'Coldplay so postali učni primer, kako napisati mehke rokbalade za množični trg, s katerimi napolnite stadione. Njihove pesmi so zelo 'varne',' je dejala Jenny Stevens iz revije NME. Foto: EPA
'Coldplay so postali učni primer, kako napisati mehke rokbalade za množični trg, s katerimi napolnite stadione. Njihove pesmi so zelo 'varne',' je dejala Jenny Stevens iz revije NME. Foto: EPA

Ta izdelek je premagal tudi album Beatlov Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band, ki po splošno sprejetem mnenju velja za verjetno največji in najvplivnejši glasbeni izdelek britanske glasbe.

Coldplay so omenjeni album izdali leta 2002, na njem pa najdemo uspešnice, kot so Clocks, In My Place in The Scientist. To je bil njihov drugi studijski album, ki se je po izidu uvrstil na vrhove več lestvic. Do zdaj so ga samo na Otoku prodali v 2,8 milijona izvodov.

Na drugo mesto so Britanci uvrstili še en dokaj sodoben izdelek, album Hopes and Fears zasedbe Keane, ki je oktobra v sklopu Dneva 202 gostovala tudi v Ljubljani, "bron" pa je še v roke skupini Duran Duran.

Glasbeni urednik na BBC-jevem radiu 2 Jeff Smith je dejal: "Glasovi so bili porazdeljeni vse od Sinatre in njegovega albuma iz 50. let do lanskega izdelka Emeli Sande, kar je dokaz, da ljudje radi poslušajo tako glasbo iz prejšnjih obdobij kot sodobne izvajalce. Za Britance pa je tako ali tako znano, da so zaljubljeni v nežen klavirski rok, Coldplay in Keane so to znova dokazali."

Deset najboljših albumov:
1. Coldplay - Rush Of Blood To The Head (2002)
2. Keane - Hopes and Fears (2004)
3. Duran Duran - Rio (1982)
4.Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon (1973)
5. Dido - No Angel (1999)
6. The Rolling Stones - Sticky Fingers (1971)
7. The Pet Shop Boys - Actually (1987)
8. The Beatles - Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
9. U2 - The Joshua Tree (1987)
10. Queen - A Night At The Opera (1975)

Nekaj uspešnic, ki jih najdemo na albumu Rush Of Blood To The Head, lahko poslušate spodaj.

Clocks

In My Place

The Scientist