Zaradi plačila odškodnine obubožala zagotovo ne bosta ... Foto: Reuters
Zaradi plačila odškodnine obubožala zagotovo ne bosta ... Foto: Reuters
Nona Gaye in Marvin Gaye III
Otroka Marvina Gaya sta po razsodbi od zadovoljstva planila v jok. Foto: Reuters

Porotniki so soglasno razsodili, da je pesem Blurrred Lines, brez dvoma največja uspešnica leta 2013, kopija pesmi Got To Give It Up, ki jo je leta 1977 zapel Marvin Gaye. Gaye je umrl leta 1984, v oporoki pa je avtorske pravice za svoje pesmi predal otrokom.

Tako so se leta 2013 Nona, Frankie in Marvin Gaye III. odločili za tožbo proti Williamsu in Thickeju, saj so bili prepričani, da je med skladbama preprosto preveč podobnosti. Porotniki so jim pritrdili in jim namenili dobrih sedem milijonov dolarjev odškodnine.

"Počutim se svobodna ... osvobojena okovov Pharrella Williamsa in Robina Thickeja, njunih pritiskov in laži, ki sta jih širila," je po razglasitvi sodbe v solzah dejala Nona Gaye.

"Grozljiv precedens"
Glasbena zvezdnika posnemanje Gayeve skladbe še vedno zanikata, njun odvetnik pa je odločitev porote ocenil kot "grozljiv precedens". Na enem izmed pričanj je sicer Pharrell priznal, da je kot mladenič rad poslušal Gayeve pesmi, a da skladbe Got To Give It Up ni imel v mislih med pisanjem Blurred Lines. "Vem, da obstaja podobnost med pesmima, priznam, da skladba Blurred Lines spominja na tisti melos iz 70. let. Nista pa enaki."

Thicke pa je med pričanjem izjavil le, da pri nastajanju velike uspešnice praktično ni sodeloval, da je večino dela naredil producent Pharrell Williams. Thicke je namreč šele pred meseci priznal, da je bil v času snemanja pesmi pod močnim vplivom nedovoljenih substanc, kar je bil tudi osrednji razlog za ločitev od žene Paule Patton: "Če sem iskren, sem se le enkrat pojavil v studiu - ko sem moral zapeti," je dejal septembra.

Denar, denar ...
"Sicer priznavamo odločitev, a smo nad njo izjemno razočarani. Predstavlja namreč strašen precedens za glasbo in ustvarjalnost v njej,"
je dejal njun odvetnik Howard E King in dodal: "Gre za visoko vsoto denarja, a zaradi nje moji stranki ne bosta bankrotirali."

Uspešnica Blurred Lines, ki si je prislužila tudi nominacijo za grammyja, je s predvajanjem prislužila več kot 16 milijonov dolarjev, vsakemu izmed avtorjev pa je v žep kapnilo po pet milijonov dolarjev.