Rockerji Arctic Monkeys so bili tudi veliki zmagovalci britov. Foto: EPA
Rockerji Arctic Monkeys so bili tudi veliki zmagovalci britov. Foto: EPA

Zasedba, ki jo sestavljajo Alex Turner, Jamie Cook, Nick O'Malley in Matt Helders, je bila nominirana v kar sedmih kategorijah, osmo nominacijo pa je skupini priskrbel frontman Alex, ki je bil nominiran za junaka leta. Nagrade so osvojili za najboljšo britansko skupino, najboljšo izvedbo "v živo", najboljši album (za album AM), za najboljšo bazo oboževalcev in za junaka leta.

V kategoriji za najboljšega izvajalca oziroma izvajalko je slavila priljubljena Lily Allen, ki je ob prejemu nagrade dejala, da je zelo ponosna na zmago v tako močni kategoriji. "To je nekoliko trapasto, saj sta bila v isti kategoriji tudi David Bowie in Jake Bugg, tako da je ta nagrada za vaju," je še dodala.

Nagrado za najboljšo pesem sta prejela brata Guy in Howard Lawrence (angleški duo Disclosure) za skladbo White Noise, najboljša mednarodna skupina pa je postal sestrski trio Haim.

S posebnim priznanjem za življenjsko delo je britanska glasbena revija nagradila člana nekdanje skupine The Beatles Paula McCartneyja. Namenila mu ga je ob 50-letnici njegove kariere. Na slovesnosti je 71-letnik priznal, da ne zna pojasniti, kako je napisal nekatere najslavnejše pop skladbe vseh časov. "Pri skladanju je tako, da ne veš, kako to počneš, zato ne moreš govoriti o tem," je dejal, ko je prevzel nagrado iz rok Damona Albarna, člana skupine Blur in tandema Gorilazz.

Revija je počastila tudi ameriško zasedbo Blondie - člane so razglasili za božanske genije. Pevka Debbie Harry je na podelitvi dejala: "Hey hey! Hvala NME. Zelo sem vesela, da sem nocoj tu," skupina pa je na odru tudi zaigrala. Del nastopa si lahko ogledate v spodnjem videu.

Nagrade NME podeljujejo že od leta 1953. Na slovesni prireditvi, ki jo spremlja angleški humor, pa poleg standardnih nagrad za najboljše glasbenike podelijo tudi nekatere bolj nenavadne nagrade. Letos je tako nagrado za podleža leta prejel Harry Styles (One Direction), za najslabšo skupino pa je bila izglasovana angleška indieskupina The 1975.