Beatlesi so v studiih Abbey Road posneli večino svojih skladb iz 60. let, med njimi tudi znameniti album Abbey Road z naslovnico, na kateri člani skupine prečkajo prehod za pešce pred studiem. Foto: EPA
Beatlesi so v studiih Abbey Road posneli večino svojih skladb iz 60. let, med njimi tudi znameniti album Abbey Road z naslovnico, na kateri člani skupine prečkajo prehod za pešce pred studiem. Foto: EPA
Studii Abbey Road
Studie Abbey Road je pred 80. leti, novembra 1931 ustanovila Gramophone Company, predhodnica britanske glasbene založbe EMI, ki jo je pred kratkim odkupil Universal in tako preprečil, da bi studie spremenili v muzej ali ceneno turistično atrakcijo. Foto: Wikipedia

Studii so del "dediščine" edine velike otoške glasbene založbe EMI, ki pa je že dalj časa v finančnih težavah. EMI so po poročanju The Independent zdaj razdelili na dva dela. Tistega, ki se ukvarja s snemanjem glasbe, je za 1,2 milijarde angleških funtov odkupil Universal Music Group, ki je v lasti francoskih lastnikov.

"Kravatarji" niso več lastniki EMI-ja
Mick Jagger
, pevec skupine Rolling Stones, je prodajo dela založbe EMI novim lastnikom pozdravil z besedami: "Predvsem sem vesel, da bo EMI spet v lasti ljudi, ki imajo glasbo v krvi." Tudi druge skupine, ki delujejo pod okriljem založbe, so s spremembo zadovoljni. Dave Holmes, menedžer zasedbe Coldplay, je ocenil, da je ta poteza lahko samo pozitivna tako za glasbenike kot vodstvo založbe EMI.
Jagger je namigoval na korporativne lastnike brez smisla za glasbenike in njihovo ustvarjalnost, ki so v zadnjih letih prevzeli EMI - najprej je založbo leta 2007 za 4,2 milijarde angleških funtov izposojenega denarja kupilo podjetje Terra Firma, ko pa to ni zmoglo plačevati računov, jo je zasegla banka Citigroup.

Studii Abbey Road ostajajo namenjeni glasbi
Prav nakup s strani podjetja Terra Firma je pripeljal do odhoda enega največjih imen založbe, britanske skupine Radiohead, kar je še pospešilo zaton in na koncu razdelitev EMI-ja. Kitarist Radiohead Ed O'Brien je takrat povedal: "Prevzeli so jo Guy Hands in Terra Firma, ljudje, ki niso nikoli imeli v lasti glasbene založbe, zato sploh ne vejo, v kaj se spuščajo."
Usoda drugega, glasbeno-založniškega dela EMI-ja, je še nejasna, pričakujejo pa, da jo bo kupil konzorcij, ki ga vodi Sony za približno 2,2 milijardi funtov. Ko je EMI z vedno večjimi dolgovi bredel v vedno hujše težave, so se nekateri ljubitelji glasbe zbali, da bodo studie Abbey Road prodali investitorjem, ki bi lahko, denimo, unovčilo slavo in turistično privlačnost in tam uredilo muzej skupine The Beatles. Tako bodo studii na Abbey Road ob svoji 80. obletnici ostali še naprej namenjeni snemanju glasbe. "Studii Abbey Road so simbol EMI-ja, simbol britanske kulture, simbol ustvarjalne skupnosti. Gre za zgodovinsko pridobitev in pomemben korak pri ohranjanju dediščine glasbe založbe EMI," je po poročanju The Independenta povedal Lucian Grainge, predsednik Universal, novih lastnikov studiev in EMI-ja.