Koncertna predstavitev novega albuma skupine Shyam je navduševala rock sladokusce v ne čisto napolnjenem ljubljanskem Orto baru. Foto:
Koncertna predstavitev novega albuma skupine Shyam je navduševala rock sladokusce v ne čisto napolnjenem ljubljanskem Orto baru. Foto:
Melanholično vzdušje glasbe Shyam je bilo na koncertu pospremljeno z umirjeno temačnostjo.
Melanholično vzdušje glasbe Shyam je bilo na koncertu pospremljeno z umirjeno temačnostjo.

sinočnji koncert, s katerim je začela novo poglavje v svojem 12-letnem delovanju.

Na odru ljubljanskega Orto kluba je zasedba iz Posavja v dobro uro in pol trajajočem nastopu postregla s čistokrvno dozo rocka, s katero je dokazala, zakaj tudi po petletni koncertni hibernaciji ostaja ena bolj iskrenih in od mainstreama "neokrnjenih" skupin pri nas.

Nad tretjim albumom so večinoma precej navdušeni tudi glasbeni recenzenti in kritiki, ki so jih shyamovci prepričali že ob svojem zdaj že desetletje starem prvencu Željo daleč stran. Skriti sij ljudi, ki ga je produciral Peter Penko, je bil tudi v ospredju sinočnjega koncerta.
Poleg že uvodne Color Deluxe smo tako slišali tudi prvi singel Gumijasto srce in vrsto drugih izmed sveže 14-erice, na odru pa so se fantom, ki jim načeluje Miloš Radosavljević, pridružili še trije gostje: njihov dolgoletni sodelavec Peter Dirnbek, malce manj prepričljiva Anita Kay in frontman skupine Frozenchild Marko Preželj, ki se je izkazal kot dobrodošla dopolnitev zvoka shyamovcev.

Fani zadnjega albuma so pogrešali Borisa Benka iz skupine Silence, ki je na ploščku sodeloval pri "katarzično fatalnem" (kot ga je poimenoval naš recenzent Miroslav Akrapović) komadu C'mon.


Tudi stare uspešnice
Seveda je bilo ob skoraj 12 let dolgi karieri skupine pričakovati, da ne bosta izostali vsaj dve največji stari uspešnici - že skorajda ponarodeli Željo daleč stran in Stojala za prah, ki sta naleteli na navdušen odziv sicer ne ravno številčnega občinstva v zgornjih prostorih Orta.
Sklep: kljub nekaj tehničnim težavam in precej slabemu ozvočenju so s koncertom na svoj račun prišli tako starejši kot tudi mlajši privrženci shyamovcev, ki na naših tleh ostajajo zastavonoše brezkompromisnega, pristnega rock'n'rolla. Kot nov basist se očitno dobro znajde Božo Kovač, na kitari pa prijetno izstopa Matija Lapuh.
Toda da skupini, ki jo mnogi imajo za eno najboljših pri nas, ne uspe napolniti niti miniaturnega Orta, žal pove precej o stanju glasbe pri nas.