Danielle in Este Haim na odru letošnje izdaje festivala Glastonbury. Foto: EPA
Danielle in Este Haim na odru letošnje izdaje festivala Glastonbury. Foto: EPA
Vsaka izmed sester Haim obvlada več inštrumentov. Foto: Spletna stran skupine

Omenjeni prvenec dekliške zasedbe Haim, kalifornijskega trojice, ki jo sestavljajo sestre Este, Danielle in Alana Haim (pa bobnar Dash Hutton, ki z njimi ni v sorodu), je izšel v ponedeljek.

Dekleta (najmlajša Alana ima 21 let, najstarejša Este 27, "srednja" Danielle pa 24), vse multtinštrumentalistke, so glasbeno pot začela v družinski zasedbi s svojima staršema. Po otroških bolnišnicah in trgovinah po domači Dolini San Fernando so Haimovi preigravali klasike rokenrola, americane in priredbe uspešnic založbe Motown.

Starejši Danielle in Este sta imeli nato bližnje srečanje z zabavno industrijo v "umetno sestavljeni" dekliški zasedbi Valli Girls, a sta kmalu opustili tovrstne ambicije, saj so "v paketu" s slavo prišli lasni vložki in izumetničeni osebnosti, ki jih žanr "teen popa" zahteva.

Prvi veliki met je sestrski trojici uspel že lani z EP-jem Forever, njihova založba Polydor se je hitro odločila kovati vroče železo in k sodelovanju so povabili velika producentska imena, ki se ponašajo z "varovanci", kot so Vampire Weekend, Arctic Monkeys, Florence and the Machine ...

Rezultat, kot pišejo pri NME-ju, je ta, da je njihova mešanica kitarskega roka in harmonije r&b-ja 90 zdaj preobražena v polnokvrni pop, poln pridihov 80. let, celo softrocka 70.
Menedžment lanskih nosilk BBC-jevega naslova Sound of 2013 je prevzela družba Roc Nation rapmogotca Jay-Z-ja, čigar soproga Beyonce kot nekdanja članica dekliške megazvezdniške zasedbe Destiny's Child spada med vzornike sester Haim. Poleg TLC, seveda, in novejših imen, kot sta Azealia Banks in Kendrick Lamar.

V poslušanje prilagamo single Forever, Don't Save Me, Falling in The Wire. Na evropsko turnejo Haim pridejo kot predskupina francoskih poprockerjev Phoenix, najbližje jih lahko ujamete 19. novembra v Münchnu.