bilo je 1979 in New York je bil strašljivo mesto. V prvem letu so mi grozili s pištolo, me posilili na strehi z nožem na vratu, mi vlomili v stanovanje in me oropali tolikokrat, da sem nehala zaklepati vrata. V letih, ki so sledila, sem skoraj vse prijatelje izgubila zaradi aidsa, mamil ali streljanj." Prav na ta način se je, kot je povedala, naučila poglavitne lekcije: "V življenju ni prave varnosti, razen tega, da verjameš vase."

Omenila je tudi Davida Bowieja, ki je bil njena prava muza, saj je "utelešal moškega in ženskega duha": "Prepričal me je v to, da pravil ni. A nisem imela prav. Pravil res ni - če si fant. Če si dekle, pa obstajajo." Med njimi je izpostavila tista, da ti je kot dekletu dovoljeno biti lepa, prikupna in seksi, ne smeš pa biti preveč pametna ali imeti svojega mnenja, ki se ne sklada z obstoječim stanjem, lahko si predmet poželenja, a ne smeš glasno razlagati svojih fantazij ... "In na koncu se še postarati ne smeš, ker je staranje greh. Kritizirali te bodo in očrnili in te prav zagotovo ne bodo predvajali na radiu."

Ko je spregovorila o časih, ko se je počutila "kot najbolj osovražena oseba na planetu", je priteklo tudi nekaj solz. Spomnila se je številnih ikon popa, ki so v zadnjem desetletju umrle. "Mislim, da je najbolj kontroverzna stvar, kar sem jih kdaj storila, ta, da sem še vedno tukaj. Michael je odšel. Tupac je odšel. Prince je odšel. Whitney je odšla. Amy Winehouse je odšla. David Bowie je odšel. A jaz se še držim na nogah. Sem ena izmed srečnežev in vsak dan znova sem hvaležna za to."

Pred kratkim je bila Madonna gostja komika Jamesa Cordena v njegovi rubriki Karaoke v avtu, prilagamo zabaven posnetek.

Mislim, da je najbolj kontroverzna stvar, kar sem jih kdaj storila, ta, da sem še vedno tukaj.