Italijanski kralj soula navdušuje s svojim izjemnim glasom in interpretacijo. Foto: Promocijsko gradivo
Italijanski kralj soula navdušuje s svojim izjemnim glasom in interpretacijo. Foto: Promocijsko gradivo

"Kadar koli rečem, da potrebujem odmor, na koncu pristanem v studiu z novim projektom."

false
V Ljubljani bo nastopil z Big Bandom RTV Slovenija. Foto: Sebastijan Iskra
false
Glasba mu je bila položena že v zibko: njegov prvi idol je bil oče, prav tako pevec. Foto: Promocijsko gradivo

Ob tem pa je v isti sapi dodal, da bi se ga po 30 letih kariere gotovo spominjali predvsem po lastnem delu, torej kot Maria Biondija.

Kot Mario Ranno se je rodil v sicilijanski družini, materi Concetti Porto in Giuseppeju Ranni, kjer je imela glasba pomembno vlogo, saj je bil oče priljubljen pevec. Sicilijo enačimo s strastjo in ta je zanj zelo pomembna, odkar je prijokal na svet. "Strast je tista, ki nas poganja naprej, ki nas vodi, da želimo odkrivati in živeti nove izkušnje. Biti strasten pomeni biti radoveden."

Glasba je bila del njegovega življenja že od malih nog, pri 12. pa se je priključil zboru. Kot pravi, je bil njegov oče njegov velik vzornik, saj mu je predstavil dela največjih glasbenikov. Pozneje se je sicer izobraževal za zobotehnika, vendar pa je bila ljubezen do glasbe močnejša. "Glasba je bila tista, o kateri sem sanjal." Je zagovornik prepričanja, da se ustvarjalnost skriva v vsakem izmed nas, je pa odvisno, kako jo potem posameznik razvija oz. neguje. Sam navdih za ustvarjanje najde v vsem, kar ga obdaja: v ljubezni, družini, prijateljih, potovanjih ...

Izjemno ploden ustvarjalec
Potem ko je več let spremljal več italijanskih pevcev, od Franca Califana, Peppina Di Capria in Freda Bongusta, pa tudi več tujih, mu je kot samostojnemu pevcu velik preboj uspel leta 2004, ko je, sicer za japonski trg, izdal singl This is What You Are, dve leti pozneje pa je izdal zelo uspešen prvenec Handful of Soul, ki je v le nekaj mesecih dosegla štiri platinaste izdaje. Od takrat je albume izdajal kot po tekočem traku, velja za izjemno plodnega ustvarjalca: 2009 je na police prišel album If, že leto pozneje je sledil dvojni album I Love You More Live, ki ga je posnel z Duke Orchestra. Leta 2010 je izdal četrti studijski album Yes You Live, že leto pozneje pa dvojni album Due. Leta 2013 je oboževalce razveselil z albumoma Mario Christmas in Sun, 5. maja pa bo minilo leto dni od njegovega zadnjega albuma Beyond.

Na vprašanje, ali načrtuje kakšen daljši odmor ali pa je že v pripravah za nov album, pa dvoumno odgovarja. "Kadar koli rečem, da potrebujem odmor, na koncu pristanem v studiu z novim projektom."

Kaj je njegov recept za uspeh, sploh ker gre za glasbeno zvrst, ki je ne posluša najširša množica? Pravi, da recepta nima. "Počnem to, kar ljubim, in ljudje to verjetno čutijo." Ob tem še dodaja, da ga menjavanje jezikov pri petju ne moti. "Glasba je univerzalni jezik in angleščina je svetovni jezik, vendar pa je pomembno, da se spominjamo svojih korenin in jih spoštujemo."

Pri svojem delu mora biti dobro organiziran, kajti doma ga čaka velika družina, ima namreč sedem otrok. "Moja družina mi pomeni vse in k sreči mi stopnja kariere, ki sem jo dosegel, dovoljuje, da lahko dobro organiziram svoj delovnik in čas, ki ga posvetim družini."

Ksenja Tratnik

"Kadar koli rečem, da potrebujem odmor, na koncu pristanem v studiu z novim projektom."