Prodali so več kot 35 milijonov plošč po vsem svetu. Foto: EPA
Prodali so več kot 35 milijonov plošč po vsem svetu. Foto: EPA

The Grateful Dead je bila ameriška rockzasedba, znana po unikatnem glasbenem slogu in mešanju elementov kantrija, reggaeja, džeza, bluesa, folkglasbe in psihedeličnega rocka. Zasedba je bila ustanovljena leta 1965 v Kaliforniji, leta 1994 pa so bili sprejeti v dvorano slavnih Rock and Roll Hall of Fame.

Po smrti kitarista, pevca in tekstopisca Jerryja Garcie leta 1995 je skupina razpadla, ponovno pa so se združili leta 1998 pod imenom The Other Ones, sledili so še koncerti leta 2000 in 2002, nato pa so se preimenovali v The Dead. Pod tem imenom bodo letos prvič stopili na koncertni oder v Chicagu, in sicer 3., 4. in 5. julija.

Njihovi koncerti bodo na stadionu Soldier Field, točno tam, kjer so skupaj z Garcio odigrali zadnji nastop leta 1995. Lesh je pojasnil, da so se za (verjetno poslednjo) združitev odločili, da proslavijo zapuščino skupine in se obenem poklonijo svojim zvestim oboževalcem.

Kot je dodal Kreutzmann, je skupina živela "neverjetno glasbeno zgodbo", zdaj pa sledi novo poglavje. S praznovanjem 50-letnice se bodo spomnili preteklosti, tako ne bodo pozabili niti na improvizacije, ki so zaščitni znak njihovih nastopov v živo. Bili so namreč ena tistih skupin, ki so triminutne skladbe zamenjali za dolge in kompleksne improvizacije. Na koncertih pa so uporabljali posebej zanje oblikovano ozvočenje.

Zasedba je znana tudi po svojih zvestih oboževalcih, ki so sami sebe imenovali deadheadi. Pojavili so se v 70. letih in skupini sledili od enega koncerta do drugega, razvili so tudi svoj slog oblačenja in poseben sleng.