Prvo različico skladbe so Beatli posneli 6. junija s Peatom Bestom na bobnih. Foto: EPA
Prvo različico skladbe so Beatli posneli 6. junija s Peatom Bestom na bobnih. Foto: EPA
The Beatles
Beatli so skozi leta postali ikone glasbenega sveta. Foto: EPA

Pot singla se je začela počasi. Svojo najvišjo uvrstitev na glasbenih lestvicah - 17. mesto - je doživel dobra dva meseca pozneje, decembra 1962. Danes pa ni osebe, ki ne omenja tega pomembnega mejnika, saj gre za eno izmed najpomembnejših skladb (in pozneje albuma), ki so kadar koli izšli.

Love Me Do je tudi predstavljala prvo stopnico proti svetovni slavi skupine. A o skladbi, ki jo poznajo vsi, se še vedno najdejo zanimiva dejstva. Pet izmed njih so zbrali na spletni strani nbcnews.com.

1. To ni vibrato, to so živci
Ko so se Beatli 4. septembra prvič zbrali v studiu Abbey Road, da bi posneli Love Me Do, so popravili aranžma. Johnu Lennonu je tako pripadla solaža na orglicah, toda te so ga ovirale pri petju refrena a cappella. Skupina je bila prisiljena v spremembo vokalnih linij. 20-letni neučakani Paul McCartney je tako sam ostal pri tej zadolžitvi. "Do tistega snemanja je pel John. Nisem vedel, kako se zapoje. Še vedno slišim živčnost v svojem glasu," je pojasnil McCartney v enem izmed intervjujev.

2. Včasih se nedovoljene aktivnosti izplačajo
Beatlov rojak Bill Harry je v svoji knjigi The Ultimate Beatles Encyclopedia zapisal, da je McCartney skladbo napisal "nekega dne, ko je 'šprical' šolo". Svoj del k nezakonitosti pa je prispeval tudi Lennon, ki naj bi ukradel orglice, ki jih je pozneje mogoče slišati na plošči.

3. Ni bil tako slab začetek
V primerjavi z vsemi uspešnicami, ki so jih Beatli imeli v poznejših letih, se zdi 17. mesto manjši neuspeh. Toda v primerjavi z drugimi debiji drugih svetovno znanih izvajalcev to sploh ni bil zanemarljiv uspeh. Prvi singel Beach Boysov Surfin je končal na 75. mestu, Madonnin Everybody ni niti prišel med prvih sto. Prvi singel Brucea Springsteena Blinded by the Light pa sploh ni prišel na lestvice, dokler ni tri leta pozneje sledila priredba.

4. Britanci so dobili Ringa, Američani ne
Bobnar Ringo Starr na posnetku Love Me Do igra samo na tamburin, saj ni prepričal producenta Georgea Martina pri igranju bobnov. Martin je tako poklical na snemanje Andyja Whita. Toda po poročanju pisca knjige The Beatles Recording Sessions Marka Lewisohna se je to zgodilo šele na tretjem snemanju skladbe 11. septembra 1962. Na drugem snemanju so poskusili s Starrom 4. septembra. Čeprav je bil Martin nezadovoljen z njegovim igranjem, so to različico izbrali, ko je bil singel prvič izdan. Ampak v ZDA so poslali različico, ki so jo posneli 11. septembra. ZDA tako uradno niso slišale druge različice, ki se od tretje razlikuje po tem, da se ne sliši tamburina.

5. Brez sterea
Le peščica skladb Beatlov ni bila nikoli izdana v stereorazličici in Love Me Do je bila ena izmed njih. Singli so bili takrat izdani samo v monorazličicah. Tako ni bilo narejene stereorazličice niti na Love Me Do niti na b-strani P.s. I Love You. Pozneje pa niso imeli možnosti, da bi ustvarili stereomiks, ker so bili posnetki vrženi stran.