Nuša je na Emi zadnjič nastopila leta 2010, lani pa je RTV prek Misije Evrovizije iskala nove obraze. Slavila je 16-letna Eva Boto. Foto: BoBo
Nuša je na Emi zadnjič nastopila leta 2010, lani pa je RTV prek Misije Evrovizije iskala nove obraze. Slavila je 16-letna Eva Boto. Foto: BoBo
Omar Naber
Tako Omar kot Vili in Nuša se strinjajo, da se je RTV odločil pametno. Pa poskusimo še na tak način, pravijo. Foto: BoBo

Vsako leto se v govoricam pojavlja moje ime, ko je čas za Emo. Marsikdo mi kaj reče, berem: 'Nuša bi morala spet nastopiti na Evroviziji!', jaz pa odgovarjam: Ni nujno, da bi bila znova uspešna tako kot pred 12 leti.

Nuša Derenda

Potem ko je RTV Slovenija razkrila, da zaradi pomanjkanja časa in zmanjšanih finančnih sredstev prireditve Ema, kot smo jo poznali vrsto let, ne bo, ampak bo v sodelovanju glasbenega uredništva Vala 202 in Razvedrilnega programa Televizije Slovenija interno izbrala svojega predstavnika in skladbo, smo se ozrli za odzivi.

Edina omejitev so tri minute
Poklicali smo tri pevce, ki so že stali na evrovizijskem odru, in jih prosili za komentar odločitve ter nasvet pristojnim, kdo in kaj bi lahko Slovenijo maja v Malmöju ponesel ... kam? Vsaj v finale, recimo. Omar Naber, ki je s skladbo Stop Slovenijo zastopal v Kijevu v Ukrajini, je dejal: "Glede na to, da na to odločitev ne morem vplivati, jo jemljem takšno, kakršna je - in je perfektna. Mislim, da je najpomembnejše, da pošljemo dobrega izvajalca in dobro pesem, ne glede na to, na kakšen način."

Omar je poudaril, da bi sam absolutno poslal na Švedsko kakšnega preverjenega izvajalca, ne preveč mladega in neizkušenega, "ki bi se dober zdel samo sam". "Dobro se mora zdeti Evropi," je dodal in dejal še, da ni potrebe, da bi se za pisce pesmi ozirali v tujino. "Nikakor ne! V Sloveniji imamo absolutno dovolj kakovostnih avtorjev. Ni jih veliko, celo zelo malo jih je, a ni vrag, da skupaj zberemo vse znanje za eno vrhunsko pesem, ki bo prišla na Evroviziji med prvih pet." In še njegova zadnja misel: "Edina omejitev je, da je pesem dolga tri minute. To je edino pravilo."

Vili: RTV ima vso pravico izbrati, kogar želi
Vili Resnik
, predstavnik Slovenije v Izraelu s skladbo Naj Bogovi slišijo, sicer zaradi krize in težkih gospodarskih razmer pozdravlja odločitev, da Eme ne bo, je pa mnogo bolj kritičen do samega načina izbora. Dvomi namreč o tem, da imajo vsi glasbeniki enake možnosti, saj bodo "neki prijatelji oziroma neka ekipa povedali, kdo bo šel naprej". Bil je povsem konkreten: "Lahko vam že povem zmagovalko, saj je to povsem evidentno, če ste kaj spremljali zadnje festivale. To bo Nuša (Derenda, op. a.)." Dodal pa je, da ima RTV Slovenija kot organizator popolnoma vso pravico, da izbere pevca, ki se jim zdi najboljši.

Tudi Vili ni privrženec pošiljanja novih imen na Švedsko. "To je brez zveze. Konec koncev, koliko izmed tistih, ki so nastopili na Emi, ima koncerte po Sloveniji?"

Nuša: Nič ne zagotavlja uspeha
Ker je bila Nuša Derenda izpostavljena, smopoklicali še njo in jo povprašali, ali je dobila kakšen namig, da si mora maja vzeti nekaj časa za potovanje na Švedsko. V prepoznavnem slogu, z veliko smeha, je odgovorila: "Kaj imajo za bregom, katerega pevca in katero skladbo mislijo izbrati, res ne vem. Vsako leto se v govoricam pojavlja moje ime, ko je čas za Emo. Marsikdo mi kaj reče, berem: 'Nuša bi morala spet nastopiti na Evroviziji!', jaz pa odgovarjam: Ni nujno, da bi bila znova uspešna tako kot pred 12 leti. Na Evroviziji se mora vse poklopiti - dobra skladba, neprevelika obremenjenost, še drugi dejavniki."

Pa bi se bila pripravljena znova pomeriti med evrovizijsko druščino? "Težko, težko bi me prepričali. Predvsem bi me motilo, da se o tem pogovarja zelo pozno. Zdi se mi, da ne moreš v dveh mesecih pesmi dobiti in iti z njo na Evrovizijo ter zastopati Slovenijo. Odgovornost je pač največja na tebi kot izvajalcu. Ko sta skladba in izvajalec izbrana, se mora dobro promovirati, tako da cela Slovenija navija zate. Dober rezultat zame pomeni, da je pesem kakovostna, nastop pa korekten, to vedno prinese nekaj. Res si pa težko predstavljam, da bi Slovenija zmagala, kje bi to sploh organizirali?"

Nuša je še dodala, da se "na silo" evrovizijskega cirkusa ne bi šla več. "Potem bi pa s prstom kazali name in rekli: 'Ah, zdaj ni pa nič naredila.' Morda se mi tudi zdi, da se vsako leto malo odmaknem od Evrovizije ..."

Priljubljena pevka se spominja, da so Sloveniji najboljše uvrstitve do zdaj pripele izvajalke - Darja Švajger je bila sedma, Maja Keuc med več kot 40 državami 13., tudi sama se je s skladbo Energy uvrstila na sedmo mesto. "Naše pesmi so bile različne, vse pa so bile kakovostne. Poskusili smo že marsikaj, tako da ni pravila, kaj prinaša uspeh. Lanska zmagovalna pesem (Euphoria od Loreen) se mi zdi super, pisana mi je na kožo, zato jo tudi pojem s svojo skupino."

In končala: "Če preveč kalkuliraš, ni dobro, to se mora preprosto zgoditi."

Vsako leto se v govoricam pojavlja moje ime, ko je čas za Emo. Marsikdo mi kaj reče, berem: 'Nuša bi morala spet nastopiti na Evroviziji!', jaz pa odgovarjam: Ni nujno, da bi bila znova uspešna tako kot pred 12 leti.

Nuša Derenda