T-Set rime kleparijo že vsaj petnajst let, vse odkar so se prijavili na natečaj ekipe Radyoyo, imenovan 5 Minutes of Fame - Za narodov blagor. Foto: MMC RTV SLO
T-Set rime kleparijo že vsaj petnajst let, vse odkar so se prijavili na natečaj ekipe Radyoyo, imenovan 5 Minutes of Fame - Za narodov blagor. Foto: MMC RTV SLO
T-Set
Njihov singl Marija napoveduje izid prvega albuma z naslovom T-Set. Foto: MMC RTV SLO
T-Set
T-Setovci so znani po svojih sodelovanjih z drugimi slovenskimi raperji. Foto: MMC RTV SLO

V tekstih je naš 'lajf', rapamo o tem kar se nam dogaja, kar se dogaja 'folku' okoli nas, našim frendom, tvojim frendom ...

BMD

Danes imaš internet, 'folk' lahko že dela glasbo doma in nekje se je zgubil R.E.S.P.E.C.T.!

BMD

"Overjen pri notarju, vgraviran na CD: T-Set so uradno naslednji ljudje: na mikrofonih Ballau, BMD, Bobo in za gramofoni DJ SSF," kolektiv predstavlja eden izmed ustanovitvenih članov BMD. Ta je skupaj s Felo in DJ Chibbo leta 1996 začel utrjevati ime kolektiva na slovenski hip-hopovski sceni. Po nekaj menjavah, ki so po besedah BDM-ja zasedbi samo koristili, so prišli do točke v njihovem ustvarjanju in začeli zbirati gradivo za album.

T-Set so v preteklosti nastopali s Klemnom Klemnom in Trkajem, sodelovali so na "hip-hop partyjih", pojavili so se tudi na številnih hip-hopovskih kompilacijah, vključno s prvo, ki je nosi naslov 5 Minutes Of Fame - Za narodov blagor. BMD je hkrati tudi soavtor skladbe Leta 1600 (Klemen Klemen), skupaj z Ballauom sta se prvič pojavila v skladbi Sanje (Klemen Klemen). Širša javnost pa je fante dodobra spoznala s sodelovanjem s Trkajem, Zlatkom in King B Finom v skladbi Some of them. Kaj je o hip-hopovskem kolektivu za MMC še povedal BDM, si lahko preberete v spodnjem intervjuju.


Single Marija že nekaj časa napoveduje izid vašega debitantskega albuma. Kako to, da ste se po več kot 15-letnem ustvarjanju zdaj odločili za prvenec?
Ja, po 15 letih bi verjetno že vsak prišel do točke, ko bi se vprašal: "Zakaj pa nimam albuma?" Še posebej, če je prisoten na sceni že od začetka. Je pač prišel naš čas.

Zakaj ga niste izdali že prej?
Enostavno nismo razmišljali o tem.

Je za Marijo podobna zgodba kot pri Trkaju z Janezkom? Gre za neko rdečo nit plošče?
Samo en komad je dejansko posvečen Mariji, preostali majo čist drugo sporočilo. Je pa v drugačnih oblikah omenjena, tako da "ja" lahko govorimo o neki rdeči niti.

Na sceni ste pravzaprav od začetka, kako se je ta spremenila do danes?
Takrat je bilo se vse bolj 'underground', in manj ljudi je rapal, tudi rap nasploh je bil manj sprejemljiv kot danes. Ker je bil seveda tudi drugačen, bolj oster – boljši. Danes imaš internet, 'folk' lahko že dela glasbo doma in nekje se je zgubil R.E.S.P.E.C.T.! Se pa zdaj rapa boljše kot 10 let nazaj, boljši 'flow', ritem pri MC-jih je boljši, velik stvari se je spremenilo ...

Koliko poslušalci vplivajo na vaše ustvarjanje rapa?
Prvo kot prvo, poskušamo mi vplivati na poslušalce in ne obratno ... Nihče ti ne more dirigirati, kako muziko ustvarjaš, če je pa poslušalcem kul, je pa itak dober 'filing'.

Katerih tem se zdaj pogosteje lotevate, kot ste se jih pred 15 leti? Če sploh?
Teme so se vedno več ali manj iste, samo povedane so na zrelejši način ...V tekstih je naš 'lajf', rapamo o tem, kar se nam dogaja, kar se dogaja 'folku' okoli nas, našim frendom, tvojim frendom ... O vsem mogočem. Živimo za hip-hop!

Koliko imajo založbe posluha do rapa?
Zdaj vsekakor več kot 10 let nazaj. Težko reči , ker v teh težkih 'cajtih' za muziko založbe kogar koli težko podpišejo.

Bodo na plošči kakšni gostje?
Na CD-ju sta od raperjev gosta Klemen Klemen in Medz'l in še nekaj glasbenikov:Tadej Košir, Denis Horvat , ki so v živo odigrali instrumente in pevka Anja Hrastovšek.

Zakaj?
Ker tako mora biti (smeh).

Unicef feat. Trkaj T-set Zlatko King B Fine - Some of them

V tekstih je naš 'lajf', rapamo o tem kar se nam dogaja, kar se dogaja 'folku' okoli nas, našim frendom, tvojim frendom ...

BMD

Danes imaš internet, 'folk' lahko že dela glasbo doma in nekje se je zgubil R.E.S.P.E.C.T.!

BMD