Sóley številni opisujejo kot naslednjo ambasadorko islandske glasbe, ki so jo v svet ponesli Sigur Rós in Björk. Foto: Arhiv izvajalca/Matthias Arni Ingimarsson
Sóley številni opisujejo kot naslednjo ambasadorko islandske glasbe, ki so jo v svet ponesli Sigur Rós in Björk. Foto: Arhiv izvajalca/Matthias Arni Ingimarsson
Sóley
Na samostojno pot jo je postavil šele album We Sink. Foto: Arhiv izvajalca
Sóley
Multiinstumentalistka z Islandije je svetovne odre že prepotovala s svojo skupino Seabear, preden je končno odkrila lastne vokalne sposobnosti. Foto: Arhiv izvajalca
Sóley
V okviru svoje turneje bo glasbenica 31. maja prvič obiskala Slovenijo. Foto: Arhiv izvajalca

Sóley Stefánsdóttir, bolj znana le kot Sóley, je članica indiekolektiva Seabear, a hkrati osvaja glasbeni svet s svojimi samostojnimi avdiostvaritvami.

V obdobju samostojnega ustvarjanja je postala prepoznavna po svojih intimnih glasbenih izpovedih. "Hodila sem na umetnostno akademijo in tam so nam vedno govorili, da moramo "najti sebe", osebni slog in jaz sem ga našla skozi ta nenavaden sanjski in temačen svet, ki mi zelo ustreza," je nekoč dejala v intervjuju za Holydiver.net. Če jo vprašate, od kod črpa navdih za besedila, bo neposredno naštela: "Pesmi, sanje in moja zje*** domišljija."

Vzhajajoča zvezda islandskega indiepopa, ki 31. maja prihaja v ljubljanski Kino Šiška v okviru sklepnega dejanja turnirja Indekš, je s hitro naraščajočo popularnostjo (njena pesem Pretty Face šteje že več kot 11 milijonov ogledov) vse bolj za petami velikim rojakom Sigur Rós in Björk.

Kot študirana skladateljica in strastna pianistka je svoj EP-debi Theater Island izdala leta 2010, ki mu je kmalu sledil še dolgometražni popalbum We Sink, ki zveni kot sanjski svet – sladko in nenavadno hkrati.

“‘Beat’ je lansiran, sprva napreduje obotavljivo, potem pa vse odločneje, dokler se popolnoma ne odlepi od tal. Kmalu se okoli njega naberejo oblaki sepia obarvanih klavirskih tonov, ki se zgoščajo in temnijo in potem, končno, Soley povzdigne svoj eterični glas, glas, ki ga sama še pred petimi leti niti ni jemala resno," opisujejo njen prvenec.

Multiinstumentalistka z Islandije, zdaj v svojih zrelih dvajsetih letih, je prekrižarila svet že po dolgem in počez s svojo skupino Seabear, preden je končno odkrila lastne vokalne sposobnosti. Čeprav Sóley Stefánsdóttir v zasebnem življenju neprestano poje in ustvarja glasbeno ozadje tako rekoč za vse, kar v življenju počne, je potrebovala kar nekaj časa, da se je privadila na zvok lastnega glasu.

Glasbenica od malih nog
Začetki ustvarjanja njenih avtorskih skladb segajo v leto 2007, medtem ko se je z glasbo resneje srečala že pri štirih letih, ko je prvič prestopila prag glasbene šole. Kot najstnica je igrala na tolkala in klavir v big bandu. "Toda nikoli nisem vedela, kaj želim postati," je nekoč dejala glasbenica.

Njen potencial so želeli še bolj izraziti pri založbi Morr Music, ko so jo vprašali, ali ima kakšno skladbo, da bi jo delila z njimi. Sama je bila v tistem času razpeta med šolo in nastopi s skupino Seabear, toda, kot pravi sama, je srečna, da se je odločila za samostojno pot. Izkušnje v Seabearju pa so jo naučile, kako se vesti in predstavljati na odru.

Odločni "ne" cirkusu
Po pozitivno sprejetem albumu We Sink iz leta 2011 je dobila celo ponudbo, da bi se pridružila svetovno znanemu cirkusu Cirque du Solei. "Oh, ja … to je bilo nenavadno. Res so me povabili in prosila sem menedžerja Seabearjev, da uredi stvari, ker se mi je zdelo povabilo prevelika reč, da bi me samo povabili k sodelovanju prek družbenega omrežja MySpace. Poleg tega pa nisem želela tvegati svoje kariere, da bi dve leti pela in izvajala glasbo nekoga drugega," je pojasnila glasbenica.

Sledila je svojim sanjam in danes te sanje razdaja v svojih skladbah, ki so mistične in pravljične, kot kraj, iz katerega prihaja.