Nicki je denar pospravila v svoj žep in ga ne namerava podariti. Foto: Reuters
Nicki je denar pospravila v svoj žep in ga ne namerava podariti. Foto: Reuters

Nicki je v Angoli imela le en koncert, na katerem je nastopila pred nekaj tisoč povabljenimi. Prireditelj dogodka je bilo največje angolsko telekomunikacijsko podjetje, v katerem ima pomemben delež tudi družina dos Santos.

Preden je Minajeva stopila na oder, je na družbenih omrežjih objavila selfi z Isabel dos Santos, 45-letno predsednikovo hčerjo, ki je edina milijarderka v sicer revni afriški državi. Pod fotografijo je Nicki zapisala: "Isabel je osma najbogatejša ženska na svetu, vsaj tako so mi povedali. Ženska moč! To me zelo navdihuje." Pod fotografijo so jo mnogi kritizirali, da je za nastop v Angoli sprejela "nespodobno povabilo", zvezdnica pa jih je utišala: "Obsojam vsak glas, ki me ne podpira."

Ali sploh kaj ve o Angoli?
Angolo, ki je druga največja afriška izvoznica nafte, a se spoprijema z vsesplošno revščino, že 36 let s trdo roko vodi Eduardo dos Santos, ki ga mnogi obtožujejo kršenja osnovnih človekovih pravic in vpletenosti v korupcijo. V začetku leta je bilo tako v državi aretiranih 15 aktivistov, ker so brali knjigo o nenasilnem uporu proti represivnim režimom. Minajevo so javno kritizirali tudi v različnih skupinah za varstvo človekovih pravic. Thor Halvorssen, predsednik združenja Human Rights Fundation, je tako dejal, da je Nicki Minaj "pokazala vso globino svoje nevednosti" in da "je zelo verjetno, da o Angoli ne ve ničesar".

Minajeva seveda ni prva glasbenica, ki je sprejela "umazane" dolarje za svoj nastop. Leta 2013 je v Angolo pripotovala tudi Mariah Carey, ki ji je dos Santos za en koncert plačal okrogel milijon dolarjev, istega leta pa je za mastno plačilo v Turkmenijo poletela tudi Jennifer Lopez in tamkajšnjemu predsedniku Gurbanguliju Berdimuhamedovu zapela za rojstni dan.

V podoben škandal se je v preteklosti zapletla tudi kanadska pevka Nelly Furtado, ki je naletela na ogorčenje javnosti, ko je v Libiji nastopila na zasebnem koncertu za takrat vladajočo dinastijo Gadafi. Milijon dolarjev je nato podarila v dobrodelne namene, enako pa je storila tudi igralka Hilary Swank, ki se je za plačilo udeležila rojstnodnevne zabave čečenskega voditelja Ramzana Kadirova. Oskarjevka je pozneje sporočila, da to odločitev "močno obžaluje".