Za svoje oboževalce pripravljajo izdajo novega singla. Foto: Osebni arhiv
Za svoje oboževalce pripravljajo izdajo novega singla. Foto: Osebni arhiv
Nude
Nude so se poslušalcem najbolj vtisnili v spomin po njihovih uspešnicah Rola, Balon, Povej mi zakaj ... Foto: Osebni arhiv
Nude
V prostem času so fantje veliki prijatelji. Foto: Osebni arhiv

Bruci in brucke Univerze v Ljubljani so vkorakali v novo študijsko leto prav ob spremljavi nekaterih največjih uspešnic celjske skupine. A preden so se vrnili za inštrumente, so si člani skupine privoščili tradicionalni sindikalni izlet. Letos so občudovali lepote Soške doline in Goriške. Zdaj pa jih čaka spet studio in snemanje novega materiala. Več si lahko preberete v pogovoru spodaj.


Dva albuma, studijskega Sedem svetov in Nude live, album posnetka koncerta lanskega novembra, sta se znašla na prodajnih policah. Kako se je obrestovala vaša poteza?
Med izidoma obeh albumov je minilo natančno eno leto in oba sta konceptualno precej različna. Prvi – Sedem svetov je studijski album, z njega smo lansirali šest singlov, sedmi prihaja v kratkem, Nude Live pa je pravzaprav živi izbor naših hitov. Eno leto vendarle ni tako kratko obdobje.

Sedem svetov nekako zaokrožuje vaše delovanje od leta 2007 (Element L). Kako se vam je do izdaje albuma obrestovalo izdajanje singla za singlom?
Nam je izdajanje singlov nekako celo ljubše, raje se posvečamo vsaki pesmi individualno. Za pesmi z albuma smo posneli tudi štiri spote in pri vsakem smo se pošteno zabavali. Po pravici povedano nismo preveč razmišljali o obrestovanju, pač pa smo hoteli pesmi spraviti na plan, v eter, in sicer takrat, ko so nastale, ko so bile tudi nam 'kul'.

Koliko je izdaja albuma danes še pomembna?
Danes je album nekako res preživeta oblika. Glasbeniki albume izdelujemo zato, ker so vendarle zaokrožitev nekega ustvarjalnega obdobja. Sedem svetov tako v delu predstavimo tudi na naših koncertih. Tako je tudi v tujini.

Po Sedmih svetovih in Nude live bi nepoznavalci hitro sklenili, da počivate na starih lovorikah, ampak ni tako. Kako 'daleč' je nastajanje materiala za nov album? Koliko časa bodo oboževalci morali še čakati na njega?
Trenutno imamo malce pavze, kar se tiče koncertov. Precej dela je na drugih področjih, kjer smo dejavni, v oktobru smo pričakoval rojstvo Boštjanove hčerke in se tudi zato nismo posebej gnali. Sicer pa pripravljamo že konec oktobra in novembra pet koncertov, z datumi smo zasedeni vse tja do junija prihodnje leto. Nove ideje so tudi že zbrane in iščemo datum, ko bomo odšli v studio posnet demo posnetke.

Nude je od Rola doživel marsikatero spremembo v zvoku. Kam se nagibate zdaj? Bo nov material bolj podoben na primer Polja sanj ali Mala, tvoj frajer je budala?
Sedem svetov je bil kar "nažgan". Mogoče bomo gumb za distorzijo dali malo na manj. Bomo videli.

Spremembe pa so se v preteklem letu zgodile tudi v vaših zasebnih življenjih. Kako je zdaj igrati v skupini s tremi očeti? Ste postali neko podporno društvo, kjer si izmenjujete starševske izkušnje?
Na koncertih je še vedno vrhunsko, energija je nepopisna. Starševske izkušnje te bogatijo na prav poseben način, ki ti da nek dodaten motiv in vir navdiha. Seveda je tudi obveznost in odgovornost, zato je treba določene stvari in urnike prilagoditi. Na poti na koncerte pa so se pogovorne teme res spremenile, res se več pogovarjamo o otrocih, prej smo se bolj o njihovih mamah ...