Glasba

Poudarki

  • Predstavitev vseh osmih izbranih izvajalcev
  • Ema bo 28. februarja, potekala bo v dveh krogih
  • Evrovizija bo med 19. in 23. majem na Dunaju
Izvajalci na Emi 2015
Pester šopek izvajalcev, ki se bodo potegovali za nastop pred milijonskim občinstvom na Dunaju. Foto: MMC RTV SLO
Ema 2015
Slovenski predstavnik na jubilejni 60. Pesmi Evrovizije bo izbran po dveh krogih glasovanja. Foto: MMC RTV SLO
Tinkara Kovač.
Tinkara Kovač se je lani v Köbenhavnu prebila v finale, a tam pristala pri repu uvrščenih. Lahko Sloveniji tokrat uspe veliki met? Foto: Jani Ugrin
Conchita Wurst
Bradata diva Conchita Wurst je po dolgih letih neuspešnih poskusov Avstrijcev, da bi se uvrstili visoko, Evrovizijo le pripeljala na Dunaj. Foto: Reuters

Dodaj v

Predstavljamo: Osem nastopajočih na Emi 2015!

Ema bo 28. februarja
15. januar 2015 ob 11:37,
zadnji poseg: 15. januar 2015 ob 14:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Alya in Neno Belan, Clemens, I.C.E., Jana Šušteršič, Maraaya, Martina Majerle, Rudi Bučar in Tim Kores - Kori - to so letošnji izvajalci na Emi, slovenskem izboru za Pesem Evrovizije.

RTV Slovenija je pripravila javni razpis za skladbe letošnje Eme, nekaj priznanih avtorjev oz. izvajalcev pa povabila k sodelovanju, tako da se je za sodelovanje na Emi 2015 potegovala 145 izvajalcev oz. avtorjev. Izmed teh je strokovna komisija izbrala osmerico, ki se bo predstavila izboru v soboto, 28. februarja, in sicer duet Alya in Neno Belan, Clemens, I.C.E., Jana Šušteršič, Maraaya, Martina Majerle, Rudi Bučar in Tim Kores - Kori.


Strokovno komisijo, ki jo je na predlog odgovornega urednika razvedrilnega programa imenoval generalni direktor RTV-ja, so sestavljali: Darja Švajger (pevka, profesorica solopetja in slovenska evrovizijska predstavnica v letih 1995 in 1999), Matej Wolf (glasbenik, instrumentalist, aranžer, producent in glasbeni pedagog), Aleksander Radić (urednik projekta EMA in Pesem Evrovizije 2015) in Jernej Vene (glasbeni urednik na Valu 202).

In kako bo potekala letošnja Ema?
Najprej bo vseh osem izvajalcev predstavilo svojo pesem, sledil bo prvi krog glasovanja, ko bo tričlanska strokovna žirija izmed osmih izbrala dve najboljši pesmi. Ti se bosta nato uvrstili v t. i. superfinale, v katerem se bosta predstavili še enkrat, nato pa bodo gledalci s telefonskim glasovanjem določili zmagovalca in s tem predstavnika Slovenije na 60. izboru za Pesem Evroviziji, ki bo med 19. in 23. majem na Dunaju.

Kdo so nastopajoči?
Alya je na odru Eme stala že večkrat - prvič se je na njem predstavila leta 2003 s pesmijo Explozivno, nato s skladbami Fluid, Exxtra in nazadnje s pesmijo Vizija. Vmes pa je zapela tudi v duetu z Rudijem Bučarjem - Zadnji dan. Letos bo pela v duetu s hrvaškim kantavtorjem, pevcem in skladateljem Nenom Belanom, ki je do zdaj izdal že 12 studijskih albumov.

Clemensa se gledalci oddaje Misija Evrovizija spomnijo kot Klemna Mramorja. Clemens je študent medijskih in komunikacijskih študij, ki se redno izpopolnjuje glasbeno kot igralsko tudi v tujini, še najraje pa obišče London. Pred kratkim je sodeloval tudi pri odmevnem projektu, snemanju oglasa za računalniško igro Game of War ob priljubljeni ameriški igralki in manekenki Kate Upton. Sicer pa se je Clemens pred pisanjem glasbe začel ukvarjati z beatboxom, s svojim glasom pa je pripravil coverje priljubljenih pesmi Justina Timberlaka.

Slovenska rockskupina I.C.E. obstaja od začetka leta 2005, širšo prepoznavnost pa so dosegli leta 2008, ko so izdali svoj drugi prvenec z naslovom Na liniji, istega leta pa tudi istoimenski album. Leto pozneje so izdali še en uspešen singl z naslovom Živim brez navodil, leta 2010 pa še Sanjaj. Nato so si vzeli daljši premor in se poleti 2013 vrnili s singlom Stara Gara.

Širši Sloveniji je verjetno dobro znana Jana Šušteršič, zmagovalka letošnjega šova Slovenija ima talent, ki je Slovenijo osvojila s svojimi energičnimi nastopi.

Raay in Marjetka, združena v (zakonski) duet Maraaya, sta se na Emi prvič predstavila v vlogi izvajalcev leta 2010, takrat še kot člana skupina Tangels, ko so se predstavili s pesmijo Kaj in kam. Raay se je istega leta podpisal pod skladbo Saše Zamernik, ki se je prav tako predstavila na Emi. Leta 2011 se je podpisal pod skladbo Ladadidej v izvedbi April, ki je v superfinalu končala na drugem mestu za Majo Keuc. Leta 2012 je vzel pod svoje okrilje tretjeuvrščeno tekmovalko na Misiji Evrovizija Niko Zorjan in zanjo napisal Čas za nas - potem ko je bil tudi sodnik v omenjeni oddaji. Lani pa je združil moči s Tinkaro Kovač in evrovizijsko predstavnico leta 2013 Hannah Mancini ob pomoči Tine Piš ter ustvaril evrovizijsko popevko Round and Round. Prav tako pa se je podpisal kot avtor glasbe in aranžmaja pod skladbo Nisi sam/Your Light, s katero je Ula Ložar lani prvič predstavljala Slovenijo na otroški Evroviziji.

Martina Majerle je lani sedmič sodelovala na Evroviziji, ko je bila del spremljevalnih vokalistov črnogorskega predstavnika Sergeja Ćetkoviča. Začelo se je leta 2003, ko je na odru spremljala Claudio Beni, leta 2007 Alenko Gotar, leta 2008 Črnogorca Stefana Filipovića, leto pozneje Quartissimo, v letih 2011 in 2012 pa je stala za Majo Keuc in Evo Boto.

Rudi Bučar je bil spremljevalni vokalist slovenske evrovizijske predstavnice Alenke Gotar (2007, Helsinki), za vozovnico na Evrovizijo se je potegoval v duetu z Alyo (2009). Preizkusil se je na Slovenski popevki (avtor skladbe Samo ti v izvedbi Anike Horvat, zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije, 2009; Naj traja, zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije, 2011; Še malo, 2012). Lani je nastopil s skupino Elevators na EMI s pesmijo Tja. Pozneje pa je s Frčafelami zmagal na Melodijah morja in sonca s skladbo Sen znala jes in na Slovenski popevki s skladbo Ti.

Zadnji sodelujoči je Tim Kores - Kori, znan tudi kot član skupine In & Out, ki so se uvrstili v finale na slovenski izdaji šova X-Factor, pozneje pa so v sodelovanju z RTV Slovenija z javnim natečajem iskali posnetke, ki so jih nato vključili v svoj videospot.

Tanja Kozorog Blatnik, Klavdija Kopina
Alya in Neno Belan
Clemens
I.C.E.
Jana Šušteršič
Tim Kores - Kori
Maraaya
Martina Majerle
Rudi Bučar
Prijavi napako
Komentarji
Nikec3
# 15.01.2015 ob 11:55
Raay živi od te Evrovizije kot prodajalci sveč od 1. novembra.
čik
# 15.01.2015 ob 11:45
brez bučarja in raaya pač ne gre ;)
Anar Hija
# 15.01.2015 ob 11:59
Imam še boljši predlog: Pošljemo Murkota - z brado. Ne mormo zgubit!! :)
krumpek
# 15.01.2015 ob 12:07
Najbolje da pred poslopjem RTV-ja zamenjajo dečka z zlato piščalko in ga zamenjajo z Raayevim doprsnim kipom.
SLOBloodPatriot
# 15.01.2015 ob 11:43
Če ne bo kuhinje, bo brez konkurence zmagala izvrstna vokalistka Jana Šušteršič, zmagovalka šova Slovenija ima talent. Upam, da bo imela dober komad.
Anar Hija
# 15.01.2015 ob 12:23
@Manfreya; kupovanje SMS glasov danes ni več nobena skrivnost. Če to omogočiš vsem osmim, se zgodi duo Platin in podobni zločini nad glasbo. Omejitev na dva, ki ju predlaga strokovna žirija, to omeji. Ti dam pa prav, da je v takem primeru težko govoriti o neki ljudski volji.

Preveč se pehamo za tem, kdo bo zmagal in bo potemtakem boljši: imel bo samo boljšo promocijo svojega dela. Drugače pa imamo celo serijo primerov, ko so se drugo ali celo nižje uvrščeni kasneje bolje promovirali (Magnifico - Silvia...).

Murkota, ovitega samo v EU zastavo, ko poje "srečen sem, da sem evropejec". Ne bi več razpravljali o tem, ali naj zapustimo EU ampak bi nas EU izključila!! :D
kameničar
# 15.01.2015 ob 14:48
poačsi bo potrebno spremenit ime izbora... nil EMA, ampak RAAY
tureavanture
# 15.01.2015 ob 12:31
zmagal bo Bučar, na evroviziji pa bomo zasedli med prveim in tretjim mestom iz zadnje strani
clarus
# 15.01.2015 ob 12:38
Ja, točno tako. Tega Bučarja bodo favorizirali, na esc. bomo pa zadnji.
Nikec3
# 15.01.2015 ob 12:30
To z idejo o pacifističnem duetu Bučarja in Šuštaršičeve (in pomočjo Raaya kot aranžerja skladbe) sploh ni slaba ideja.

Pozabljate na dejstvo, da Raay ne zna spisati solidne skladbe. Niti za evrovizijske razmere.
tweety7
# 15.01.2015 ob 12:22
Presenečen nad velikim številom glasbenih novincev. Zelo vesel, da se na Emo vrača Alya. Vesel sem skupine I.C.E. Rudi Bučar in Maaraya sta pričakovano na EMI. Nisem pričakoval Jane Šuštaršič in Tima.

Potrebno bo slišati skladbe in šele nato bomo lahko bolj objektivno govorili.
Navijam in držim pesti za kvalitetno glasbo in naj zmaga najboljši ;)
kren444
# 15.01.2015 ob 12:56
Kje je pa Werner Brozović? Lahko bi folk mislu,da je to taprav avstrijec
Menfreya
# 15.01.2015 ob 12:10
Ne bom razpravljala o tem, kdo ima konkurenco ali kdo je nima, se mi pa zdi način izbora precej slab. Izmed prijavljenih ste izbrali 8 nastopajočih na EMI. Ampak občinstvo bo lahko samo gledalo in poslušalo, dokler jih ne bo žirija postavila pred izbiro med dvema izvajalcema.

Glede na to, kdo zadnja leta uspeva pri žirijah na festivalih, je velika verjetnost, da bo eden od dveh finalistov Rudi Bučar.

Ne vem no, čemu je ta farsa potrebna. Zakaj je bilo treba izbrati 8 izvajalcev, če se bosta le dva lahko potegovala za glasove občinstva? Mar ne bi bilo bolj pošteno do izvajalcev in občinstva da se kar takoj izbere dva?

Saj razumem, da se zdi RTV-ju tvegano dati vso moč občinstvu, a bi bilo prav, če bi že v prvem krogu imelo občinstvo 50% moč odločanja.
Albus
# 15.01.2015 ob 14:30
Dej ne ga srat spet je bil Raay povabljen?! Po dveh zaporednih neuspehih na evroviziji?!! Pa kaj je temu RTV-ju??
sta5
# 15.01.2015 ob 13:39
Martina Majerle je lepa. Na tej fotografiji jo je očitno fotograf ujel ravno, ko je padla na tla. Boga reva. Če bi bil tam, bi ji pomagal postaviti se na nazaj na noge.

Jaz pa je ne bi pobiral, bi se ji pridružil na tleh.
jakosol
# 15.01.2015 ob 11:59
Ježek teka teka in se razpaca, jabolka in hruške ostanejo kar tam ...
crime_dog
# 15.01.2015 ob 16:10
ta raay že tretjič kot izvajalec na emi, in to že pod tremi različnimi imeni: leta 2008 turbo angels, 2010 tangels, letos že maraaya. drugo pakovanje, isto sranje...
emilija-zagar
# 15.01.2015 ob 14:06
Jana Šušteršič zna pokazat izvrsten nastop glasovno in gibalno in promocijsko, upajmo, da ji bodo dali dobro skladbo, da bo lahko pokazala vse svoje sposobnosti, lahko pristane na zelo visokem mestu.
Anar Hija
# 15.01.2015 ob 12:57
@Manfreya; terba je ločiti, kaj si kdo želi predstavljati na Evrosongu: če hočemo glas ljudstva, potem tja pošljemo Duo Platin ali Narodno zabavni rock, če hočemo kvaliteto, gre tja Darja Švajger, če poizkušamo loviti trende (vedno eno leto prepozno) tja pošljemo operno pevko z bobnarji...

Hočem povedati, da bi torej najprej moral kdo glasovati o tem, kdo bo kako odločal? :) In predvsem, kaj želimo na Evrosongu doseči?

Reci piši, gre za ertevejev projekt, povezan z EBU in neka pravila veljajo, da erteve postavi pravila. Meni se zdi ta izbira še najmanj nepravična od vseh dosedaj. Ko je imelo ljudstvo preveč vpliva, smo izbirali škandalozne stvari. Ko je odločala zgolj stroka (tako ali drugače legalno), smo na EU song pošiljali Matjaža in Urško Vlašič.

Mogoče bi morali grand finale (izbira ljudstva - drugi krog) povečati na tri, štiri izvajalce, to bi bilo malo bolj gledalcu prijazno. Drugače pa ne vem....bom vesel, če najdeš način, ki bi bil bolj ustrezen, te vsekakor podpiram.

@Nikec3; Raay ne rabi biti avtor besedila ali glasbe. Bobu bob, obvlada pa trendovske aranžmaje bolj, kot kdorkoli v tej državi.

Pošljimo naslednji scenarij:

- na oder stopi v EU zastavo ovit Murko. Z brado. Začne peti, a ga takoj prekine Rudi Bučar in ga nažene dol z odra (imamo show). Rudi (kajpak z brado) začne peti in igrati na akustično kitaro (imamo svetovni glas). Ko že misliš, da je to to, pride v tretjem delu na oder še Jana Šuštaršič in oba svršita zajedno (imamo stas). Na koncu se pride Murko še enkrat priklonit, a ga Bučar s kitaro po glavi zopet nažene.
Na manj kot 12 točk ne pristanemo. :)
clarus
# 15.01.2015 ob 12:30
Šušeršičeva mora imeti fajn, dinamično pesem in zmaga na Emi ji ne uide.
en2
# 15.01.2015 ob 11:46
Ima Jana sploh konkurenco? ;-)
jurecar
# 15.01.2015 ob 14:11
Torej Jana Šušterčič na evrosongu.. tako je bilo vedno ,ko je kdo prišel iz kakega showa.. (omar,dežam,keuc...) upam le ,da ji spesnijo dobro pesem
Menfreya
# 15.01.2015 ob 12:33
@miss_theory
Ne vem, če je dober PR to, da si izbran, da nastopiš na EMI, a te žirija še vedno ne smatra za dovolj dobrega, da bi se potegoval za glasove občinstva.

@Anar Hija
Razumem bojazen, da se ponovi duo Platin, a izločanje tovrstnih kandidatov in skladb bi morala opraviti žirija, ki je izbirala med prijavljenimi. Izbranih 8 bi moralo biti sprejemljivih, ne pa da rabimo še eno žirijo, da izvere 2 "res sprejemljiva".
ekreme
# 15.01.2015 ob 12:03
duet jane in rudija s kakšnim flower-power komadom, rudi z brado, jana z vencem iz marjetic, komad pa rahlo naštancan spiše kdodrugi kot raay...vse drugo kot zmaga ne pride v poštev :)
JohnSmith
# 15.01.2015 ob 12:14
Martina Majerle je lepa. Na tej fotografiji jo je očitno fotograf ujel ravno, ko je padla na tla. Boga reva. Če bi bil tam, bi ji pomagal postaviti se na nazaj na noge.
member04
# 15.01.2015 ob 14:03
men se zdi Bučar dober le za slovenski trg in pika.
Mety
# 15.01.2015 ob 20:09
Veliko je odvisno od pesmi, kakršne bodo imeli. Je pa res, da bi, kot en predhodnik, zelo rada slišala preostale pesmi, ki so izpadle.

Škoda, da ni več nastopajočih v finalu. Vsaj 20, da bi res lahko naredili "selekcijo". Vidi pa se, da je Ema postala nekakšen interni šov posameznikov. Raaya imamo zdaj počasi že vsi zadosti, se strinjate?
inugami
# 15.01.2015 ob 16:46
Čista tuga, kot vsako leto!
Kaj bi dala, da bi slišala tistih 141 komadov, ki niso bili izbrani!
februarska
# 15.01.2015 ob 21:28
Kaj če bi enkrat za spremembo protestirali proti Raayu? Če bo kdo to organiziral, pridem.
sonce12
# 15.01.2015 ob 19:53
Naj vsak nastopajoči plača pristopnino k dogodku, da bodo lahko pokrili vse stroške izbora in potovanja v Avstrijo in nazaj. Vse naj seštejejo in določijo višino cene, potem pa naj se grejo ta cirkus. Če že moramo vsi plačevati nacionalno tv, naj bo vsaj "pameten" program, ker trenutno je poden, redke izjeme z zimski športi in podobnimi prenosi, drugače pa poden od podna. Včasih se vprašajte, če kdo tudi ponoči spremlja tv, in ga ne zanima vaš informativni kanal. Če nebi bilo položnice vsak mesec mi je vseeno če 24/7 vrtite EMO.
miss_theory
# 15.01.2015 ob 12:16
@ Menfreya - izvajalci to vedo, nastopajo pa zaradi osebnega PR-a. To je daj dam pristop.

Jano Šušteršič sem si morala prav poguglati (ti šovi mi gredo na jetra) - ima glas - upam, da si najde dobrega producenta (v tujini?), ker drugače bo škoda talenta.
Luka Novak
# 15.01.2015 ob 12:02
Manjka kakšna Conchita varianta :))

Drugače pa že lep čas pogrešam kakšno "Veni, vidi, vici" varianto (navduši takoj, gre v uho, je všeč množicam itd.).
CharlieHebdo
# 15.01.2015 ob 14:45
...in Jana Šušteršič je tudi najboljša od nastopajočih ......... če bo le imela dobro pesem. Tako kot že Majo Keuc jo je izbral narod. Tiste ljubljanske kuhinje pa niso za nikamor - še najmanj za na Evrosong. Ljubljana nima niti posluha niti evropskega okusa ....... že večkrat so to dokazali.
DE(j)MOKRA(s)T
# 15.01.2015 ob 12:23
Evrovizija je podobna politična kuhinja kot EU politika nasploh. Smo premalo pomembni da bi bili lahko zmagovalci.
čik
# 15.01.2015 ob 12:13
@menfreya
resno misliš,da je glasovanje občinstva pošteno?
jebelacesta23
# 15.01.2015 ob 12:13
To z idejo o pacifističnem duetu Bučarja in Šuštaršičeve (in pomočjo Raaya kot aranžerja skladbe) sploh ni slaba ideja. Moderno narejen komad z idejo o miru in sožitju in z dvema vrhunskima vokaloma, mlado bejbo.....to bi nosilo vse elemente, ki jih zmagovalna skladba potrebuje. Razen, če odšteješ kuhinjo glasovanja in gay-lezbijčni lobij, ki drži roko čez ta festival. Mogoče bi potem ta ekipa potrebovala še kak spolni škandal, potem bi bili pa popolni he he...
mojcd
# 15.01.2015 ob 14:45
pa to je že serijsk - talenti - ema - lady
tim sein
# 15.01.2015 ob 13:37
Sami presežki :)
ščepec
# 15.01.2015 ob 13:06
Če spet nihče od teh ni napisal vrhunskega komada (in verjetno ga ni), potem ne bo nič, spet bomo predzadnji. Ne glede na to kako kao blazne pevske talente imamo. Nič ne bo!
Ps , a je treba res še vedno tega murkota skoz omenjat, za vsako figo, prebolte ga že, niste več originalni!
SLOCowboy
# 15.01.2015 ob 12:10
EMA - izbor predstavnika RTV Slovenija za Pesem Evrovizije..... sem mislil da SLOVENSKEGA predstavnika. Nino Belan???? Lepo prosim
hefe
# 16.01.2015 ob 06:48
Dobr se je prekomolčil tale Raay. Mogoč bo zdej srečal še boga in mu uspe spacat spodoben komad, ki bo presegel okus lokalnih ljubiteljev šundra (oz. kot on pravi - dokazljivo kvalitetne glasbe... k smučarski trenerji - oni majo tudi dokazljivo kvalitetne treninge).

Sej vsi vemo kako gre... V 2756-to gre rado.
Turboboost
# 15.01.2015 ob 17:06
Neno Belan me je z odločitvijo za nastop negativno presenetil. Sem ga imel za zrelega pevca, ki ne potrebuje evrovizijske "reklame" .
tily
# 15.01.2015 ob 15:42
Že preden bodo razkrite dejanske skladbe, lahko rečem da se bomo na koncu odločali med Rudijem Bučarjem in Jano Šušteršič. Copy+paste Eme 2011, ki se je (po mojem mnenju) izkazala za najboljšo zadnjih let...
Kekec99
# 15.01.2015 ob 13:13
Neno Belan???
pobic_17
# 15.01.2015 ob 13:00
Tako je. Bučar je glede na prejšnje festivale že prvi superfinalist. Za drugega vprašanje, verjetno Jana ali pa Maraaya, mogoče Alya. Potem pa bomo videli, kako se bodo odločili gledalci
cartekmedo
# 16.01.2015 ob 13:44
Meni se zdi,da bota v finale prišla Rudi in Jana.
dunbar
# 16.01.2015 ob 08:35
Pogledal sem slike, jaz sem za Jano Šušteršič :)
Kapitan Kljuka
# 15.01.2015 ob 21:11
A lahko to *%&##*!? od EME že nekdo ukine?!
vsx1016
# 15.01.2015 ob 16:36
Z glasbo na tem freak show-u ne bomo nikamor prišli. Predlagam, da si nastopajoči na odru za 5 minut ga/jo na roko vrže. Slovinia 10 points garant.....
rokin
# 15.01.2015 ob 14:34
kateri bojo tm nastopal bi mogl met besedo vmes tud navadni državljani ne pa da vsako leto izberejo neke žirije...
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
19
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Ema/Evrovizija 2015
Kazalo