'Včasih smo bili eden izmed teh mladih bendov, starih 17 let. Igrali smo pred klubi, pred 50 ljudmi za 'gajbo' piva in za potne stroške z vlakom. Danes pa to počnemo z istim ciljem kot prej. Samo karte so se zelo premešale. Imamo možnost igrati z več ljudmi, na boljših odrih,' je povedal Dernovšek v pogovoru za MMC. Foto: MMC RTV SLO
'Včasih smo bili eden izmed teh mladih bendov, starih 17 let. Igrali smo pred klubi, pred 50 ljudmi za 'gajbo' piva in za potne stroške z vlakom. Danes pa to počnemo z istim ciljem kot prej. Samo karte so se zelo premešale. Imamo možnost igrati z več ljudmi, na boljših odrih,' je povedal Dernovšek v pogovoru za MMC. Foto: MMC RTV SLO
Niet
Češnovar, ki je skupaj s Primožem Habičem in Igorjem Dernovškom leta 1983 ustanovil Niete, se je za odhod odločil po koncertu v Križankah, na katerem je skupina predstavila svojo novo ploščo Trinajst. Foto: MMC RTV SLO
Rock Otočec 2010
Nieti bodo nove odre osvajali z Borutom Maroltom, ki je nadomestil pokojnega (in za mnoge nenadomestljivega) Primoža Habiča. Foto: MMC RTV SLO

"Povsem se bomo skoncentrirali na območje nekdanje Jugoslavije: Zagreb, Bosna, Sarajevo, Beograd ..." je razkril Dernovšek. Tako so se odločili po tem, ko so ugotovili, da so naredili praktično vse, nam je pojasnil kitarist: "Vrnitev, prvo ploščo, celo en izlet, ki je koga presenetil s kombinacijo punka s klasično glasbo na Izštekanih, imeli smo ogromno koncertov, okoli štirinajst na leto."

Potem ko so se Dernovšek, Aleš Češnovar, Robert Likar, Tomaž Bergant Breht in Borut Marolt dvignili kot feniks iz pepela zapuščine najstniškega benda, so pazili, da niso bili dovolj navzoči po koncertnih odrih. "Ugotovili smo, da je Slovenija res premajhna, je taka kot en München. Dejansko jo obkrožiš v dveh tednih, popolnoma vso," je bil nazoren Dernovšek.

Nieti z novim/starim basistom
Od skupine se je poleti poslovil basist Češnovar. Zamenjal ga je 33-letni Janez Brezigar, ki je bil del skupine že ob vrnitvi pred dvema letoma, vendar pa tedaj zaradi Češnovarjevega prehoda iz kitare na bas ni dobil priložnosti. "Ta glasba mu ni več toliko ustrezala oziroma sporočilnost te muzike. Sebe je našel bolj v zenbudizmu in v teh zadevah," je pojasnil Dernovšek in priznal, da je preostale člane zasedbe njegova odločitev šokirala.

Padla je Slovenija, zdaj je čas za Balkan
Naslednje leto bodo vse svoje moči usmerili na območje nekdanje Jugoslavije. "Mislimo, da imamo določene možnosti, čeprav bomo verjetno v minusu. Kar bo še en odgovor tistim, ki govorijo, da smo se prodali, ker bomo to morali plačati iz svojega žepa, očitno," je v pogovoru za MMC dejal kitarist in dodal, da ne računajo na velike zaslužke, saj menijo, da razen potnih stroškov ne bodo dobili ničesar. "Scena je namreč takšna, da nas ne poznajo dobro. Računamo, da bi lahko na osnovi starih oboževalcev in mogoče na osnovi te nove glasbe, ki se vedno bolj širi oziroma je vedno več teh povratnih informacij z juga, da so Nieti 'the best'," je predstavil načrte ustvarjalni vodja.

Nieti računajo na približno deset nastopov po vseh večjih mestih nekdanje Jugoslavije. Repertoar bo podoben temu, ki so ga predstavljali do zdaj, je pojasnil Dernovšek: "Mi imamo svojih 25 pesmi, po navadi od tega igramo 17 oziroma 18 starih 'komadov', sedem oziroma osem pa jih je z novega albuma."

"Mi smo se vedno imeli za Niet"
Precej skrajšano različico njihovega železnega repertoarja so predstavili v sredo na prireditvi I B T Z (Igor Bodi Tukaj Zdaj) v ljubljanskem Kinu Šiška, kjer smo se tudi pogovarjali z našim sogovornikom. "Zelo težko bi rekel, da punk danes obstaja. Punk je bilo gibanje, ki je bilo lastno obdobju od konca sedemdesetih do sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja. Za punk je potrebna neka kritična masa: določeno število bendov, ki ustvarjajo in ki pripadajo isti sceni z enakimi ali s podobnimi pogledi. Tega zdaj ni. To je razdrobljeno. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je punk izpel. Zdaj pa punkovska glasba še vedno kje obstaja. Če ne drugače, jo ljudje poslušajo. Če ne drugje, na naših koncertih. S tem, da moram milijontič povedati, da mi nikoli nismo imeli punkovskega benda. Mi smo se vedno imeli za Niet," je razmišljal Dernovšek in dodal: "Šli smo s te scene in smo delali svojo glasbo. Kakršno koli predalčkanje se mi zdi nesmiselno. Je pa zelo 'fajn', da smo bili del ene res tako močne scene."