Manu Chao, poznan po svojem družbenem aktivizmu in kreativnem kozmopolitanstvu, je eden izmed svetovno najvplivnejših, najbolj spoštovanih in priljubljenih glasbenikov zadnjih desetletij. Foto: Arhiv menedžmenta/Muir Vidler
Manu Chao, poznan po svojem družbenem aktivizmu in kreativnem kozmopolitanstvu, je eden izmed svetovno najvplivnejših, najbolj spoštovanih in priljubljenih glasbenikov zadnjih desetletij. Foto: Arhiv menedžmenta/Muir Vidler
Manu Chao
Navdihujoč glasbenik, predan svojim prepričanjem, prihaja v Ljubljano s starima znancema, kitaristom Madjidom in bobnarjem Philippom Teboulom ter z dodatno močjo, basistom Gambeatom – zdajšnja zasedba Manu Chao La Ventura je rockkvartet z naborom novih in najbolj legendarnih skladb, kot so El Dorado, La Chinita, Bongo Bong, Clandestino, Mi Vida, Mr. Bobby, La Vida Tombola, Me Gustas Tu in številnih drugih. Foto: Arhiv menedžmenta/Estefania Riera
Red Five Point Star
Pred njim bodo občinstvo ogrevali zasavski mojstri fuzijskih zvokov Red Five Point Star. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Hex
Obiskovalce pa čaka tudi mera elektronske nevsakdanjosti z zasedbo Hex. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Koncert, ki je bil sprva napovedan, da se bo zgodil v klubskem okolju Cvetličarne in so ga pozneje organizatorji zaradi velikega povpraševanja postavili pod zvezde pred klubom, je zaradi napovedanega slabega vremena še enkrat prestavljen - Manu Chao bo tako nocoj nastopil na Gospodarskem razstavišču.

"Vedno, ko sem prišel na slovenski oder, je bilo dobro vzdušje, tako da sem z užitkom igral," se je za MMC spominjal glasbenik in hkrati glasen borec za pravice zatiranih in izkoriščanih, ki je hkrati poliglot, saj pesmi piše in izvaja v francoščini, španščini, portugalščini, angleščini in italijanščini, pogosto se različni jeziki prepletejo kar v eni skladbi. Kot posebnost tokratnega koncerta lahko omenimo, da bo izkupiček od prodaje koncertnih spominkov Manu Chao doniral projektu Botrstvo Vala 202.

Krajši pogovor z njim si lahko preberete spodaj.


Po treh letih se znova vračate na slovenski oder. Kaj vas vleče nazaj k nam?
Svojega zadnjega nastopa v Sloveniji se zelo dobro spominjam in upam, da bom znova naletel na podobno vzdušje. In vedno, ko sem prišel na slovenski oder, je bilo dobro razpoloženje, tako da sem z užitkom igral. Prav tako je tu zelo lepa pokrajina. Včeraj (v nedeljo op. a.) smo se ustavili malo v gorah in je bilo res lepo.

Ko vprašam vaše oboževalce, kaj jim je najbolj všeč pri vas, pogosto dobim odgovor: da ste mešanica vsega. Ustaviva se pri mešanju jezikov v vaših besedilih. Ali govorite vse jezike, v katerih prepevate?
(Smeh.) Ne. Mislim, da ne govorim niti enega jezika dobro (smeh). Govorim francosko, ker sem bil tam rojen, in špansko, ker sta od tam moja starša. Skušam se čim bolj izkazati v angleščini, prav tako pa govorim tudi portugalsko. Tako lahko rečem zase, da obvladam štiri jezike.

Je kakšen, katerega bi se radi še naučili?
Oh, toliko jih je, ki bi se jih bilo dobro naučiti. Kamor koli grem, se hočem naučiti njihovega jezika. To je dobro tudi za pisanje poezije in novih skladb. A da se naučiš jezika, potrebuješ čas. Tega pa ni vedno na pretek (smeh).

Koliko znate slovenščine?
Nekaj pa znam. Znam reči "dobra".

Kakšni so časi za besedila s sporočili?
Vse, kar počnete v življenju, je sporočilo, če ste ga sposobni prebrati. Zame osebno je preigravanje moje glasbe in prepevanje mojih besedil način, kako izražam svoj pogled na svet. In kraji, ki jih obiščem, in stvari, ki se dogajajo okoli mene, niso vedno pozitivne. Skladbe so tako del tega, kar čutim.

Lahko negativizem premaga aktivizem?
Mislim da, več kot je težav in težje, kot jih je rešiti, večja moč za rešitev leži v pozitivizmu. O tem vedno prepevam in vedno nas mora voditi upanje. Bolj je položaj težaven, več upanja potrebujete, da ga prebrodite.

Omenjate upanje. Je lahko to univerzalni odgovor na težave?
Vsi nimajo istih težav. Težave se povsod razlikujejo. Ni isto, če ste priseljenec v Afriki ali v Evropi. Prav tako ne morate z ničimer primerjati brezposelnosti v Evropi. Ni univerzalnega odgovora za vse. Mogoče, če se navežem na moj prejšnji odgovor: bolj kot vse je treba ohraniti upanje.

Sami ste znani, da ste zelo dejavni v dobrodelnosti. Kaj vas motivira pri pomoči sočloveku?
To je del življenja. Če se želite dobro počutiti v svoji koži, morate poskrbeti za svojo okolico in kaj se dogaja v njej. Ne smete si zatiskati oči pred vsem, kar ni lepo.