Radijcem bo vse najboljše zaželel tudi Magnifico z veliko zasedbo Turbulenza. Foto: MMC RTV SLO
Radijcem bo vse najboljše zaželel tudi Magnifico z veliko zasedbo Turbulenza. Foto: MMC RTV SLO
Murat & Jose
Za ritme hip hopa bodo poskrbeli Murat & Jose in Trkaj. Foto: Luka Matijevec
Zmelkoow
Zasedba Zmelkoow že dobrega pol leta predstavlja novo ploščo Čista jajca. Foto: Spletna stran skupine

V nedeljo bodo ob 20.00 na oder ljubljanskih Križank stopili primorska zasedba Zmelkoow, etnoskupina Katalena, predstavniki rapa Trkaj ter Murat & Jose in Magnifico z veliko zasedbo Turbulenza. Za presenečenje večera bo poskrbel Radio Si band, ki je sestavljen iz sodelavcev Radia Si in se bo prvič predstavil slovenskemu občinstvu na tako velikem odru.
Križanke bodo glasbeno obarvane do polnoči, večer pa bodo organizatorji začinili tudi z nagrado igro. Med obiskovalci bo izžrebanih pet nagrajencev, ki bodo prejeli sedemdnevne počitnice za dve osebi na Krfu (dva aranžmaja) in desetdnevne počitnice za dve osebi na Pagu z agencijo Collegium (trije aranžmaji).
Tako za tuje kot domače poslušalce
Kot del javnega zavoda RTV Slovenija opravlja Radio Si zakonsko določene obveznosti informiranja tuje javnosti. Aktualne informacije v angleškem, nemškem in slovenskem jeziku so namenjene predvsem tujcem, ki pri nas živijo in delajo, poslovnim gostom in turistom, prav tako pa tudi slovenskim poslušalcem, ki jim tuji jeziki ne pomenijo komunikacijske ovire. Slišnost programa se je v zadnjih letih razširila na večji del Slovenije in tako ga je mogoče spremljati v vseh večjih urbanih središčih ter ob glavnih prometnih poteh.
Poleg aktualnih političnih in gospodarskih informacij Radio Si redno in aktualno posreduje tudi prometne informacije v treh jezikih. V uredništvu radia nastajajo tudi oddaje v angleškem in nemškem jeziku, ki so objavljene na prvem in drugem programu Radia Slovenija.
Jubilej je priložnost za načrtovanje prihodnosti
Podobo, ki jo ima danes, je Radio Si dobil leta 2001, ko je pridobil status nacionalnega programa za obveščanje tuje javnosti. Po besedah Srečka Trgleca, odgovornega urednika Radia Si, se načrti za prihodnost Radia Si nanašajo na realizacijo razvojnih projektov, ki so sprejeti na RTV Slovenija. Na področju informiranja tuje javnosti bo Radio Si še naprej dejaven v evropskem radijskem projektu EURANET, za katerega že danes pripravlja 10 minut programa dnevno v angleškem in nemškem jeziku. Tako informacije o dogajanju v Sloveniji pridejo do poslušalcev v vse evropske države.
Pomemben izziv predstavlja - skupaj z drugimi nacionalnimi programi - izvajanje nacionalnega radijskega prometnega servisa, kjer bo delež Radia Si še posebej pomemben pri obveščanju v tujih jezikih in pri zagotavljanju RDS-TMC servisa, ki zagotavlja prometne informacije za GPS-navigacijske naprave.