Nina Strnad je mlada slovenska pevka iz Ljubljane, ki se je v preteklosti preizkušala v petju številnih glasbenih zvrsti in med drugim sodelovala tudi s Hanno Preuss, Big Bandom RTV Slovenija, Big Bandom DOM, Jazz sacral zborom Alfa+Omega, Petrom Miheličem, Primožem Grašičem, Juretom Puklom in Urošem Perićem. Foto: BoBo
Nina Strnad je mlada slovenska pevka iz Ljubljane, ki se je v preteklosti preizkušala v petju številnih glasbenih zvrsti in med drugim sodelovala tudi s Hanno Preuss, Big Bandom RTV Slovenija, Big Bandom DOM, Jazz sacral zborom Alfa+Omega, Petrom Miheličem, Primožem Grašičem, Juretom Puklom in Urošem Perićem. Foto: BoBo
Nina Strnad
Leta 2009 je z Big bandom DOM v živo posnela ploščo Moj Piran z džezovskimi standardi, leta 2010 pa je v Evropskem jazz orkestru zastopala Slovenijo in z njim nastopala na Danskem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, v Nemčiji, Avstriji in Sloveniji. Foto: Ciril Jazbec

Mlada pevka bo namreč na galakoncertu Poletna noč - 50 let Slovenske popevke ena izmed izvajalcev, ki bodo prepevali priljubljene slovenske uspešnice. Nina bo zapela skladbo Orion, ki jo je prepevala legendarna Marjana Deržaj, s skladbo, ki so jo ji dodelili, pa je zelo zadovoljna: "Zelo se veselim, s to pesmijo sem začela svojo samostojno kariero na televiziji pri Mariu (leta 2005 je nastopila v Bitki talentov, op. a.), zato mi je v veliko veselje, da jo bom znova izvajala."

Na velikem odru na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo v četrtek, 21. junija, ob 21.00 pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija zazvenele največje uspešnice Slovenske popevke.

Na naše vprašanje, katera zmagovalna skladba Slovenske popevke se ji je najbolj vtisnila v spomin, pa je Strnadova, ki jo je nad spremljanjem Slovenske popevke navdušila mama, najprej odgovorila, da bi težko izpostavila kakšno izmed starejših skladb, saj jih je veliko zelo kakovostnih, pozneje pa je le dejala, da ji je še posebej všeč skladba Vila z rimskega zidu. Pri skladbi, ki jo je prepevala Ditka Haberl, pravi, da se je vse odlično poklopilo - od besedila do melodije. Od novejših zmagovalnih skladb Slovenske popevke pa Nina izpostavlja skladbo Šopek maka, ki jo je izvajal Anžej Dežan: "Je ena izmed redkih pesmi, ki je imela moderen prizvok, a je vseeno spominjala na stare popevke."

"V redu festival je, morda bi si želela več kakovostne glasbe," je strnila misli o Slovenski popevki, na vprašanje, kdaj pa jo bomo videli na odru Slovenske popevke, pa je odgovorila: "Ne vem, ali kdaj. Ne bom rekla nikoli, pojavila bi se le, če bi imela pesem, za katero bi stala, saj mi je pomembno, da zadevo izpeljem kakovostno." Še ena izmed ovir, da bi se pevka pojavila na odru festivala, je, da septembra odhaja na študij v ZDA, na prestižno šolo New School for Jazz and Contemporary music.

Čeprav Nina odhaja čez lužo, svoje kariere ne bo postavila na stranski tir, saj bo dejavna na koncertih v Sloveniji, ko se med počitnicami vrne domov: "Ne bom pustila, da to zatone, saj rada nastopam s slovensko glasbo, zelo mi je pri srcu." In kako je zadovoljna z razvojem svoje glasbene kariere? "Zelo sem zadovoljna, moj cilj je, da združujem kakovostno glasbo, kakovost svojega glasu in da ponujam nekaj, kar je kakovostno. Usmerjam se v džez in ekspresivne vode, zelo zadovoljna pa sem s tem, kako ta žanr sprejemajo ljudje."

Pevka se trenutno slovenskemu občinstvu predstavlja s projektom Slovenske popevke - s svojim kvintetom prirejajo stare uspešnice s festivala, upa pa, da bodo to čim prej posneli in album tudi izdali, če je mogoče, še letos: "Odziv ljudi je zelo dober, neke blazne popularnosti ne pričakujem, ker si tega niti ne želim."