Evrovizijsko občinstvo je osvojila Destiny Chukunyere s skladbo Not My Soul. Foto: EBU (Elena Voltova, Vladimir Dudakliev)
Evrovizijsko občinstvo je osvojila Destiny Chukunyere s skladbo Not My Soul. Foto: EBU (Elena Voltova, Vladimir Dudakliev)
Lina Kuduzović
Lina je nastopila tretja. Foto: www.junioreurovision.tv
Izjemen uspeh je Sloveniji pripela Lina Kuduzović s pesmijo Prva ljubezen/First Love. Foto: Elena Volotova (EBU)
Skupna pesem vseh predstavnikov letošnje otroške Evrovizije na čelu z Lino Kuduzović. Foto: MMC RTV SLO
Veselje na odru po odlični uvrstitvi. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske glasove je sporočil Slovenec, ki živi v Bolgariji, Nikola Petek. Foto: RTV SLO
Lina Kuduzović na dan generalke

Sofija je v Areni Armeec gostila otroški glasbeni dogodek leta Pesem Evrovizije za otroke 2015. Izbor je letos gostil nastopajoče iz sedemnajstih držav, kar je največ po letu 2007.

Gostiteljica izbora je bila pevka Poli Plamenova Genova, ki je Bolgarijo zastopala na Pesmi Evrovizije leta 2011.

Pevka z Malte Destiny Chukunyere je svoji državi z močnim soulovskim glasom pripela drugo zmago na otroški Evroviziji 2015. Malta je prejela 185 točk. Pevka je v hipu osvojila občinstvo in je ime, ki si ga je vredno zapomniti. Nekateri letošnjo predstavnico Malte primerjajo s samo Aretho Franklin. Sama pa odgovarja, da ji je to v čast.

Drugo mesto je s prejetimi 176 točkami zasedel 12-letni pevec iz Armenije MIKA s skladbo Love, odlično tretje mesto pa je zasedla 12-letna slovenska predstavnica Lina Kuduzović - prejela je 112 točk.

Strokovne žirije so svoje glasove oddale že po ogledu generalke, njihovi glasovi pa so pripomogli k 50-odstotni odločitvi o zmagovalcu, 50 odstotkov pa so prispevali vsi tisti, ki si so si ogledali veliki finale mladih pevcev.

Slovensko strokovno žirijo so sestavljali Alenka Godec, Boštjan Grabnar, Nuška Drašček, Miha Gorše in Lea Sirk, otroška žirantka pa je bila Ula Ložar, lanska predstavnica RTV Slovenija na Pesmi Evrovizije za otroke. Poleg strokovne žirije namreč v vsaki državi glasuje tudi en otrok. Njihovi glasovi se seštejejo in predstavljajo skupno glasovanje otroške žirije.

Zimska pravljica Slovenije
Ob pesmi Prva ljubezen se je oder v dvorani spremenil v prizorišče svojevrstne pravljice, kjer se je vse vrtelo okoli Linine najljubše barve, modre. "Zimsko pripoved" pa so podkrepili še učinki vetra, megla na tleh in ogromna snežinka, zrcaljena na oder.

Avtorji glasbe so Lina Kuduzović, Maraaya in Krešimir Tomec, avtorji besedila pa Lina Kuduzović, Sebina Kuduzović in Maraaya.

Stavnice so bile slovenski predstavnici ves čas zelo naklonjene, prav tako pa na račun izvedbe 12-letnica sprejema pohvale številnih. Med drugim so jo za najljubšo izvajalko otroške Evrovizije izbrali bolgarski oboževalci; za to je prejela tudi posebno priznanje. Prav tako je v zadnjih dneh uživala precej pozornosti predstavnikov sedme sile. Eno izmed zanimivejših vprašanj je bilo, ali ima s sabo kakšen talisman za srečo, kot ga je imela lanska predstavnica Ula Ložar, a ga je vmes izgubila. "Nimam ga, ker če bi ga izgubila, ne bi imela več sreče," je odvrnila mlada pevka.

Lina sicer ni edina predstavnica Slovenije v Bolgariji, saj se je po tekmovalnem delu v vlogi sporočevalca glasov predstavil Slovenec, ki živi v Bolgariji, Nikola Petek.

Dogajanje na otroški Evroviziji lahko spremljate:

- na družbenem omrežju Facebook,
- na Instagramu,
- na Twitterju
- ali pa se "sprehodite" po interaktivnem zemljevidu.

Drugi favoriti
Sicer pa je v dvorani Armeec, ki je bila pred kratkim prizorišče uspeha slovenskih odbojkarjev na evropskem prvenstvu, potekal zanimiv boj za zmago. Poleg Slovenije je s svojo baladno pripovedjo izstopala 11-letna predstavnica Srbije Lena Stamenković. Na balado so ob karizmatičnem pevcu Mikhailu Smirnovu stavili tudi Rusi. Medtem so Belorusi v ogenj poslali mojstra visokih tonov Ruslana Aslanova.

Veliko pozornosti je bilo na debitantskih državah na izboru - Avstraliji in Irski (predvsem zaradi glasovnih zmožnosti pevk). Na minimalizem je tokrat znova stavila (po Anouk na Evroviziji 2014) Nizozemska, le da na otroškem izboru in s 15-letno Shaliso v glavni vlogi. Omeniti pa je treba še energične nastope armenskih in gruzijskih predstavnikov ter močan soulovski glas predstavnice Malte Destiny Chukunyere.

"Mini" Evrovizija
Pesem Evrovizije za otroke je veliki mednarodni dogodek, ki pod okriljem EBU-ja (Evropske zveze radiotelevizij) poteka že od leta 2003, letos pa je bil na sporedu že trinajstič. Ker gre za mlajšo sestro slavne Pesmi Evrovizije, so tudi pravila podobna, nastopajo pa lahko otroci, stari od 10 do 15 let. RTV Slovenija se je lani prvič predstavila na tem tekmovanju, zastopala pa nas je Ula Ložar, ki je po uspešnem nastopu zasedla 12. mesto.

17 sodelujočih:

Srbija - Lena Stamenković
Gruzija - Virus
Slovenija - Lina Kuduzović
Italija - Chiara & Martina
Nizozemska - Shalisa
Avstralija - Bella Paige
Irska - Aimee Banks
Rusija - Mikhail Smirnov
Makedonija - Ivana Petkovska in Magdalena Aleksovska
Belorusija- Ruslan Aslanov
Armenija - MIKA
Ukrajina - Anna Trincher
Bolgarija - Gabriela Yordanova & Ivan Stoyanov
San Marino - Kamilla Ismailova
Malta - Destiny Chukunyere
Albanija - Mishela Rapo
Črna gora - Jana Mirković

Spodaj lahko prisluhnete zmagovalnim skladbam, ogledate pa si lahko tudi celoten finale.

1. mesto: Malta: Destiny Chukunyere – Not My Soul

2. mesto: Armenija: MIKA – Love

3. mesto: Slovenija: Lina Kuduzović – Prva ljubezen

Lina Kuduzović na dan generalke