Ukrajinska predstavnica za letošnji izbor povzroča številna nestrinjanja. Foto: Reuters
Ukrajinska predstavnica za letošnji izbor povzroča številna nestrinjanja. Foto: Reuters

Nestrinjanje so že izrazili Rusi, o njeni primernosti za uvrstitev na letošnji izbor pa bodo odločali tudi predstavniki izbora. Marca bo potekala evalvacija vseh skladb, ki jih bodo posamezne države predlagale za uvrstitev na letošnjo Evrovizijo, tudi ukrajinske, je pojasnil medijski predstavnik Evrovizije, Paul Jordan. Dodal je, da sicer Evropska radiodifuzna zveza (EBU) prepoveduje podajanje političnih sporočil v pesmih.

Džamala je priznana ukrajinska džezovska pevka, za uvrstitev na Evrovizijo pa je premagala pet drugih finalistov, ki so se potegovali za zmago. Požela je bučen aplavz občinstva, v katerem je nekaj gledalcev vihtelo tatarske in ukrajinske zastave.

Trdijo, da želi očrniti Rusijo
1944 priča o grozotah, ki jih je njena prababica doživljala, ko je Stalin v Azijo in druge odročne predele Sovjetske zveze deportiral 240.000 Tatarov oziroma skoraj celotno skupnost na Krimu. Džamala v prvi kitici pesmi poda sporočilo, da ko tujci potrkajo na vrata, ubijejo vse in nato pravijo, da niso krivi.

Nestrinjanje s skladbo so izrazili nekateri politiki iz Moskve in Krima. Menijo, da želi Džamala oživeti zgodovino, da bi očrnila rusko odločitev iz leta 2014 o priključitvi polotoka Krim. Jordan je dodal, da se v odločitve posameznih držav ne želijo pretirano vmešavati, ne morejo pa jim niti svetovati ali celo ukazovati. Spomnil je tudi na to, da so v preteklosti nekatere države že spremenile besedila ali naslove pesmi, da so se lahko uvrstile na tekmovanje za pesem Evrovizije.

Evrovizija je že imela težave zaradi sporov med Rusijo in nekdanjimi sovjetskimi republikami. Leta 2009 je Gruzija upala na uvrstitev s skladbo We Don't Wanna Put In, a so jo zavrnili z razlago, da je besedna igra, ki se naj bi nanašala na Vladimirja Putina, preveč očitna.